Cazul Eugeniei Duca, o fostă business-lady din Chişinău, care a fost deposedată de o proprietate evaluată la trei milioane de dolari, bate toate recordurile la capitolul ineficienţei justiţiei Republicii Moldova.

Pe parcursul celor aproape 20 de ani, cazul Eugeniei Duca a fost marcat  de 77 de dosare civile şi penale, 32 de interogatorii, 56 de sechestre asupra proprietăţii, 5 percheziţii ilegale, jumătate de an de detenţie ilegală,  aproape 2500 de şedinţe de judecată, o condamnare ilegală la 5 ani privaţiune de libertate, corespondenţă oficială pierdută fără urmă, o tentativă de răpire a  unui copil,  un atac cu grenadă la domiciliu, o condamnare a Republicii Moldova la CEDO. Şi desigur, nu s-a trecut fără nume sonore din politica moldovenească.

Chiar dacă în 2009, Curtea Europeană, apoi şi Curtea Supremă de Justiţie, au pus punct pe litigiul ruşinos, care a mâncat banii publici ani de zile, recent procurorii moldoveni au pornit totul de la început. Este în premieră, când justiţia moldovenească ignoră o decizie a celor de la CEDO.

Eugenia Duca este considerată prima femeie de afaceri din Basarabia postbelică. Este fondatoarea „Asociaţiei de ştiinţă şi creaţie Oferta”. Ea a adus pentru prima dată calculatoarele şi xerox-ul în RSSM. Este fondatorul primei publicaţii economice româneşti „Oferte & Business” (1990) şi a Centrului de Comerţ Internaţional al Investitorilor şi Exportatorilor Chris (1996). Este preşedinte fondator al Asociaţiei Femeilor de Afaceri din Moldova (1998). Eugenia Duca, n-a fost niciodată membră de partid, dar s-a implicat plenar în Mişcarea de Eliberare Naţională încă din anul 1987.

Eugenia Duca.jpg

Eugenia Duca (prima din dreapta), alături de Luminiţa Dumbrăveanu, Leonida Lari şi Lica Melnic.  Sursa foto: arhivă personală

Eugenia Duca a sponsorizat mai multe acţiuni culturale, dar şi primele cursuri de limba română pentru vorbitorii de rusă. A finanţat integral tipărirea clandestină la Riga şi Vilnius a primelor trei numere ale ziarului cu grafie latină Glasul şi a publicaţiei Deşteptarea, ulterior Ţara (1989); a editat primele materiale didactico-ilustrative cu grafie latină pentru şcolile şi grădiniţele Moldovei (1990); a sponsorizat deplasarea în Europa a primelor delegaţii ale Parlamentului moldovean din 1990; a contribuit cu o sumă solidă la fondarea Armatei Naţionale a R. Moldova (1991); a sponsorizat emisiunea de la Radio Chişinău, Focul din vatră, dedicată diasporei româneşti (1999-2000). Mai bine de zece ani, Eugenia Duca locuieşte în Statele Unite. 

Eugenia Duca & Dogajpg
Eugenia Duca şi Eugen Doga. Arhivă personală

Cum a început  litigiul

Mărul discordiei în această istorie îl constituie  un imobil de pe bulevardul Grigore Vieru, estimat la trei milioane de dolari, care a fost construit în ultimul deceniu al secolului trecut  de către Centrul de Comerţ Internaţional al Investitorilor şi Exportatorilor Chris, fondat de către Eugenia Duca.

Imobil.jpg

Imobilul cu bucluc de pe bulevardul Grigore Vieru

În primăvara anului 1998,  directoarea Centrului Chris semnează ordinul de concediere a doi angajaţi, soţii Iurie şi Sofia Andoni, pentru falsificare de acte, fraude financiare, furt de acte contabile şi de materiale de construcţie. La 5 iunie 1998,  soţii Andoni au atacat-o pe Duca în judecată, pretinzând că le aparţine 51% din cotele-părţi ale firmei Chris. Concomitent, aceştea mai depun şi o cerere la procuratură în care o reclamă pe Eugenia Duca că prin fals de documente au fost deposedaţi de proprietate. 

Iurie Andoni.jpgIurie Andoni. captură video

Procurorii intentează un dosar penal şi începe calvarul pentru familia Duca. La 11 august 1999, Inspectoratul de poliţie al municipiului Chişinău a pornit urmărirea penală împotriva reclamantului în cazul învinuirii sus-menţionate. La 10 iulie 2001, cauza a fost transmisă Judecătoriei sectorului Ciocana, unde, la 1 noiembrie 2002, judecătorul Victor Pruteanu o condamnă pe Duca la cinci ani de închisoare. La 12 decembrie 2002, Tribunalul Chişinău a casat în parte hotărârea primei instanţe. Procesul s-a terminat la 18 februarie 2003 cu adoptarea de către Curtea de Apel a unei decizii irevocabile prin care reclamantul a fost achitat. În cadrul acestui proces, Eugenia Duca s-a aflat de două ori în detenţie: prima dată, sub arest preventiv, între 21 decembrie 2001 şi 24 aprilie 2002, şi a doua oară, după ce a fost condamnată, între 1 noiembrie 2002 şi 12 decembrie 2002.

Organele de drept ignoră plângerile Eugeniei Duca

Pentru a o determina pe Duca să renunţe la proprietate, la începutul anului 1999 persoane rămase neidentificate aruncă o grenadă în apartamentul familiei Duca, aflat la parter. Explozia distruge bucătăria şi o parte din locuinţă. Totodată, se încearcă şi răpirea micuţului Cristi, nepoţelul de cinci ani al Eugeniei Duca. Ambele cazuri au rămas neelucidate.

După achitarea Eugeniei Duca, aceasta a depus o plângere împotriva soţilor Andoni. Vladimir Lupu, care deţinea funcţia de prim-adjunct al procurorului municipiului Chişinău, emite o ordonanţă prin care refuză urmărirea penală pentru fals în acte publice. 

5.png

Procurorul Vladimir Lupu. Sursa ZdG

La 8 mai 2007, Judecătoria sectorului Râşcani a anulat Ordonanţa semnată de Lupu şi a dispus examinarea obiectivă a probelor depuse de Eugenia Duca. Întâmplător sau nu, decizia Judecătorie Râşcani se pierde prin Procuratura municipală, iar dosarul pe cauza Andoni este pasat ca o minge de fotbal dintr-o parte în alta.

Plenul Curţii Supreme de Justiţie îşi anulează propriile decizii

Cu excepţia Curţii de Apel, toate instanţele i-au dat câştig de cauză Eugeniei Duca pe dosarele civile. Aparent, litigiul pare să ia sfârşit la 23 octombrie 2000. În această decizie se arată că soţii Andoni nu au avut niciodată cote-părţi la Chris, respingându-le pretenţiile. Totuşi, în perioada 2001-2003, soţii Andoni au făcut două tentative de revizuire a Plenului CSJ din anul 2000, dar cererile le-au fost respinse. În total, pe cauza Eugeniei Duca, Plenul CSJ s-a pronunţat de şapte ori, respingând pretenţiile soţilor Andoni.

La 27 noiembrie 2006, Plenul Curtii Supreme de Justitie, conduse în acea perioadă de către controversatul magistrat Ion Muruianu, îsi anulează inexplicabil toate hotărârile, lăsând în vigoare o hotărâre din 1999, anulată de Plen de şapte ori.

Muruianu.png

Ion Muruianu. Sursa foto: jurnal.md

Plenul, pune la baza revizuirii o simplă cerere depusă la CEDO de către Iurie şi Sofia Andoni. Peste câteva luni, instanţa europeană declară inadmisibilă cererea soţilor Andoni.

Instanţa Europeană condamnă Republica Moldova

La 3 martie 2009, Curtea Europeană a Drepturilor Omului adoptă o hotărâre prin care îi dă câştig de cauză Eugeniei Duca. În calitate de reclamant apare şi Doina Duca, fiica Eugeniei Duca, căreia îi cedează acţiunile firmei. 

Doina Duca.jpg

Doina Duca. Sursa foto: facebook.com

CEDO constată că celor două femei le-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la proprietate. “Prin admiterea cererii de revizuire, Curtea Supremă de Justiţie a violat principiul securităţii raporturilor juridice şi “dreptul la un tribunal” al reclamantelor potrivit Articolului 6 § 1 din Convenţie. Mai mult, fără a oferi nici un motiv pentru extinderea termenului de prescripţie în favoarea revizuienţilor, Curtea Supremă de Justiţie a încălcat dreptul reclamantelor la un proces echitabil. Astfel, a avut loc o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenţie”, se arată în decizia CEDO.

Curtea Supremă de Justiţie în aprilie 2010, o repune în drepturi pe Eugenia Duca, însă Guvernul Filat tergiversează executarea hotărârii CSJ.

Decizia CEDO este executată abia în 2014. La moment, familia Duca investeşte în lucrările de reparaţie a sediului.

sediu.jpg

Procurorii: Punct şi de la capăt

După o perioadă de 7 ani de linişte aparentă, cazul Eugeniei Duca revine din nou în vizorul organelor de drept. La 26 mai 2016, Igor Negreanu, procuror în sectorul Ciocana al capitalei, la solicitarea soţilor Andoni, semnează o ordonanţă privind revizuirea procesului penal în care Eugenia Duca a fost achitată, în pofida faptului că a expirat termenul de prescripţie. 

ordonanţă 1.jpg

ordonanţă 2.jpg

Argumentul forte invocat de procuror este o decizie a Judecătoriei Ciocana, din martie 2016, în care o fostă angajată al Centrului Chris, Tamara Iurova, a fost recunoscută vinovată de fals în acte publice. Femeia s-a autodenunţat la poliţie că ar fi semnat în aprilie 1998, un act fals, potrivit căruia Eugenia Duca ar fi deţinătoarea a 80 la sută din acţiunile firmei. Pentru aceasta, Duca ar fi remunerat-o cu o mie de dolari. Deşi a fost recunoscută vinovată, Iurova Tamara, nu a fost atrasă la răspundere penală pentru că a expirat termenul de prescripţie.

Este interesant faptul, că Iurova s-a mai autodenunţat şi în 2004, însă procurorii au refuzat pornirea urmăririi penale. Cei care au contestat ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale nu a fost altcineva decât soţii Andoni, deşi nu fac parte din dosar.

Ordonanţa Procuraturii sectorulului Ciocana a fost contestată de către avocaţii Eugeniei Duca, care au adresat şi o solicitare la Curtea Contituţinală de a se expune pe anumite articole din Codul de Procedură Penală. 

Cazul Duca a fost pus pe rol şi de către instanţa  civilă. La data de 20 mai 2016, Andoni Iurie şi Andoni Sofia au depus cerere de revizuire împotriva deciziei din 05 iulie 2000 a Curții Supreme de Justiție şi hotărârii din 23 octombrie 2000 a Plenului Curții Supreme de Justiție. Cei doi insistă asupra cotelor la Chris SRl  şi anulării procesului verbal al adunării generale a întreprinderii din 22 aprilie 1998. 

Igor Domnicu, unul dintre avocaţii Eugeniei Duca, susţine că soţii Andoni fac abuz de dreptul cetăţenilor privind accesul nelimitat la justiţie. „Prin diferite tertipuri soţii Andoni au reuşit să aducă din nou acest caz în vizorul justiţiei. În pofida faptului că s-a expus definitiv CEDO şi CSJ şi a expirat termenul de prescripţie. Legiuitorul ar trebui să prevadă şi nişte limite pentru cei care abuzează de dreptul la justiţie”, ne-a declarat apărătorul. 

Eugenia Duca şi Igor Domnicu.jpg
Eugenia Duca şi Igor Domnicu

Cine stă în spatele dosarului Chris SRL?

Despre Iurie Andoni nu se cunosc prea multe. Numele lui apare însă în mai multe decizii judecătoreşti privind încasarea pretinselor datorii.

Mai multe persoane din anturajul Eugeniei Duca, inclusiv avocaţii, susţin că au fost agresaţi verbal, dar şi fizic, de către soţii Andoni. În special a avut de suferit fratele Eugenie, Anatol Gâlcă, care a suportat o intervenţie chirurgicală după ce a fost bătut, potrivit lui, de către Iurie Andoni.

Anatol Gâlcă şi Victor Savin, adjunctul Eugenie Duca, după ce au fost bătuţi de Andoni la intrarea în Centrul comercial Chris .jpg

Anatol Gâlcă şi Victor Savin, adjunctul Eugenie Duca, după ce au fost bătuţi de Andoni la intrarea în Centrul comercial Chris

Eugenia Duca susţine că fostul consilier prezidenţial, Sergiu Mocanu, actualul lider al Mişcării Antimafie, este cel care stă în spatele epopeii Chris, a dirijat arestarea şi condamnarea la închisoare, fiind ajutat de fostul vice-preşedinte al Parlamentului, Vadim Mişin.

sergiu-mocanu.jpg

Sergiu Mocanu. Sursa foto: IPN

“Sergiu Mocanu m-a sunat în toamna anului 2001 şi mi-a solicitat o întrevedere. Mocanu mi-a spus direct că anume el, ajutat de deputatul Vadim Mişin, stă în spatele oponentului meu Iurie Andoni. Mocanu m-a sfătuit să le cedez de bună voie proprietatea mea, în caz contrar, îmi vor lua avearea prin alte metode şi mă vor pune la închisoare. El a declarat că în Andoni s-au investit prea mulţi bani şi nu se vor lăsa bătuţi de o femeie. Mocanu a recunoscut că personal investise în această operaţiune 300 mii de dolari”, a spus femeia de afaceri. Rolul lui Mişin a fost de a da comandă judecătorilor şi procurorilor în privinţa deciziilor ce ţin de Eugenia Duca.

La rândul său, Sergiu Mocanu respinge acuzaţiile, dar recunoaşte că se ştie cu Iurie Andoni din copilărie, ambii fiind originari din satul Ciobalaccia, raionul Cantemir.  Este relevant şi faptul, că fostul procuror Anticorupţie în perioada regimului comunist, Tudor Suveică, care îşi are rădăcinile tot la Cantemir, i-a intentat Eugeniei Duca în 2005, un dosar penal pentru… trădare de Patrie.

Suveică.jpg

Tudor Suveică. Sursa foto : ZdG 

Motivul incriminat a fost că Duca a emigrat în SUA. În cadrul  acestui dosar, care ulterior a fost clasat, a fost aplicat încă o dată sechestrul Centrului comercial Chris.

Investigații, Eugenia Duca
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii