Vameșii, polițiștii de frontieră, șoferii și reprezentanții unor companii reținuți astăzi, sunt cercetați penal în cadrul unui dosar deschis încă în luna ianuarie a acestui an și vizează operațiuni ilegale ale unor companii care practică transportul de pasageri în străinătate.

Potrivit șefului Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, au fost constatate acțiuni de falsificare a datelor din carnetele INTERBUS(aici se introduce lista pasagerilor cu care șoferul trece vama), folosirea unui carnet de către mai multe unități de transport, prezentarea altor carnete INTERBUS în afara țării.

„În cadrul cauzei penale intentate în luna ianuarie a acestui an, au fost constatate mai multe acte de corupție care se referă la primirea angajaților Serviciului Vamal a diferitor sume de bani pentru a nu documenta încălcările companiilor de transport la folosirea carnetelor INTERBUS. Drept exemplu, vă pot da o interceptare telefonică în care unul dintre vameși negociază mita cu șeful companiei de transport de pe telefonul șoferului de autocar”, a menționat Bogdan Zumbreanu.

Cauza penală vizează mai multe infracțiuni printre care, abuz în serviciu, fals în acte publice, depășirea atribuțiilor de serviciu, luare și dare de mită. 

„Schema de corupție era simplă, deținătorii de companii de transport pentru a nu aplica la obținerea licenței de transportarea a pasageri pe rute internaționale, cumpărau carnete INTERBUS și activau cu ele. Vameșii depistând aceste încălcări nu le-au documentat și nu au aplicat amenzi care prevăd 1400 de lei pentru șoferi și 9000 de lei pentru persoanele juridice, în schimb ei primeau mită și închideau ochii la aceste nereguli”, a mai spus Zumbreanu.

Sumele mitelor documentate de CNA și Procuratura Anticorupție variază între 20 și 650 euro.

În cadrul operațiunii, au fost reținuți atât colaboratori de rând cât și conducători de nivel mediu din cadrul celor două puncte vamale. Unele persoane care au fost reținute au început să depună mărturii și să colaboreze cu ancheta, alții încă nu vor să coopereze. Toți sunt deținuți în izolatorul CNA pentru 72 de ore și urmează să fie prezentați în zilele următoare în fața judecătorilor pentru stabilirea măsurii preventive.

Menționăm că, operațiunea de astăzi dimineață a început la ora 06:00, iar timp de trei ore cele două puncte vamale Sculeni și Leușeni au fost închise, după care s-a revenit la regimul normal de lucru. În total au fost efectuate 44 de percheziți în imobile, opt în automobile și 18 în autocare și au fost ridicate diferite documente.
 
În total au fost reținute 30 persoane printre care, 14 vameși, 3 polițiști de frontieră, 6 operatori economici și 7 șoferi.

Pedeapsa maximă pentru infracțiunile care sunt imputate acestor persoane ajunge până la 10 ani de închisoare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii