Banca Națională a Moldovei anunță despre faptul că a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Potrivit comunicatului emis de BNM, în cadrul celei de-a doua etape a investigației analiza fluxului de fonduri a fost extinsă semnificativ pentru a acoperi perioada anilor 2012-2014 și a fost începută urmărirea tuturor creditelor frauduloase acordate de către cele trei bănci din Republica Moldova pînă la destinația finală a acestora. 

Investigația companiei Kroll a descoperit o structură complexă și coordonată de spălare a banilor, care implică sute de companii și conturi bancare din diferite jurisdicții. 

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din  Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate in mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o fractiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.  

Pînă la momentul actual, analiza  fluxului de fonduri din cadrul investigației a identificat peste 600 milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul aceste perioadei, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicții străine, iar rezultatele investigației Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile și persoanele fizice aflate în legătură cu Grupul Shor. 

Banca Națională a Moldovei informează despre faptul că, Kroll și Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autoritățile de reglementare și alte părți interesate relevante din multiple jurisdicții, inclusiv din Letonia și Estonia, în vederea obținerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acțiunile de recuperare a fondurilor delapidate. 

„Compania Kroll informează în mod regulat Banca Națională a Moldovei despre avansarea anchetei, care presupune o investigație extrem de complexă și implică sute de tranzacții create pentru a ascunde în mod deliberat destinația și beneficiarii finali ai acestei fraude. Investigația a progresat semnificativ, însă detaliile acesteia trebuie să rămână deocamdată confidențiale pentru a maximiza șansele de recuperare a fondurilor fraudate” notează BNM.

Amintim că, în urma fraudei, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au ajuns in stare de faliment la sfârșitul anului 2014 și a fost constatată dispariția unui miliard de dolari SUA din acestea.

Investigația companiei Kroll este parte a investigației în desfășurare cu privire la tranzacțiile derulate pe parcursul anilor 2012-2014 de către cele trei bănci din Republica Moldova. 

Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea lui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună "Grupul Shor"). 

Scopul final al investigației este recuperarea la nivel mondial a fondurilor de la răufăcători, precum și identificarea tuturor părților care au participat și au profitat în mod deliberat de pe urma fraudei, inclusiv părțile și instituțiile financiare din afara Republicii Moldova.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii