Banca Națională a Moldovei a suspendat astăzi drepturile unui grup de acționari ai Moldinconbank, după ce a constat că aceștia au acționat concertat, achiziționând o cotă majoritară de 63,89 % în capitalul băncii, fără permisiunea BNM.

Prin deținerea acestei cote substanțiale, grupul de acționari au încălcat Legea cu privire la instituțiile financiare. Astfel, începând de mâine aceștia nu vor mai avea drept de vot; de convocare și desfășurare a adunării generale a acționarilor; de introducere a unor chestiuni în ordinea de zi; de propunere a candidaților pentru membrii consiliului societății, ai organului executiv și ai comisiei de cenzori a băncii și de a primi dividende.

De asemenea, din momentul suspendării acestor drepturi, BNM instituie un regim de intervenție timpurie pentru a asigura buna conducere a activității băncii, până la soluționarea problemei în structura de proprietate a Moldinconbank.

Totodată, mandatele unor membri ai organelor de conducere MICB au încetat astăzi, iar BNM a desemnat un administrator temporar  și urmează să desemneze și membri temporari în organelor de conducere a băncii. Potrivit comunicatului băncii, aceștia sunt experți internaționali și locali cu o bogată experiență în domeniu, care au fost identificați deja și care urmează să asigure o administrare eficientă a băncii pe această perioadă.

Amintim că, măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior de BNM în privința băncii Moldova-Agroindbank, prin excluderea din rândul acționarilor a unui grup de persoane care activau concertat.

Precizăm că Moldinconbank a fost implicată în schema de spălarea a 20 mlrd de dolari, proveniți din Federația Rusă, cu implicarea judecătorilor și executorilor judecătorești din Republica Moldova. În prezent, 15 din acești judecători și 3 executori judecătorești se află în arest preventiv.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii