La doi ani de funcţionare, conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor ar opera cu proceduri neclare şi ar comite frecvent depășiri de atribuții și conflicte de interese. Constatările au fost făcute de Centrului Național Anticorupție în urma evaluării riscurilor de corupţie din cadrul ANSA. Urmare a acestei evaluări, şefii ANSA ar fi elaborat un plan de integritate care, până în 2018, ar urma să înlăture neregulile depistate de CNA.

Potrivit anticoruptie.md, în cadrul studiului, reprezentanții CNA au vorbit și despre nimicirea produselor alimentare, care nu corespund normelor. „Am constatat o lacună foarte mare la acest capitol. Dacă pe piață se constată un produs periculos, potrivit legislației produsul trebuie retras și supus procesului de prelucrare, fie nimicit. ANSA nu are un mecanism și o procedură clară de nimicire. Cu toate acestea, doar anul trecut angajații instituției au dispus nimicirea a 51 de tone de carne. Nu există nicio garanție că nimicirea produselor alimentare s-a realizat de facto. Este la discreția fiecărui funcționar de a-și identifica metoda nemijlocită, actul prin care se constată nimicirea. Nu am primit însă un răspuns dacă nimicirea se realizează sau nu de facto”, a precizat inspectorul CNA, Romina Ciubotaru. 

Autorii studiului au mai stabilit că angajații de la ANSA pot recurge la sechestrarea sau confiscarea produselor alimentare, măsuri care, în mod normal, sunt în competența organului de urmărire penală, instanțelor de judecată, Vamei sau Fiscului, iar sectorul, cu cele mai multe riscuri de corupţie reprezintă eliberarea actelor permisive. Deşi demult trebuia să fie instituit „ghişeului unic” pentru eliberarea actelor permisive, acest lucru nu s-a intâmplat. Astfel, CNA  a constatat divergenţe la etapa de depunere a cererilor pentru obţinerea unui astfel de document, atât prin împuterniciri repartizate în mod diferit, cât şi prin mecanismul neuniform de depunere a cererilor, dar și lipsa unui mecanism clar şi unic de încasare a taxelor achitate de operatorii economici pentru actele eliberate sau serviciile prestate. 

În același timp, CNA a depistat faptul că ANSA emite contra cost unele acte permisive neprevăzute de lege. Este vorba despre „certificatul de înregistrare oficială pentru siguranţa alimentelor”, neprevăzut de niciun act normativ în vigoare, reglementat doar prin Ordinul ANSA privind „Procedura de înregistrare oficială pentru siguranţa alimentelor a operatorilor din businessul alimentar”, scrie portalul anticoruptie.md. În context, CNA a constatat riscuri de nedeclarare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor de funcţie. 

Astfel, ofițerii CNA au sesizat Comisia Naţională de Integritate în privința a nouă cazuri de incompatibilităţi de funcţii publice, generate de exercitarea în paralel a funcţiei publice şi a funcției în sectorul privat.

Menționăm că, rolul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor este să uniformizeze cadrul legal în domeniul siguranței alimentelor, să verifice și să asigure inofensivitatea produselor alimentare, să elimine dublările de comptențe ce au loc la controlul și supravegherea pieței, și nu în ultimul rând să reducă din povara, inclusiv financiară, exercitată asupra activității operatorului economic.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii