Continuă arestările în dosarul defrișării ilegale a pădurii din Ivanovca, Fălești. Alţi 5 funcţionari de stat au fost reţinuţi la Bălţi, după ce, acum două săptămâni, au fost arestați doi oameni de afaceri, învinuiţi de procurori de defrişarea ilegală a 9 hectare de pădure şi construirea unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces.

În cadrul aceleiaşi cauze, au fost reţinuţi directorul Întreprinderii pentru silvicultură Bălţi, doi pădurari, un inginer şi un inspector din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat Făleşti, Oleg Juc. Funcţionarii sunt bănuiţi că au manifestat neglijenţă prin controlul insuficient efectuat la arendaşii celor 9 hectare de pădure şi şi-ar fi depăşit atribuţiile de serviciu prin neântocmirea proceselor-verbale corespunzătoare.

Cele cinci persoane se află în prezent în izolator, fiind reţinute pentru 72 de ore. Pe numele lor, au fost deschise două cauze penale - pentru neglijenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă până la 6 ani de puşcărie.

Cauza se află în gestiunea Direcţiei generale nord a CNA, iar urmărirea penală se desfăşoară sub conducerea Procuraturii anticorupţie.

Amintim că, cei doi afaceriști din Bălți sunt tată și fiu, Sergiu și Andrei Cazachevici. Una din firmele gestionate de către ei, Autoaura SRL, a luat în arendă 28 de hectare de pădure, parcela Ivanovca din raionul Făleşti, pentru o perioadă de 49 de ani pentru vânătoare. Potrivit contractului, semnat între firmă şi Agenţia Moldsilva, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere.  

Începând cu luna iunie 2016, oamenii de afaceri, împreună cu alte persoane fizice, contrar prevederilor contractuale, au efectuat lucrări de construcţie capitală a unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces spre acesta.

Ofiţerii Anticorupţie bănuiesc că inspectorii de mediu au fi luat mită pentru a proteja fărădelegile comise de către administratorii Autoaura SRL.

Rudele familiei implicate susţin că cei doi ar fi cheltuit zeci de mii de euro pentru amenajarea teritoriului, iar prejudiciul de un million de lei, invocate de către procurori, este exagerat. Familia Cazachevici nu exclude că s-ar urmări preluarea afacerii, după ce a fost reconstruit capital bazinul acvatic, au fost construite două căi de acces şi o linie de înaltă tensiune. 


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii