Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică a Primăriei municipiului Chişinău, locuieşte într-un imobil de lux de pe strada Trifan Baltă din Chişinău. Femeia susţine în Declaraţia de venituri pentru anul 2015, că are imobilul în folosință. 

Funcţionara susţine că are venituri modeste, la fel, duce un trai modest. În realitate, mai multe voci din anturajul Eugeniei Ciumac susţin că aceasta duce o viaţă de lux, fiind implicată, împreună cu cei trei fraţi ai săi, în mai multe afaceri, în special imobiliare, având în proprietate două hoteluri, unul de 4 şi altul de 3 stele, şi o pensiune.

Eugenia Ciumac, născută Potorac, ajunge contabil – şef la Primărie, în septembrie 1996, atunci când la cârma instituţiei se afla Serafim Urechean. Este unica funcţionară din Primăria Capitalei, care deţine o funcţie de conducere de mai bine de 20 de ani. 

Eugenia Ciumac.jpg

Eugenia Ciumac, sursa foto: facebook.com

Eugenia Ciumac este membră a Clubului Rotary Chişinău, despre care se spune că este un club controlat de masonerie. Rotary Club Chişinău întruneşte mai multe elite, fiind antrenate în acţiuni caritabile.

Rotary Club.jpg
Rotary Club la Vila Verde. Eugenia Ciumac, a treia din dreapta, între Valentina Badrajan şi Luminiţa Gavriluţă

Casa de milioane în care locuieşte Eugenia Ciumac

Eugenia Ciumac locuieşte într-o casă de milioane de pe strada Trifan Baltă din aşa numitul cartier al Ciocârliei din municipiul Chişinău. Este un cartier de elită, în care se înalţă adevărate palate ale familiei fostului preşedinte, Vladimir Voronin, procurorului general, Eduard Harunjen, fostului vice-comisar al municipiului Chişinău, Vladimir Covali, a mai multor foşti şi actuali funcţionari publici de rang înalt, avocaţi de prestigiu şi oameni de afaceri.

Casa este una somptuoasă, de culoare albă, înconjurată de un gard înalt.

Casa Eugenia Ciumac.jpgCasa Eugenia Ciumac 2.jpg

În curte este amenajat un loc acoperit pentru parcarea automobilului, în spate se află o terasă şi o grădină.

Potrivit datelor cadastrale, imobilul are 155.8 metri pătraţi şi a fost finisat în aprilie 2011, de către soţii Valentina şi Nicolae Tricolici. Valentina Tricolici, născută Potorac, este sora mai mare a Eugeniei Ciumac. 

Nicolae Şi Valentina Tricolici.jpg
Nicolae și Valentina Tricolici, sursa foto: facebook.com

Nicolae Tricolici este fondatorul brandului Supraten, o reţea de magazine şi de producere a materialelor de construcţie, a cărei cifră de afaceri este de circa 800 de milioane de lei pe an. Surse din anturajul Eugeniei Ciumac susţin că funcţionara ar avea o anumită parte în afacerea respectivă.

La jumătate de an după ce soţii Tricolici dau casa în exploatare, potrivit datelor cadastrale, vând jumătate din imobil Corneliei Ciumac, fiica Eugeniei Ciumac, care atunci avea doar 21 de ani. Cealaltă jumătate de casă este oferită cu titlu de donaţie lui Eugen Potorac, fiul din prima căsătorie al contabilei de la Primărie. 
/upload/iblock/06c/06c4b8a403562e95c75084e36fe43706.pdf

Eugen Ciumac are 34 de ani, este căsătorit și locuieşte de mai mulţi ani în Germania. Potrivit unor surse din anturajul familiei, Eugenia l-ar fi ajutat pe Eugen să-şi procure o casă în Germania.

Eugen Potorac.jpg
Eugen Potorac, sursa foto: facebook.com

Cornelia Ciumac, fiica din a doua căsătorie a Eugeniei Ciumac, a făcut studii în Marea Britanie, a fost stagiară la Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, cu sediul la Geneva, iar în prezent se află la Chişinău, fiind angajată a unei instituţii pentru atragerea investiţiilor

Cornelia Ciumac.jpg
Cornelia Ciumac, sursa foto: facebook.com

Cornelia Ciumac locuieşte într-un apartament dintr-un bloc nou construit, pe care i l-ar fi procurat tot mama sa.

Potrivit unui reportaj al postului de televiziune EURO TV, Eugenia Ciumac locuieşte în casa de pe strada Trifan Baltă, cel puţin din primăvara anului 2012. 
 
În reportaj se arată că funcţionara, a cărei copii se aflau în afara ţării, i-a primit în casă şi a sărbătorit Paştele cu trei britanici, care făceau înconjurul lumii.

Eugenia Ciumac eurotv.jpg
Eugenia Ciumac la masa de sărbătoare, împreună cu trei britanici. Sursa foto: eurotv.md

Hotelul şi pensiunea Eugeniei Ciumac

Mai multe surse de la Primăria Chişinău, dar şi din mediul angajaţilor familiei Potorac, susţin că Eugenia Ciumac este co-proprietară a Hotelului „Iris” de 4 stele de pe strada Petricani 17, din Chişinău.  

hoteliris.md.jpg
hoteliris.md

Instituţia de cazare dispune de 33 de camere, de aproape 25 metri pătrati fiecare, cu înălţimea de peste trei metri. În fiecare cameră  este un LCD TV, mini-bar, telefon, aer condiţionat. Sunt camere cu cadă de baie şi cabină de duş. 
 
Preţul pentru o noapte de cazare variază de la 60 la 80 de euro.

Hotelul dispune şi de o sală de conferinţe, care este dată în locaţiune cu 15 euro per oră şi o saună, unde o oră costă 20 de euro.   

colaj hotel.jpg

Terenul pe care este construit hotelul a fost luat în arendă de către firma Vipostal. În calitate de fondator şi administrator al SRL Vipostal figurează Victor Potorac, fratele Eugeniei Ciumac. La fel, şi clădirea, este înregistrată pe numele lui Victor Potorac.

Victor Potorac.jpg
Victor Potorac, sursa foto: facebook.com

/upload/iblock/f6a/f6a8c0164b0eeab01b1bcd989f18f697.pdf

Familia mai dispune încă de un hotel, „Vila Iris”, de 3 stele, din apropierea Grădinii Botanice din sectorul Botanica al Capitalei. Hotelul dispune de 11 camere, preţul cărora oscilează între 35 şi 50 de euro pe noapte. 

Vila Iris 1.jpgVila Iris 2.jpg

Clădirea este înregistrată după firma Chitico SRL cu sediul pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, care la fel îl are în calitate de unic fondator şi administrator pe Victor Potorac. 
/upload/iblock/d68/d6842134750946e325cd6b6762ba4eea.pdf

Mai multe surse susţin că Eugenia Ciumac ar deţine pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în intervalul străzilor Armeană şi Tighina mai multe încăperi comerciale, inclusiv şi subsoluri, înregistrate pe persoane interpuse, pe care le dă în locaţiune agenţilor economici. Întâmplător sau nu, dar firma Chitico SRL este înregistrată anume în acest perimetru. 

Afacerile din construcţii

Eugenia Ciumac mai are un frate, Ion Potorac, care are afaceri în construcţii.

Ion Potorac.jpg
Ion Potorac, sursa foto: facebook.com

Ion Potorac are în proprietate câteva firme, cea mai cunoscută fiind Quadro SRL, cu sediul pe strada Petru Rareş 77. Firma respectivă este cunoscută în special pentru producerea şi comercializarea materialelor termoizolante şi a fibrei din sticlă.

Prin intermediul firmelor fratelui mai mare, Eugenia Ciumac ar fi reuşit mai multe afaceri. Astfel, cu 5 ani în urma, Eugenia, împreună cu un fost angajat al Primăriei Chişinău, Sergiu Ceban, au construit şi au dat în exploatare un bloc multietajat  în sectorul Râşcani al Capitalei.

Şefa contabilităţii a fost auzită de mai mulţi colegi când spunea că şi-a câştigat averea, procurând apartamente delăsate, la preţuri mici, pe care le vindea mai scump după ce erau reparate la cheie. 

Relaţia cu vice-primarul şi ordinul Gloria Muncii

Eugenia Ciumac are o relaţie de mai mulţi ani cu Mihai Furtună, care a deţinut din 2001 până în 2012, funcţia de vice-primar pentru economie a municipiului Chişinău. De semnătura lui Furtună depindeau autorizaţiile de funcţionare a tuturor întreprinderilor din Chişinău, începând de la o simplă gheretă până la supermarket. În afară de aceasta, de semnătura lui Furtună a depins mai bine de 10 ani şi locaţiunea încăperilor şi a terenurilor din Chişinău. 

Cei doi sunt văzuţi împreună la toate ceremoniile de familie şi evenimente mondene. 
evenimente mondene.jpg

De la stânga la dreapta: Mihai Furtună, Eugenia Ciumac, Ion Potorac şi soţia sa Violeta, Valentina şi Nicolae Tricolici, Renata şi Victor Potorac.  Sursa foto: facebook.com

evenimente mondene 1.pngDe la stânga la dreapta: Ion şi Violeta Potorac, Nicolae şi Valentina Tricolici, Eugenia Ciumac şi Mihai Furtună. Sursa foto: facebook.com

La începutul anului 2012, Mihai Furtună demisionează din funcţia de vice-primar de Chişinău, iar în aprilie, acelaşi an, este numit de către Nicolae Timofti, consilier prezidenţial pentru economie. 

În noiembrie 2013, Eugenia Ciumac este decorată cu ordinul „ Gloria Muncii”  pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în sistemul financiar-bancar, contribuţie la promovarea politicii monetar-creditoare şi merite în consolidarea disciplinei financiare de stat”. 

Mandatul de consilier al lui Mihai Furtună a expirat odată cu mandatul de preşedinte al lui Nicolae Timofti. La final de mandat, Timofti l-a decorat pe Furtună cu „Ordinul Republicii” pentru „ muncă îndelungată și prodigioasă în organele administrației publice, contribuție substanțială la promovarea transformărilor social-economice și activitate organizatorică intensă”.

Ce declară Eugenia Ciumac în Declaraţia de venit

Deşi locuieşte în casa de pe strada Trifan Baltă, cel puţin din anul 2012, Eugenia Ciumac a trecut-o în Declaraţia de venit abia în anul 2015.

Potrivit Declaraţiei de venit pentru anul 2013, şefa contabilităţii de la Primăria nu avea nici casă, nici masă.

În Declaraţia de venit pentru anul 2015, funcţionara declară imobilul, care este estimat cadastral la 1 million 319 mii mii de lei. Ciumac recunoaşte în declaraţie că deţine în folosinţă imobilul, începând cu anul 2011.

Tot în Declaraţia pentru anul 2015, Eugenia Ciumac indică că şi -a procurat un automobil BMW, produs în anul 2008, care ar fi costat-o 37 de mii de lei. Funcţionarii de la Primărie susţin că Eugenia Ciumac circulă anume cu acest automobil. 

Eugenia Ciumac indică drept principale surse de venit salariul de aproape 109 mii de lei pe an, pensia de aproape 55 de mii de lei pe an şi puţin peste 7 mii de lei primiţi pentru calitatea de membră a Consiliului de administrare a SA Edilitate. 
Investigații, Eugenia Ciumac
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Soare Răsare

24:67 21.10.2017

Foarte puține investigații jurnalistice despre clanuri mafiote și de corupți avem în Republica Moldova. Poate vrea cineva să zică din ”apărătorii” dnei Ciumac, dintre cei ce comentează, că nu există corupție și corupți la Primăria orașului ori în organele de stat? Bravo autorilor! Iar cei care se simt calomniați, să dea în judecată și să demostreze acolo că sunt curați și puternici, nu pe site-uri prin a manipula cititorii cu zeci de comentarii scrise toate într-un stil fără logică.

Ответить

Viorel Chetraru

24:67 24.01.2017

Intrebati-l cata mita a luat Furtuna de la proprietarii petii "tiraspol" ca sa extinda de pe bd. Cantemir sa pe str. Ismail. in 2007
Va spun eu. A luat mita 200 000 USD de la un oarecare Trahtenbroid.
Uite asa apar palate de milioane la functionari publici cu salariu de 5000 lei.

Atunci a aparut si un articol in LogosPress. Se numea "Furtuna a declansat furtuna in Chisinau" (sau ceva de genul). Dupa asta a plecat de la primarie la Timofti, ca nimerise in vizor dupa o asa mita.

Asai domnule Furtuna? Dormiti linistit? Nu aveti remușcări?

Ответить

Alex

24:67 23.01.2017

Ce publicatie prosteasca , fara dovezi. Acesti oameni sunt atacati pe nedrept . Rusine sa va fie . M-am dezamagit complet fata de acest site. Nu este o sursa deloc credula pentru a te informa.

Ответить

STEFAN

24:67 22.01.2017

"E usor a scrie versuri/ Cand nimic nu ai a spune/ Insirand cuvinte goale/ Ce din coada au sa sune"
E usor a ponegri, neavind prove, " potrivit unor functionari din primarie" ....Va dati seama ce scriti??? Aveti ratiune???

Ответить

Gheorghe

24:67 22.01.2017

Cum poți publica un astfel de material fără a avea careva dovezi concrete? E o încălcare gravă a drepturilor acestor oameni. Au fost atacați pe nedrept. Acesta nu este un articol informativ dar este o adevărată CALOMNIE.

Ответить

Olesea

24:67 22.01.2017

Brava Irina.
Imediat ce o persoana onesta si muncitoare are succese, incepe a fi invidiata si sapata.
Rusine de asa publicatii.

Ответить

Ilenuta

24:67 22.01.2017

cred ca iesti si tu din gasca ,,gospodarilor ",fiind functionar public pe salariu nu-ti mai faci palate

Ответить

Catinca

24:67 22.01.2017

Ce au membrii familiei cu toate aceste prostii? Rudele celor care lucreaza la primarie trebuie sa locuiasca in coliba si sa umble in opinci ? Exista mame care nu-si ajuta copiii? Cei care lucreaza la primarie nu au dreptul la viata personala? Unde vreti sa ajungeti cu asemenea publicatii?

Ответить

Ion

24:67 22.01.2017

eu tot muncesc mai mult de 30 ani, dar mai mult de 2 camere mici nu am putut agonisi , imblu inr-o masina de veche , dar sint multumit . Imi doresc familiei mele si la toti cei care muncesc cinstit SANATATE .Iar la cei pomposi , fudui ,sa mai faca cite o donatie din averele pompoase la cei nevoiasi si sa se mai gindeasca la Dumnezeu,,,,ca pina la urma tot intr-o borta de 2 m o sa se duca .

Ответить

Ion

24:67 22.01.2017

eu tot muncesc mai mult de 30 ani, dar mai mult de 2 camere mici nu am putut agonisi , imblu inr-o masina de veche , dar sint multumit . Imi doresc familiei mele si la toti cei care muncesc cinstit SANATATE .Iar la cei pomposi , fudui ,sa mai faca cite o donatie din averele pompoase la cei nevoiasi si sa se mai gindeasca la Dumnezeu,,,,ca pina la urma tot intr-o borta de 2 m o sa se duca .

Ответить

mmm

24:67 22.01.2017

daca Dodon ia retras cetatenia RM lui Bassescu,de ce nu ar retrage si ordinul ,,GloriaMuncii,, acestei contabile excentrice ?

Ответить

Macovei Ana

24:67 21.01.2017

Îmi pare rău, părea interesant, dar din primele fraze deja m-ai pierdut (mă refer ca cititor). Să ai pretenția că ești ziarist și să ai greșeli gramaticale de genul: pluralul cuvântului hotel - "hotele".... Din cauza asta a reușit Dodon să vină la putere

Ответить

Irina

24:67 21.01.2017

Vai, ce articol meschin si plin de invidie mizerabila! Ati scris despre niste oameni muncitori si GOSPODARI, care si-au clădit afacerile de tineri muncind, nu furând. Toti fratii Potorac sunt uniți intre ei, sunt oameni harnici, muncitori, cu frica de Dumnezeu, (ma refer indeosebi la doamna Ciumac, care este cu adevarat un suflet nobil! ). Dumneaei NU si-a facut averea din Primarie! Doamna Eugenia Ciumac NU a furat banii statului pentru a-si construi o casa! Dumneaei este o economista extraordinara, a muncit o viata, de altfel nu degeaba a fost lăsată sa activeze in Primarie 20 ani. Nu căutați sa denigrați niste oameni onesti si curați care nu sunt implicați in nici un fel in afaceri murdare!

Ответить

Alina

24:67 22.01.2017

Nu cumva ești fiica dumneaei?!
Nu degeaba toți se trag la Primarie, Parlament, Guvern, sa își facă legături pentru a se îmbogăți apoi.