Procurorii anticorupţie i-au prezentat ieri 22 iunie, magistratei Domnica Manole ordonanţa de începere a urmăririi penale. Oamenii legii au ridicat calculatorul judecătoarei, însă au refuzat să spună ce acţiuni urmează să fie întreprinse în continuare. Obiectele ridicate ar urma să ajute procurorii să demonstreze că acţiunile judecătoarei în cazul Platformei Demnitate şi Adevăr au fost făcute cu rea intenţie.

Potrivit Ziarului de Gardă, judecătoarea de la Cur­tea de Apel Chi­și­nău afirmă că nu are ce să ascundă și a pre­dat bunurile de bună voie, însă nu înainte  ca să-şi cheme avo­ca­ții săi. În acelaşi timp, şeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, Vio­rel Morari, a decla­rat că nu este vorba des­pre per­che­zi­ții, ci doar des­pre ridi­ca­rea cal­cu­la­to­ru­lui. 

Mai mult ca atât, Domnica Manole se crede în continuare nevinovată şi spune că, conform unei deci­zii recente a Comi­siei de la Vene­ția, „jude­că­to­rul nu poate fi tras la răs­pun­dere pen­tru inter­pre­ta­rea legii, cu atât mai mult la răs­pun­dere penală”.

Amintim că Domnica Manole, magistrată la Curtea de Apel Chişinău, riscă să fie trasă la răspundere penală pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către popor, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit unei sesizări depuse la Consiliul Superior al Magistraturii de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Iniţiativa privind organizarea unui referendum prin care să fie modificată Constituţia, iar şeful statului să fie ales de către popor a fost respinsă de Comisia Electorală Centrală pe 30 martie, după ce un grup de iniţiativă condus de Platforma Demnitate şi Adevăr a depus la CEC 400.000 de semnături în susţinerea plebiscitului. În scurt timp, grupul de iniţiativă a depus o cerere de chemare în judecată a CEC, iar la 14 aprilie 2016 Domnica Manole a emis o hotărâre prin care a dispus anularea hotărârii CEC şi iniţierea refrendumului republican constituţional.

Comisia şi-a făcut dreptate la Curtea Supremă de Justiţie care, la sfârşitul lunii martie, a dispus casarea hotărârii emise de Domnica Manole. Din sesizarea prin care Harunjen cere CSM eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale reiese că, la judecarea cauzei, CSJ a stabilit interpretarea eronată a legii de către magistrata Curţii de Apel şi depăşirea competenţelor sale prin interpretarea Constituţiei.

La sfârşitul lunii mai, CSM a dat curs demersului procurorului general interimar, Eduard Harunjen, privind ridicarea imunităţii pentru magistrata Domnica Manole privind urmărirea penală.

Anterior, şi Comisia Electorală Centrală a depus o sesizare la CSM, în care se spune că Domnica Manole a emis o decizie "vădit ilegală" şi a produs "intenţionat o rezonanţă negativă în societate" şi cere luarea măsurilor de rigoare faţă de magistrată. 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii