La 10 martie curent, portalul anticoruptie.md a publicat o investigație ”Ucraineni „platonici”, cu afaceri la Chişinău” în care prezintă mai multe detalii despre afacerile unor cetățeni ucraineni în Republica Moldova.

Unul dintre cei vizați este Oleksandr Pinchuk, cetățean ucrainean, care în 2014 a deținut șefia Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule din Republica Moldova (BNAA). În perioada când Pinchuk a fost șef al BNAA, acesta a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei. Pinchuk este figurantul principal într-un dosar penal al CNA şi Procuraturii Anticorupţie, fiind în căutare de aproape un an. Potrivit autorilor investigației, Pinchuk nu se ascunde departe, fiind în prezent avocat și unul dintre şefii biroului de avocaţi ”Dominion” din Kiev.

pinchuk.jpg

Oleksandr Pinchuk

La șefia BNAA, Pinchuk a venit în 2014, în calitate de vice-director, iar în perioada ianuarie-martie 2015 a exercitat funcția de director interimar. Interimatul a fost obținut de Pinchuk după ce printr-o decizie judecătorească, a fost suspendată activitatea conducerii BNAA, aleasă pe 13 ianuarie 2015. Pinchuk a fost recunoscut în funcție de filialele băncilor Moldindconbank şi Moldova Agroindbank (MAIB), cu care acesta a realizat mai multe tranzacții bancare frauduloase, cauzând prejudicii de milioane. Tranzacțiile lui Pinchuk cu cele 2 bănci au condus la un dosar penal și riscul excluderii Republicii Moldova din sistemul Cartea Verde.

Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) este o asociație profesională bazată pe principiul aderării asigurătorilor de răspundere civilă auto în calitate de membri. Activitatea BNAA se împarte în 2 direcții principale: gestionarea sistemului internaţional de asigurări „Carte Verde” și administrarea Fondului de Protecție a Victimelor Străzii.
Membrii BNAA: Victoria Asigurări, Moldasig, Asito SA, DonarisGroup, Klassika Asigurări, Grawe Carat SA.

La 24 martie 2015, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pentru tranzacţiile de schimb valutar efectuate de filialele celor două bănci şi BNAA. Deşi a trecut un an, rezultate privind soluționarea cauzei nu au fost publicate. 

Reporterii anticoruptie.md au menționat că, chiar dacă autoritățile din Moldova susțin că nu reușesc să-l localizeze pe Pinchuk, ei l-au găsit și au reușit să discute cu acesta. Pinchuk le-a spus reporterilor că nu cunoaște despre dosarul penal intentat pe numele său și că nu a fost căutat de nimeni din Moldova.

Operațiunea Pinchuk-MAIB  

moldova-agroindbank-incurajeaza-increderea-detinatorilor-de-card-1438698051.png

Potrivit Ordonanței de începere a urmăriri penale în temeiul art. 335, alin. (11),Codul Penal, publicată de anticoruptie.md, în februarie 2015, responsabili din cadrul BC ”Moldova-Agroindbank” SA, au acceptat efectuarea de către Pinchuk Oleksandr (care oficial fusese concediat la 22.01.15 din funcția de vice-director BNAA) și Ceban Silviana (contabil-șef BNAA), a mai multor operațiuni bancare prejudicioase.

Pe 20 februarie 2015, din contul bancar în lei al BNAA, a fost cumpărată suma de 537900 USD, contra sumei de 11290521 MDL, la un curs de 20.99 lei per USD (cu 81 bani mai mult decât cursul oficial al BNM). În aceeași zi, suma a fost plasată sub formă de depozit la MAIB. La doar 4 zile, contractul de depozit a fost reziliat, iar suma inițială (537900 USD) a fost vândută contra sumei de 8982930 lei, la un curs de 16,70 lei per USD (cu 1,66 lei mai puțin față de cursul oficial al BNM). Operațiunea Pinchuk-MAIB a prejudiciat BNAA-ul cu 2,3 mln lei, beneficiar al venitului, fiind MAIB. Potrivit ordonanței amintite, la acel moment, MAIB avea solicitarea expresă a directorului executiv BNAA – Manoli Mihail, de a nu efectua operațiuni bancare din numele BNAA, de către alte persoane, decât directorul executiv. 

Tot pe 20.02.15, funcționarii MAIB au acceptat o operațiune similară, care a prejudiciat considerabil BNAA. De această dată, suma de 1,6 mln euro din contul bancar în euro a BNAA a fost plasată sub formă de depozit, în baza unui contract, reziliat la doar 4 zile. În urma rezilierii contractului, soldul a fost vândut la cursul de 18,84 lei per euro (cu 1,94 lei mai puțin față de cursul oficial). Suma obținută (30409142 lei) a fost plasată în contul în lei al BNAA deschis tot la MAIB.

Potrivit investigației anticoruptie.md, la 26 februarie 2015, încă o sumă deţinută în conturile bancare ale BNAA la MAIB (37,3 mil. de lei) a fost plasată de Pinchuk, cu titlu de depozit, până la 27 februarie 2018. În contractul de depozit a fost fixată o clauză, potrivit căreia, în caz de reziliere a contractului înainte de termen, BNAA trebuie să achite o penalitate de 15% din suma inițială, iar litigiile ce ţin de executarea contractului să fie soluţionate de judecata arbitrală din Moscova. În condiţii similare, au fost plasaţi 19,8 milioane de lei şi în conturile Moldindconbank, BNAA suferind prejudicii de peste 30 de milioane de lei.

Operațiunea Pinchuk-Moldinconbank  

micb.jpgPrin aceeași schemă aplicată la MAIB, la 20.02.15 și funcționari ai BC Moldinconbank, prin intermediul lui Pinchuk și Ceban au reziliat 5 contracte de depozit, convertind mijloacele bănești din MDL în USD. Funcționarii băncii au acceptat și 2 operațiuni bancare de procurare a valutei: 1163509 USD contra sumei de 24442053MDL, la cursul de 20,99 (cu 81 bani mai mult față de cursul oficial BNM) și 30347 USD contra 636983 MDL (la același curs, cu aceeași diferență). Suma obținută din aceste 2 tranzacții (1193856 USD) a fost ulterior acceptată de Moldincombank ca depozit, printr-un contract încheiat cu Pinchuk. La 3 zile, Pinchuk a reziliat contractul, iar banca a acceptat convertirea sumei depozitului (1193856 USD) în MDL, la cursul de 16,60 MDL per USD (cu o diferență de 2,83 lei față de cursul oficial).

Prin operațiunea Pinchuk-Moldinconbank, BNAA a fost prejudiciat cu încă cca 5 mln lei, iar beneficiar al venitului obținut a fost Moldinconbank, care la fel ca MAIB avea solicitarea expresă de a nu permite efectuarea operațiunilor bancare din numele BNAA, de alte persoane decât directorul executiv (Mihail Manoli).

astra.png

Potrivit anticoruptie.md, MAIB ar mai fi încheiat cu Pinchuk un contract de depozit prin care banii BNAA (5,32 mln de lei), au fost plasaţi cu titlu de depozit până în februarie 2018, deşi la data de 30 ianuarie 2015 (când contractul a fost încheiat) Pinchuk nu se afla în Moldova. 

Tot MAIB, în perioada 23-26 ianuarie 2015, a acceptat ca din conturile BNAA-ului condus de Pinchuk să fie transferaţi peste 800 mii euro, către patru companii de asigurări - Asito, Moldasig, Victoria Asigurări şi Donaris VIG (membri ai BNAA). Suma era înregistrată în conturile asociaţiei pentru plasarea garanţiei financiare externe, care, ulterior, nefiind plasată, a dus la riscul excluderii Republicii Moldova din sistemul „Carte Verde”.

Potrivit unui comunicat BNAA din 01.03.16, RM rămâne în sistemul Cartea Verde și după 01.04.16. Consiliul Birourilor de la Bruxelles a hotărât amânarea deciziei de suspendare a BNAA din sistemul “Carte Verde”, până la ședința Adunării Generale a membrilor săi, programată pentru luna iunie curent. Potrivit comunicatului, Decizia de suspendare a BNAA din sistemul “Carte Verde” a fost luată de către Consiliul Birourilor în mai 2015, urmând să își producă efectele începând cu data de 1 octombrie 2015, beneficiind însă o serie de amânări succesive.

Pinchuk-Platon 

Se presupune că, în spatele lui Pinchuk s-ar afla controversatul Veaceslav Platon, care potrivit mai multor investigații controlează câteva companii de asigurări și este acționar, inclusiv la băncile care l-au ajutat pe Pinchuk să fraudeze BNAA-ul.

Platon

Veaceslav Platon   

Astfel, potrivit investigației reporterilor anticoruptie, cele două bănci din Republica Moldova implicate în tranzacţiile dubioase realizate de Pinchuk (MAIB și Moldincobank) au mai mulți acționari ucraineni.

La Moldinconbank, 29,95% din acțiuni sunt deținute de persoane fizice și juridice din Ucraina. La capitolul persoane juridice, unul dintre acționari este compania Jet Business Ltd, fondată de V. Platon, care deține 3,76% acțiuni.

O altă companie care deține 4,39% (Fera Management), este fondată de un apropiat a lui Platon – Veaceslav Majeru (cetățean ucrainean), care a fost și membru al CA al Moldinconbank. Încă 4,52% sunt deținute de o altă apropiată a lui Platon – Aliona Strașevskaia (cetățeancă a Ucrainei), prin intermediul companiei Verloc Development. Și Strașevskaia a făcut parte din CA al Moldinconbank, în calitate de vice-președinte. Potrivit anticoruptie.md, toate aceste 3 companii acționare se află în prezent, în proces de lichidare.

Și MAIB are, în calitate de acționari, mai mulți cetățeni ucraineni, care sunt, mai mult sau mai puțin legați de numele lui Platon. 

Într-un interviu oferit de Platon jurnaliştilor de la ZDG, acesta menționează că nu are nici-o legătură cu MAIB, iar pachetul de 4,5% deţinut la Moldinconbank ar dori să-l vândă. Acesta a menționat că nu îl cunoaște pe Pinchuk. Și Pinchuk a declarat același lucru în privința lui Platon.  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii