1 leu este suma de bani pe care o cere Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan de la CNI, pentru defăimare.

Chiar dacă, atât Centrul Național de Integritate, cât și Judecătoria sectorului Râşcani au constat prezența unui conflict de interese, în momentul când firma lui Stratan a livrat echipament instituţiei pe care o conduce, adică Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, acesta nu se consideră vinovat. Mai mult ca atât directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică spune că a fost defăimat și cere despăgubiri.

Potrivit unui articol publicat anterior de moldovacurata.md, în anul 2013 Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au organizat o licitaţie pentru procurarea unui set de echipament pentru audit energetic, destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Câştigătoare a licitaţiei a fost declarată firma „Esco Voltaj”, al cărei fondator Mihail Stratan. Mai mult ca atât, CNI a constat, că și documentul prin care a fost achiziţionat echipament-ul în valoare de 36 416 euro, a fost împuternicit prin procură de către Stratan.

Totodată Comisia a mai constatat că Mihail Stratan ar fi trebuit să informeze instituţia ierarhic superioară, adică Ministerul Economiei, despre faptul că este fondatorul  firmei care a câştigat licitaţia. 

Totuși directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică nu se consideră vinovat, întrucât nu a semnat personal contractul şi licitaţia nu a fost organizată de AEE. „Pornind de la faptul că SRL „Esco-Voltaj”, în care eu sunt fondator, a devenit beneficiarul unui contract comercial în urma unei licitaţii publice, organizată de altă instituţie, în opinia mea, nu există o situaţie de conflict de interese în sensul conţinutului art. 2 din Legea nr.16/15.02.2008 cu privire la conflictul de interese”, a notat Mihail Stratan în explicaţiile depuse la CNI.

În timp ce, la începutul lunii iulie,  atât Judecătoria sectorului Râşcani, cât şi Curtea de Apel Chişinău au dat câştig de cauză Centrului Naționat de Integritate, Mihail Stratan a solicitat în instanţă despăgubiri de la CNI, în valoare de un leu, argumentând că instituţia, „a ştirbit din autoritatea şi bunul său nume, atât în faţa colegilor, a subalternilor, cât şi a şefului său ierarhic”. 

Chiar dacă decizia Curţii de Apel Chişinău este definitivă, ea poate fi atacată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie. Astfel, avocatul lui Mihail Stratan a menționat pentru moldovacurata.md, că decizia va fi contestată la CSJ.  

Mihail Stratan deţine funcţia de director al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică de la fondarea acestei instituţii, în anul 2011. Agenţia este o structură subordonată Ministerului Economiei. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii