Francezul Patrick Sannier a cunoscut dezamăgirea vieții sale după ce a venit în Moldova. Aici omul s-a decepționat atât în dragoste, cât şi în justiţia moldovenească, care l-au lăsat fără economiile de o viață. Acum Patrick luptă de cinci ani în instanţă să-și recupereze investiţiile, dar justiţia moldovenească bate pasul pe loc şi respinge argumentele investitorului francez.

Patrick Sannier

Patrick Sannier

Patrick a venit în Republica Moldova în 2003, ademenit de o rusoaică din Bălţi, Marina Fadievici, pe care a cunoscut-o prin intermediul anunţurilor matrimoniale. Cei doi au locuit o perioadă în casa părinţilor Marinei, dar în scurt timp francezul procură pentru iubita sa un apartament la Bălţi, îi dăruieşte o maşină și îi achită cursurile de şoferie.

Marina Fadievici.jpg

Marina Fadievici

Sannier este atras de clima moldovenească, hărnicia moldovenilor, fertilitatea solului, dar și preţurile mici ale terenurilor agricole. Astfel, francezul decide să pornească o afacere în agricultură, o livadă modernă.

Cum a început francezul afacerea în Republica Moldova

La 27 septembrie, 2005, Patrick Sannier înregistrează în Republica Moldova întreprinderea cu capital străin PS-Internaţional, iar în calitate de administrator o numeşte pe iubita sa, Marina Fadievici. Deoarece legislaţia moldovenească nu permite vinderea terenurilor agricole cetățenilor străini, Patrick şi Marina se înţeleg că terenurile să fie înregistrate pe numele lui Fadievici. Pe parcursul a doi ani Patrick îi transmite cu regularitate bani Marinei Fadievici, pentru procurarea terenurilor, prin reţeaua Western Union, în jur de cca 2 milioane de lei. Astfel, sunt procurate peste 200 de hectare răzlețe de teren, care, treptat sunt schimbate într-un teren agricol consolidat, cu suprafaţa de 110 hectare.

Pe o suprafaţa de cca 30 de hectare, francezul plantează o livadă de toată frumusețea –meri, caiși, cireşi, pruni şi piersici. Materialul săditor este adus din Franța, pentru fiecare puiet fiind achitat 6 euro. Antreprenorul francez investeşte şi în irigare, la moment livada dispune de un sistem performant de irigare prin picurare. Amenajarea livezii l-a costat pe francez cel puţin 600 de mii de euro, în afară de cheltuielile pentru procurarea terenurilor.

Patrick Sannier continuă investițiile, procură câteva tractoare, dintre care unul ultramodern, adus din Franţa, şi construieşte un depozit pentru frigider.

Antreprenorul urma să investească în procurarea unei linii de sortare a fructelor, pentru a începe exporturile pe piața europeană. Problemele care au urmat au dat însă peste cap toate planurile investitorului francez. Patrick şi Marina se despart, iar femeia cere să i se restituie toate terenurile.

„Dacă nu ar fi aceste litigii, atunci întreprinderea ar investi în continuare. Dar din cauza litigiilor nu se merge mai departe. Investitorul riscă să piardă totul. Aşa justiţie creativă ca la noi nu există în Europa”, ne-a declarat Valeriu Albot, administratorul PS-International.

Marina se lasă de francez, dar nu şi de pământ

Profitând de împuternicirile şi libertatea de acţiuni pe care le avea în calitate de administratoare a întreprinderii, Marina Fadievici semnează din numele PS-Internaţional cu ea însăşi deja în calitate de persoană fizică, 46 de contracte de arendă a loturilor de teren, procurate din banii lui Sannier. Totodată, administratoarea de la Bălţi mai semnează din numele întreprinderii un contract precum că oferă automobilul propriu, la fel procurat de Patrick, în arendă firmei PS-Internaţional, contra sumei de 5000 de lei lunar. În acelaşi timp, Marina este remunerată pentru administrarea întreprinderii cu 10 mii de lei lunar.

În 2011, relaţiile dintre Fadievici şi Sannier se răcesc. Investitorul francez se arată nemulţumit de modul în care iubita sa administrează banii întreprinderii, iar Marina, la rândul ei, îi face scene de gelozie. În cele din urmă, Patrick Sannier îi spune deja fostei iubite că nu mai dorește să trăiască împreună, dar îi permite să rămână administratoare la întreprindere. Marina Fadievici însă solicită să fie concediată din funcţie. 

În 2012, în locul Marinei Fadievici este numit administrator Valeriu Albot. În această perioadă livada începe să dea şi prima roadă. 

Totuși, Marina Fadievici nu renunță la afacere. Femeia îşi vrea terenurile, care sunt scrise pe numele ei şi nu o interesează câți bani a investit fostul iubit în livadă.

colaj livada.jpg

Procese interminabile cu avocat de elită

Ca să scape de fostul iubit, Marina Fadievici i-a făcut câteva poze francezului, în timp ce acesta lucra cu tractorul în livada sa, apoi a depus un demers la poliţie, potrivit căruia Patrick Sannier s-a angajat ilegal la lucru. Astfel, francezul este deportat de pe teritoriul Republicii Moldova. Totuși, ordinul de deportare este anulat după ce francezul investeşte bani în avocaţi. 

Patrick Sannier depune o plângere la Procuratura Bălţi pe numele fostei sale iubite, iar oamenii legii intentează pe numele Marinei Fadievici un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. În timp ce se ajunsese la dezbaterile judiciare, Procuratura emite o ordonanţă privind încetarea procesului penal. Astfel, instanţa încetează procesul în legătură cu faptul că există o ordonanță a organului de urmărire penală, asupra aceleiași persoane pentru aceiași faptă, de scoatere de sub urmărire penală.

Mireasa abandonată nu pierde timpul şi depune o cerere în instanţa civilă, în care solicită de la PS-Internaţional 25 milioane de lei pentru că i-a oferit terenurile în arendă. Chiar dacă Sannier prezintă în instanţă dovezile a zeci de transferuri, precum şi faptul că Fadievici nu a dispus de sumele necesare pentru procurarea terenurilor, instanţa îi dă câştig de cauză femeii. 

/upload/iblock/cf8/cf8b4f88cf76b5b2f07317cfe900c2f1.pdf

Ambele dosare, penal şi civil, se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi. La rândul său, Patrick Sannier a depus o cerere în instanță, prin care să-i fie retras Marinei Fadievici dreptul la proprietate asupra terenurilor.

Procesele par a fi interminabile, şedinţele se amână fie că lipsește un avocat, fie că magistratul este plecat la adunare, fie că nu a venit traducătorul. Iar francezul, obișnuit că în ţara sa justiţia trebuie respectată, face de fiecare dată naveta Franța-Moldova, 2,5 mii de kilometri, pentru ca să fie prezent la şedinţele de judecată.

Şi Marina Fadievici pare să cheltuiască bani grei în aceste procese. Unul dintre avocaţii femeii este Nicolae Ursu, fost prim-adjunct al procurorului general, despre care se spune că încasează onorarii generoase.

60 de hectare vândute într-o singură zi

Iniţial, când a fost pornit dosar penal, la solicitarea avocaţilor lui Sannier, pe terenurile înregistrate pe numele Marinei Fadievici a fost pus sechestru, care a fost scos imediat ce Judecătoria Bălţi a pronunţat decizia de încetare a procesului. Peste două zile terenurile respective au fost puse din nou sub sechestru, în cadrul procesului civil început la solicitarea lui Sannier. 

Fadievici.jpg

Marina Fadievici

Fostei sale iubite însă i-a fost suficientă o singură zi ca să vândă 60 hectare din terenuri. Desigur, fără ca să împartă banii cu investitorul. Acuma Fadievici insistă să-și păstreze și celelalte 50 de hectare, inclusiv și cele 30 hectare de livadă, căci pe hârtie îi aparţin doar ei.

Patrick Sannier: „Justiţia din Bălţi este o structură mafiotă”

Patrick Sannier spune că este dezamăgit, mai ales că au trecut cinci ani de când a fost nedreptăţit, persoana care l-a jefuit a recunoscut totul însă justiţia nu-i face dreptate. Francezul spune că este absolut ciudat ceea ce se întâmplă în cazul său, faptul că a fost aplicat sechestrul, apoi ridicat pentru două zile, timp în care Fadievici reuşeşte să vândă terenurile. Mai mult, bărbatul nu-și explică din ce bani fosta iubită a putut să-și angajeze unul dintre cei mai scumpi avocaţi din Moldova. O enigmă pentru Sannier este şi faptul că Marina Fadievici se prezintă la proces fără apărători, citeşte ceva de pe o foaie, iar instanţa îi acceptă toate demersurile: „Se creează impresia că totul este aranjat. Nu pot să mă refer la justiţia moldovenească în întregime, dar din câte am observat, justiţia din Bălţi pare a fi o structură mafiotă”. 

Patrick Sannier este de părerea că în spatele Marinei Fadievici ar sta persoane cu influenţă, care se folosesc de dorinţa femeii de răzbunare, pentru a pune mâna pe livadă. „O cunosc bine pe Marina, nu are studii. Poate e capabilă de mici escrocherii, dar aici este vorba de o escrocherie de amploare. Vor să mă deposedeze de tot. Am încercat să ajung cu dânsa la un numitor comun, să-i las 20 la sută din afacere şi să mă lase în pace. Dar nu a acceptat această condiţie. Ei vor totul. Probabil, cuiva i-a plăcut mult livada mea”, ne-a declarat investitorul.

Ce spun avocaţii

Avocatul Vadim Vieru, care îl reprezintă pe Patrick Sannier în dosarul penal, susţine că încă din faza urmăririi penale au fost comise anumite erori, care lasă loc de interpretări. „Procuratura din Bălţi, care a emis mai întâi ordonanţa privind pornirea unui dosar penal, emite şi ordonanţa de încetare a aceluiaşi dosar. Acum dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi. Sunt suficiente probe ca instanţa să pronunţe o sentinţă de condamnare pe numele Marinei Fadievici”, ne-a spus apărătorul.

Dorin Botnarenco, avocatul care îl reprezintă pe investitorul francez în dosarele civile, susţine că Fadievici a semnat contractele de arendă cu ea însăşi, fără ca să-l informeze pe Sannier, iar acesta a aflat abia în instanţa de judecată. Potrivit apărătorului, acţiunea lui Fadievici întruneşte elementele infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu. Botnarenco mai spune că chiar dacă instanţa va decide că cei doi urmează să împartă bunurile egal pentru că au trăit mai mulţi ani în concubinaj, atunci Marina Fadievici şi-a luat partea sa, după ce a vândut cele 60 de hectare de terenuri. La fel, i-a rămas automobilul, procurat pe banii lui Sannier.

Solicitat de CrimeMoldova, avocatul Nicolae Ursu s-a abţinut să facă comentarii: „Pe data de 1 februarie, Curtea de Apel Bălţi se va expune în dosarul penal intentat clientei mele. Atunci mă voi expune. Eu am reprezentat interesele Marinei Fadievici, nu cunosc să fie cineva din umbră”.

Marina Fadievici: „Eu munceam, iar Patrick mă înşela”

Marina Fadievici, care la moment lucrează maseuză la un centru de frumusețe din Bălţi, susţine că a meritat aceste terenuri, deoarece a muncit foarte mult.   

„El era mai mult plecat. Când venea, locuia în casa tatălui meu, îi făceam mâncare. Credeam că este serios, dar totul era o minciună. El m-a folosit doar ca să aibă pe cine înregistra terenurile, căci legea noastră nu permite cetăţenilor străini să procure terenuri. Spunea că face totul pentru familia noastră. Însă am aflat că Patrick mai avea o femeie în Ucraina, pe care o întreţinea şi-i făcea cadouri scumpe. Eu lucram, iar el mă înşela. Când i-am cerut explicaţii, s-a supărat şi a spus că pleacă. Acum el vrea să mă lase fără terenurile la care eu am muncit din greu şi a pornit împotriva mea o amplă campanie de denigrare”, a declarat Fadievici.

Investigații, investitor francez, Moldova
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii