Poliţiştii din Chişinău, la fel ca majoritatea moldovenilor, se împart în bogați şi săraci. În timp ce unii dintre şefii din poliţie huzuresc în adevărate palate şi se laudă cu automobile de lux, mulţi dintre cei, care sunt obligaţi să le execute ordinele, abia de îşi întreţin familiile. Pentru ca să-și poată achita chiria, în timpul liber, unii polițiști caută câştiguri suplimentare, prestând servicii de taximetrie sau de pază. Cei care nu au familie reuşesc să se descurce mai ingenios, înnoptând în biroul de serviciu pe un pat pliant, pe care îl ascund în timpul zilei după dulap.

În cele mai multe cazuri, trăiesc modest poliţiştii care au venituri doar din salariu, care nu se îndură să ia de la o bătrână un pahar de seminţe, fără ca să-l plătească sau să se ascundă în tufari cu radarul pentru a prinde vreun vitezoman şi să-l scurgă de bani. Vorbim despre acei poliţişti, care sunt puşi în prima linie atunci când se aruncă cu pietre sau care sunt înjuraţi de oamenii înfuriaţi pe cei care iau mită. Vorbim despre cei care îşi riscă viaţa, se confruntă direct cu criminalii pentru o remunerare modestă din partea statului, dar îşi păstrează decenţa.

La fel, nu toţi poliţiştii, care au ajuns şefi, s-au îmbogățit. Sunt şi dintre cei ajunşi în grad de colonel, care continuă să locuiască la gazdă, fără perspectivă ca în timpul apropiat să se mute cu familia în propria locuinţă.

Cum trăiesc şefii Inspectoratelor de Poliţie din Chişinău

Corneliu Groza are 43 de ani şi este şef al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Chişinău, începând cu 4 mai 2016. Pe lângă funcția de polițist, Groza deține și afaceri în domeniul produselor cosmetice.

Groza

Sursa: politiacapitalei.md

Prima funcţie de conducere, cea de şef al Secţiei delicte transfrontaliere şi informaţionale a Direcţiei poliţiei transporturi a MAI, Corneliu Groza a obţinut-o în 2003, pe când avea 29 de ani. 

Şeful poliţiei din capitală locuieşte cu familia într-o vilă amplasată pe teritoriul Întovărăşirii pomicole „Vierul” din cadrul Primăriei orăşelului Codru, fapt care îi permite să nu plătească impozit pentru imobil, ci doar pentru cele două terenuri cu destinaţia pentru grădină.

Corneliu Groza declară că a intrat în posesia imobilului, evaluat la jumătate de milion de lei, în anul 2003, anul în care a ajuns pentru prima dată şef, după ce a lucrat un an inspector în poliţia criminală, iar alţii şase în calitate de inspector în poliţia economică.

casa groza.jpg

casa groza2.jpg

Vila familiei Groza, care potrivit Declaraţiei de avere pentru anul 2016 are o suprafaţă de 138 metri pătraţi, se evidențiază de construcțiile celorlalţi vecini.

Pe un perete al casei sunt scrise iniţialele lui Corneliu Groza şi ale soţiei sale, Elena.

CEG.jpg

Corneliu Groza mai declară şi o construcţie auxiliară de 116 metri pătrați. Întreaga gospodărie este înconjurată de un gard înalt şi este supravegheată de camere video.

Şeful poliţiei din Chişinău susţine că are în proprietate un automobil de model Opel, produs în 2012, pe care l-a procurat, patru ani mai târziu, cu 5 mii de euro. Mai mulţi şoferi, care locuiesc în sectorul respectiv s-au declarat indignaţi că „soţia comisarului”, care circulă cu un automobil argintiu, adesea nu cedează trecerea. „Comisarul” mai este văzut și la volanul unui JEEP de culoare neagră.

Corneliu Groza mai indică în proprietate 50 la sută dintr-un teren intravilan, cu suprafaţa de 0,058 ha, evaluat la 700 de mii de lei, şi un teren de 0,067 ha, evaluat la 88,9 mii de lei, care i-ar fi fost donat în 2010.

Potrivit rețelelor de socializare, soția polițistului, Elena Groza, activează la fabrica de produse cosmetice Christina din România.

elena groza

Corneliu Groza declară că deţine 50 la sută din societatea comercială Exclusiv Group din Chişinău, companie care este distribuitor oficial al cosmeticii Christina și Geltek, dar și 90 la sută din societate comercială Exclusiv Cristina din Ilfov, România.

Şeful din Centru cu casă pe numele mamei pensionare

Ion Bilibov a fost numit şef al Inspectoratului de Poliţie din sectorul Centru al municipiului Chişinău în februarie, 2016, la vârsta de 43 de ani. 

belibov

Sursa: politiacapitalei.md

Anterior, timp de aproape doi ani, Bilibov a fost şef al Poliţiei din raionul Ialoveni. În perioada respectivă, Mitropolitul Chişinăului şi al Moldovei, Vladimir, l-a decorat pe Bilibov cu ordinul „Meritul bisericesc” gr. III, „pentru activitate sârguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe”.

belibov decorat

Sursa: mitropolia.md

Deşi în Declaraţia de avere pentru anul 2016, Ion Bilibov apare ca un poliţist sărac, fără casă şi fără masă, acesta trăiește într-o locuință de vis în Dumbrava, comuna Truşeni, suburbie a municipiului Chişinău.

casaBelibov.jpg

casaBelibov2.jpg

Casa este supravegheată de camere video, iar asigurarea pazei este efectuată de compania Bercut. 

pazaBelibov.jpg


Atât terenul, cât şi casa sunt înregistrate pe numele Elenei Bilibov, mama pensionară a poliţistului, care locuieşte în satul Puhoi, raionul Ialoveni. Terenul a fost procurat în iulie 2013, iar în septembrie 2016, casa a fost dată în exploatare.

Vecinii lui Bilibov confirmă că acesta locuieşte anume acolo.


Cu puţin timp înainte de a-şi construi casa albă, Bilibov și-a mai ridicat o casă de culoare galbenă, care la fel, a fost înregistrată pe numele părinţilor pensionari.

casaBelibov3.jpg

Terenul a fost procurat în noiembrie 2008, iar casa a fost dată în exploatare în aprilie 2011, fiind vândută doi ani mai târziu lui Mihai Butucel. Totuși, în actele cadastrale figurează un contract de schimb cu acesta. Amintim că, în februarie, 2016, în timp ce deţinea funcţia de şef al Direcţiei Juridice a Ministerului Agriculturii, Mihai Butucel a fost reţinut de ofiţerii CNA după ce i-ar fi propus unui coleg de serviciu mită în sumă de 25 de mii de euro. Oferta funcţionarului includea şi un apartament, în cazul în care colegul său ar fi refuzat banii. Mituitorul era un om de afaceri, care dorea să câştige cu orice preţ un proces cu Ministerul Agriculturii.
Ion Bilibov declară că a luat în 2016 în comodat un automobil Skoda Superb, fabricat în acelaşi an. 

Şeful Poliţiei din sectorul Centru vine adesea la serviciu cu o mașină Audi Q7.

masinaBilibov.PNG

Preţul unui astfel de automobil, variază între 47 și 65 de mii de euro, în funcție de parametrii tehnici.

Şeful poliţiei din Buiucani şi afacerile cu flori

La câteva sute de metri de Ion Bilibov locuieşte şi Lilian Pascaru, şeful Inspectoratului de Poliţie al sectorului Buiucani. Colonelul Pascaru a ajuns şef la Buiucani în februarie, 2016, când avea 39 de ani. În trecut, acesta a deţinut mai multe funcţii de răspundere în poliţie.

pascaru

Sursa: politiacapitalei.md

Gospodăria lui Pascaru nu este cu nimic mai prejos decât cea a vecinului şi colegului său din sectorul Centru.  

casa pascaru.jpg

casa pascaru2.jpg

Paza imobilului este asigurată de către Direcţia Pază şi Protecţie de Stat a MAI.

paza pascaru

Terenul a fost procurat în octombrie 2012, iar în decembrie 2013, casa a fost dată în exploatare. Potrivit Declaraţiei de avere pentru anul 2016, imobilul ar valora peste 1,3 milioane de lei. 

Familia mai are în proprietate un apartament, un garaj şi două spaţii comerciale.

Se pare că şeful Poliţiei de la Buiucani preferă automobilele de marca BMW. În 2015, Pascaru şi-a procurat un BMW produs în 2010, iar în 2016, unul produs cu un an mai devreme. Potrivit declaraţiilor de avere, pe parcursul anilor Pascaru ar fi schimbat mai multe modele de BMW. Ultimul model costă în jur de 38 de mii de euro.

masina pascaru

Soţia lui Pascaru, Aliona, este fondatoare a trei firme şi administratoare la patru. Familia, care are în proprietate aproape trei hectare de teren agricol, ar fi organizat și o pepinieră. Totodată, unele dintre firmele Alionei Pascaru se ocupă de comercializarea florilor. 

pepiniera

Sursa: facebook.com

„Eroul din aprilie” de la Ciocana

Ruslan Saachian a ajuns şef al Inspectoratului de Poliţie de la Ciocana în mai, 2016. Anterior, colonelul Saachian a lucrat în instituţia respectivă în calitate de şef al poliţiei criminale. Se spune că Saachian ar fi cumătru cu Corneliu Groza.

saachian

Sursa: politiacapitalei.md

Potrivit Declaraţiei de avere pentru anul 2016, primul apartament, cu suprafaţa de 70 de metri pătraţi, a fost procurat în 2004. Peste cinci ani, Saachian îşi mai procură un apartament de 63 metri pătraţi. Atunci, în anul 2009, numele lui Ruslan Saachian, care era şef al poliţiei criminale din Chişinău, devine cunoscut publicului larg în legătură cu atrocităţile comise de poliţie în timpul protestelor anticomuniste din aprilie.

saachian2

În 2013, Saachian a fost suspendat din funcție, fiind cercetat în cadrul unei anchete interne, deschise la MAI pe marginea accidentului de circulație produs de maiorul de poliție Andrei Axenti. Polițistul, fiind în timpul orelor de serviciu, a consumat băuturi alcoolice și a urcat la volan, ulterior tamponând patru pietoni. Colonelul Saachian a fost restabilit în funcţie de către instanţa de judecată, chiar dacă ancheta nu era finalizată. 

saachian3.PNG

Saachian declară oficial că deţine în proprietate un autoturism de model Toyota Corolla, fabricat în 2007, pe care l-a procurat în 2012 cu 80 de mii de lei. Unele surse afirmă că l-au văzut pe şeful poliţiei de la Ciocana şi la volanul unui Mercedes modern, de culoare neagră.

Şefii „săraci” de la Râşcani şi Botanica

Şefii Inspectoratelor de Poliţie din sectoarele Râșcani şi Botanica pare să o ducă mult mai modest, decât colegii lor despre care am scris mai sus.

Sergiu Paiu, şeful Inspectoratului de Poliţie al sectorului Râşcani, are doar un singur apartament, de 147 de metri pătraţi. 

puiu

Sursa: politiacapitalei.md

Familia Paiu mai are în proprietate şi două automobile, procurate la preţuri de invidiat, o Dacia-Logan, care l-ar fi costat 4 mii de lei  şi un VW-Passat, produs în 2011 şi procurat în 2016 cu doar 10 mii de lei.

Cuplul are de achitat până în 2025 un credit de 200 de mii de lei, contractat în 2015 la MobiasBanca. Astfel, familia Paiu va trebui să facă economii serioase, deoarece unicul venit declarat este salariul soțului, pensia sa de 65 de mii de lei pe an şi salariul soţiei, care lucrează în calitate de dactilografă. 

Şi mai modest pare s-o ducă colegul lui Puiu, Nicolae Cicariov, şeful Inspectoratului de Poliţie al sectorului Botanica. Cicariov a fost numit şef la Botanica în februarie 2016, la 37 de ani, după ce a activat mai mulţi ani ca inspector în poliţia criminală, în special la descoperirea furturilor patrimoniale.

cicariov

Sursa: politiacapitalei.md

Totuşi, Cicariov deţine în proprietate 0.6 ha de teren forestier şi o casă de 100 de metri pătraţi, care i-a fost donată în 2013. În 2015, Cicariov şi-a cumpărat cu 2800 de euro o Toyota Corolla, fabricată în 2005.

Cum trăiesc poliţiştii de rând

Pe strada Sfântul Gheorghe din centrul capitalei, lângă un bloc nou-construit, se află o clădire veche şi jerpelită, cu două nivele. În curte nu se văd niciodată maşini de lux, poate doar uneori apare câte una din cele aduse cu mulţi ani urmă în ţara noastră și care au fost procurate la pieţele auto second-hand din Europa.

În această clădire, care după metraj este aproape cât a unor demnitari de rang înalt sau şefi din poliţie, se află căminul Inspectoratului Naţional de Patrulare.

camin politisti.jpg

În acest cămin locuiesc în jur de 20 de familii ale poliţiștilor. Unei familii din trei persoane îi revine câte o odaie de 9-12 metri pătraţi. Doar cuplurile cu mai mulţi copii „se bucură” de camere mai spaţioase, de cca 18 metri pătraţi. În rest, blocul sanitar, bucătăria și veceul sunt comune. Femeile încălzesc găleţi cu apă la aragaz, pentru ca să-şi spele copiii în lighene de plastic chiar în odăile care le servesc ca dormitoare, ca sufragerii, ca antreu, şi ca birouri pentru școlari. Coridoarele înguste şi întunecoase devin şi mai strâmte din cauza pubelelor, rufelor înşirate la uscat, şlapilor din faţa uşilor, lighenelor sau jucăriilor pentru copii. În odăi, pur şi simplu, nu există loc pentru aceste obiecte. 

camin politisti2.jpg

camin politisti3.jpg

Locuitorii acestui cămin nu sunt prea vorbăreţi când sunt întrebaţi de condiţiile de trai. Deontologia şi frica că vor fi mustraţi de şefi îi împiedică să vorbească. O tânără poliţistă, care primeşte 3 mii de lei pe lună, are o fetiţă, pe care a lăsat-o în grija bunicilor. Condiţiile de trai nu-i permit să o ţină lângă ea.

Mai vorbăreţe s-au dovedit a fi soţiile poliţiştilor, care se înghesuiau la bucătărie. Salariile, mai mici de 5 mii de lei, le permit doar să viseze la un cuibuşor al lor. Unica salvare o văd în plecarea peste hotare. 


Investigații, polițiști
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 08.02.2018

am ajuns cand casuta judecatorului e mai mare de cat Judecatoria -palatul justitiei ...si vila/casuta de vacanta a comisarului e mai voluminoasa ca un camin de politisti unde traiesc 30 de familii

Ответить

Diakov

24:67 09.02.2018

aici pute a dosar penala pentru comisarul*milionar Bilibov *ca dosit/scris pe maica-sa tot,,,/dar voi scanciti aici