Magistrata Curţii de Apel Chișinău, Oxana Robu, locuieşte într-o casă cu două nivele din cartierul Telecentru din Chişinău. O analiză a declaraţiilor de avere din ultimii cinci ani, denotă că magistrata nu a declarat niciodată imobilul, care este înregistrat pe numele soţului său, Ion Robu.

Oxana Robu.jpg
Oxana Robu. Sursa: magistrat.md

Vila judecătoarei cu Mercedes argintiu

Imobilul este amplasat la o distanţă de 200 de metri, de la podul de la Telecentru, lângă garajele Întreprinderii Moldtelecom. Este unica casă la sol din zona respectivă, alături fiind câteva blocuri de locuit, dintre care trei sunt cămine. Chiar alături de imobilul familiei Robu, se află o întreprindere. 

Oxana Robu 1.jpg

Oxana Robu 2.jpg

Majoritatea locuitorilor din zonă, oameni cu venituri modeste, nu-şi explică cum a fost posibilă apariţia unei asemenea locuințe în mahalaua lor. Mulţi însă ştiu că, acolo locuieşte o blondă cu Mercedes argintiu, dar foarte puţini cunosc că femeia este judecătoare.

Pe cine este înregistrat imobilul

Potrivit datelor cadastrale, imobilul cu suprafaţa de 155 de metri pătraţi este înregistrat pe numele lui Ion Robu, soţul Oxanei Robu, consătean de-al ex-ministrului Justiției în perioada comunistă, Vitalie Pârlog, cu care Robu s-ar afla în relaţii amicale.
/upload/iblock/915/91559883854155f2127a115b4cfca05d.pdf


Datele din Registrul bunurilor imobile mai arată că, Ion Robu a intrat în posesia terenului cu suprafaţa de 0.0493 ha în urma unui contract de donaţie din 12 decembrie 2000. La 24 martie 2004, Primăria Chişinău întocmeşte un Proces verbal de examinare a construcţiei samovolnice, iar la 7 aprilie 2005, pe numele lui Robu este perfectat Contractul de vânzare/cumpărare nr. 575 din 07.04.2005, în baza căruia la 8 aprilie 2005, primeşte titlul de autentificare a dreptului deţinătorului de teren. 

Aceste date duc la concluzia că Robu a construit casa ilegal, după care şi-a perfectat actele asupra terenului şi a legalizat imobilul. 

Este o schemă utilizată pe larg în municipiul Chişinău, când se ocupă samovolnic un anumit teren, se construieşte pe el un imobil, după care prin intermediul instanţei de judecată se legalizează construcţia şi dreptul de proprietate asupra terenului, iar administraţiei locale nu-i rămâne decât să se conformeze deciziei judecătoreşti. 

Afacerea cu sauna sistată din cauza „situaţiei politice”

Familia Robu are în gospodăria sa o saună, care până nu demult a adus un câştig stabil. Sursele noastre ne-au comunicat că sauna nu funcționează din cauza „situaţiei politice din ţară”. 

Am telefonat  pe numărul 079599XXX, la care ne-a răspuns Ion Robu şi am cerut să ne rezerveze sauna pentru două ore. Bărbatul ne-a comunicat că la moment nu prestează astfel de servicii: „Nu am început lucrul. Totul este în regulă cu sauna, e perfect, dar nu lucrăm”. 

Magistrata beneficiară de donaţii

În 2015, Oxana Robu devine proprietara unui teren pentru construcţii în capitală, cu suprafaţa de 0,015 ari, estimat la peste 92 de mii de lei. În acelaşi an, Oxanei Robu îi este oferit, prin donaţie, un imobil în centrul Capitalei, cu suprafaţa de 65 de metri pătraţi. 
/upload/iblock/aa7/aa736b4c361bb9438df8844c32dc71b5.pdf

Este vorba, de fapt, despre un imobil cu două etaje de pe stradela Fierarilor, care până nu demult a fost înregistrat pe numele familiei Bumbu, părinţii Oxanei Robu. 

Oxana Robu 4.jpg
Casa Oxanei Robu de pe stradela Fierarilor. Sursa: Rise Moldova

Datele cadastrale arată că imobilul este proaspăt construit, cu lucrările recepționate în mai 2015. În aceiaşi ogradă, pe numele familiei Bumbu este înregistrat un imobil cu suprafaţa de 90 m.p.

Apartament la preţ preferenţial

Până în anul 2015, magistrata Robu a declarat că nu a avut niciun imobil. Acest fapt îi facilitează includerea în lista judecătorilor care au nevoie de spaţiu locativ. În august 2013, o comisie a CSM a stabilit că pot cere un apartament la preț preferențial doar magistrații din capitală „care nu dispun de spaţiu locativ în raza mun. Chişinău” sau „care domiciliază în mun. Chişinău, însă activează în alte instanţe din ţară”. În martie 2013, CMC a pus la dispoziția CSM un teren în zona istorică a capitalei, pe str. V. Alecsandri, și altul în sectorul Râșcani, pe str. Ceucari, unde „Basconslux” SRL construiește cinci blocuri.

Pentru Oxana Robu a fost rezervat un apartament de 72 m.p. în blocul de pe str. V.Alecsandri. Judecătorii beneficiari au putut procura locuinţe în blocul respectiv cu 350 de euro pentru un metru pătrat, ceea ce constituie 40 la sută din preţul de piaţă, diferența de preț fiind acoperită de terenurile puse la dispoziție de Primăria Chişinău companiei de construcţie.

Cine este magistrata Oxana Robu

Oxana Robu îşi începe cariera judecătorească la 13 mai 2004, la Judecătoria sectorului Ciocana al Capitalei. La 21 aprilie 2009, fostul preşedinte Vladimir Voronin semnează decretul privind numirea Oxanei Robu în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. La 1 aprilie 2014, preşedintele Nicolae Timofti o numeşte pe Oxana Robu în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău. 

Oxana Robu5.jpg

Oxana Robu. Sursa: Facebook.com

În anul 2009, Oxana Robu susţine teza de doctor în drept. Este profesor universitar şi co-autoare a mai multor monografii ştiinţifice.

Oxana Robu 6.jpg
Oxana Robu. Sursa: Facebook.com

Potrivit statisticilor CSM, Oxana Robu a obţinut performanţe de invidiat şi în calitatea sa de magistrată. Potrivit Hotărârii nr. 133/8 din 04 noiembrie 2016, Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor i-a acordat calificativul Excelent, acumulând un total de 92 de puncte. Cu toate acestea, activitatea judecătorească a Oxanei Robu a fost marcată şi de scandaluri.

Ziarul de Gardă scria în 2014 că Oxana Robu, în calitate de preşedinte al completului de judecată, l-a eliberat din arest pe Felix Romanschi, un traficant de droguri. Eliberarea a fost posibilă graţie faptului că instanţa a decis că Romanschi pur şi simplu păstra la el droguri. În acelaşi timp, CNA a pornit urmărirea penală pe numele a doi avocaţi, care ar fi cerut 12 mii de euro pentru eliberarea lui Romanschi.

Investigații, Oxana Robu
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Cristina

24:67 25.12.2016

Un articol de doi bani!!!! De aceasta data -ati facut-o lata!!! "Majoritatea locuitorilor din zonă, oameni cu venituri modeste, nu-şi explică cum a fost posibilă apariţia unei asemenea locuințe în mahalaua lor."- de 16 ani au probleme cu vederea.......si cu gindirea ..... imobil procurat in anul 2000, pe timpul cind nici nu era judecator dar ......sensatie...Mulţi însă NU ştiu că, acolo NU locuieşte o blondă cu Mercedes argintiu.. pentru ca traieste la parinti dar vai...... si aici sensatie a primit " donatie lot teren 0.015ari "- marime serioasa pentru lot de pamint...sensatie..... Care este concluzia ??? ne dorim magistrati competenti, doctori in drept,profesori universitari dar fara casa,masa, parinti, sot ...

Ответить

Mima

24:67 24.12.2016

Afirmatia data este gresita: "Datele din Registrul bunurilor imobile mai arată că, Ion Robu a intrat în posesia terenului cu suprafaţa de 0.0493 ha în urma unui contract de donaţie din 12 decembrie 2000."

Este clar din informatia dvs ca contractul de donatie se refera la constructie (inscrierea nr. 2.1). Deci in 2000 a dobindit constructia. Samovolnicie intr-adevar scrie ca a fost. Dar nu scrie cine a facut-o. Poate fostul proprietar? Poate ca se refera doar la o anexa. Trebuie sa mai investigati. Dar nu pare ca casa a fost construita ilegal de la zero.

Ответить