Omul de afaceri și fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Veaceslav Platon, care este cercetat pentru fraude bancare și spălare de bani, a folosit în ultimii 12 ani, nu mai puțin de 16 pașapoarte: opt rusești, șase moldovenești, dintre care două diplomatice, și două ucrainene sub numele de Vyacheslav Kobalyev.

Așa reiese din documentele obținute de RISE Moldova, care a urmărit călătoriile internaționale făcute de Platon prin Ucraina. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, unul din pașapoartele folosite de fostul deputat este fals. În plus, acesta nu a ales întotdeauna avioane de linie. În 2007, a călătorit de la Munchen (Germania) la Kiev (Ucraina) la bordul unui avion militar, scrie aceiași sursă.

Se pare că Platon a folosit acest pașaport de aproximativ 40 de ori. De obicei, a călătorit cu avionul, pe ruta Kiev-Moscova-Kiev. Prima oară a folosit un pașaportul cu nr. BH051164, pe 5 noiembrie 2007, călătorind cu avionul din Kiev la Moscova iar ultima dată, a prezentat același pașaport poliției de frontieră din Ucraina pe 3 iulie 2012, când a plecat la Moscova tot de la Kiev.

RISE Moldova a aflat și că Veaceslav Platon a mai deținut un pașaport ucrainean, cu nr. AM736215, tot pe numele Vyacheslav Kobalyev. Cu acest document, a călătorit mult mai des și în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova.

Platon s-a legitimat pentru prima dată cu pașaportul ucrainean nr. AM736215, pe 1 noiembrie 2005, la punctul de trecere a frontierei din aeroportul din Odessa acesta se întorcea de la Moscova. Tot la 1 noiembrie al aceluiași an, a intrat în Republica Moldova prin regiunea transnistreană, pe la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan. Platon a revenit în Ucraina pe 2 noiembrie 2005, tot prin Transnistria.

Între ani 2005-2009, omul de afaceri a folosit acest pașaport de zeci de ori pentru a intra sau ieși în/din Republica Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

În anii 2006-2009, Platon a călătorit, cu același pașaport ucrainean, la Moscova (de aproximativ 20 de ori), dar și în Turcia, inclusiv  în orașe din vestul Europei. Cel mai des, afaceristul a mers la Paris și în Antalia. Alte destinații au fost: Rodos, Viena, Roma, Nisa, Zurich, Madrid, Munchen, comunică sursa.

Deputat, Veaceslav Platon a deținut două pașapoarte diplomatice eliberate de autoritățile de la Chișinău. Cu primul pașaport diplomatic, cu numărul D0002664, a călătorit în Ucraina în perioada 11 septembrie 2009 – 18 octombrie 2010. Al doilea pașaport diplomatic, cu numărul D0003024, a fost folosit de Veaceslav Platon pentru a călători în Ucraina în perioada 21 decembrie 2010 – 3 octombrie 2011. Potrivit bazei de date a poliției de frontieră ucrainene, pe 24 decembrie 2010, a plecat de pe aeroportul Sheremetyevo (Rusia) spre Kiev. Cinci zile mai târziu, “diplomatul” Platon a părăsit Kievul cu destinația Zurich (Elveția). Pe 12 ianuarie 2011, a revenit din expediția turistică la Kiev, însă din orașul elvețian Samedan. Pe 16 ianuarie 2011, Veaceslav Platon a folosit un avion privat pentru a merge la Chișinău.

Platon a mai deținut în perioada 2004-2015 și patru pașapoarte simple, eliberate de autoritățile din Republica Moldova, pe care acesta le-a folosit, în mare parte, pentru a călători cu avionul pe ruta Moscova-Kiev-Moscova și spre Antalia (Turcia).

În august 2009, deși era deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Platon a folosit pașaportul simplu pentru a merge la Nissa (Franța). Pe 16 august 2009, a părăsit Franța cu destinația Kiev cu un avion de linie. De la Kiev s-a întors în Moldova cu un autoturism Skoda prin regiunea transnistreană (punctul de trecere a frontierei Platonova-Goianul Nou), după ce a înnoptat la hotelul Dnipro din capitala Ucrainei.

Potrivit bazei de date a poliției de frontieră a Republicii Moldova, Veaceslav Platon a intrat ultima dată în țară pe 8 februarie 2014. Câteva zile mai târziu, a mers în Parlamentul de la Chișinău în calitate de reprezentant legal al companiei offshore Volmark Trade Ltd. Atunci, Platon era nemulțumit că Banca Națională a blocat un grup de acționari ai Victoriabank, inclusiv Volmark Trade Ltd, pentru că ar fi acționat concertat pentru preluarea acțiunilor.

Oficial, din februarie 2014, Platon nu a părăsit Republica Moldova. Însă, din datele poliției de frontieră din Ucraina reiese că acesta a folosit un pașaport moldovenesc, pe 8 noiembrie 2014, pe ruta Riga-Kiev. Cu același document, în aprilie 2015, a călătorit și din Dubai spre Kiev.

Platon a mai deținut perioada 2004 – 2014, opt pașapoarte eliberate de autoritățile din Federația Rusă.

Întreaga investigație poate fi citită AICI.

Platon a fost reținut la Kiev pe 25 iulie, el este acuzat de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, în prezent partea ucraineană pregătește extrădarea lui Platon în Republica Moldova.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii