Una dintre cele mai importante companii farmaceutice din din Republica Moldova  se află sub lupa procurorilor din Bosnia și Herțegovina. Anchetatorii bosniaci califică drept suspecte o serie de tranzacții derulate între compania farmaceutică Bosnalijek și firma moldovenească Dita Estfarm-Moldova, reprezentanta Farmaciei Familiei. Pe circuitul financiar au fost incluse companii offshore și contracte de consultanță, se arată într-o investigație publicată de RiseMD.

Afacerea dubioasă din Bosnia și Herțegovina 

Procurorii la Sarajevo a depus un act de acuzare împotriva foștilor șefi de la Bosnalijek, cea mai mare companie farmaceuticăbosniacă, pentru formarea unui grup criminal, care s-a ocupat de spălarea de bani și evaziune fiscală în perioada 2002- 2012, scrie portalul străin occrp.org.

Activităție ilegale le-au adus beneficii escrocilor peste 13 milioane de dolari.

Bosnal.png

Sursa foto: slobodna-bosna.ba

Operațiunea a fost inițiată în urma unei ample investigații în practicile de afaceri Bosnalijek timpul pe care anchetatorii spun ca au gasit multe nereguli documentate.

Pentru faptele comise,șapte persoane, printre care și fostul director Bosnalijek au fost arestați de procurori.

Legăturile de afaceri între Bosnalijek și Dita Estfarm 

Potrivit Poliţiei Financiare din Sarajevo, în perioada 2006-2012, Bosnalijek şi compania farmaceutică moldovenească Dita Estfarm au încheiat anual contracte de colaborare. În total, în baza acestor contracte, Dita Estfarm a vândut pe teritoriul Republicii Moldova medicamente în valoare de peste 2,5 milioane de euro.

Investigația RISEMD arată că primul contract, semnat în 2006 de Bosnalijek şi Dita Estfarm, prevedea că firma din Republica Moldova poate beneficia de un discount de 10 la sută din valoarea totală a medicamentelor vândute. Atunci, reprezentanții celor două companii au convenit ca reducerea de preț să fie acordată Dita Estfarm prin dimunarea valorii facturii externe. Dar în perioada 2007 -2008, discountul nu a mai ajuns la companie, ci în conturile personale ale soților Chirtoacă.

Bani de la bosniaci în bugetul familiei Chirtoacă

În baza contractului din 2007, Bosnalijek a transferat în contul directorului Dita Estfarm, deținătorul Farmaciei Familiei, peste 5 mii de dolari, iar în contul soției acestuia aproximativ 28 mii de dolari. Chiar dacă Svetlana Chirtoacă nu avea, potrivit documentelor, nicio legătură cu serviciile care au fost prestate de soțul ei pentru bosniaci.

Anchetatorii bosniaci constată ilegalitatea transferului din 2007. Astfel prin plata sumei de 28 de mii de dolari Svetlanei Chirtoacă în locul lui Iurie Chirtoacă, există suspiciunea rezonabilă că directorul Departamentului de marketing al Bosnalijek a acționat  contrar prevederilor contractului de consultanță și i-a dat posibilitatea Svetlanei Chirtoacă să obțină un venit ilegal, prejudiciind acționarii Bosnalijek.    

Farmacia familiei.png

Sursa foto: nuby.md

Un an mai târziu, compania farmaceutică din Bosnia și Herțegovina a mai transferat în contul Svetlanei Chirtoacă circa 41 mii de euro. De această dată onorariul a fost achitat în baza unei decizii a Departamentului Plăți Internaționale a Bosnalijek.

Reacția lui Iurie Chirtoacă 

Contactat de reporterii RISE, Iurie Chirtoacă susține că au fost remunerați pe măsură, deoarece el și soția sa au pregătit dosarele pentru înregistrarea medicamentelor la Agenția Medicamentului, au elaborat studii de piață privind oportunitatea înregistrării unor medicamente noi în Republica Moldova. Iar aceste obligațiuni au fost stabilite în contractele cu Bosnalijek. Directorul Dita Estafarm precizează că nu este implicat în scheme frauduloase și nu are calitate de suspect în dosarul penal, care este inițiat în Bosnia și Herțegovina : ”Eu sunt medic și soția mea e medic. Noi am prestat aceste servicii perfect legal. M-am ocupat de asta în 2007 și 2008. După, am renunțat”.    

Iurie Chirtoacă.png

Sursa foto: rise.md/ Iurie Chirtoacă, directorul Dita Estfarm

Pe 11 aprilie însă, Procuratura Sarajevo a anunțat că, în prezent, „procurorii colectează probe în cadrul unei anchete care vizează autorizarea și plata onorariilor achitate consultanților companiei Dita Estfarm din Moldova”.

Deși,  Iurie Chirtoacă neagă că ar fi implicat în vreun dosar penal și în Republica Moldova, Inspectoratul General al Poliției are în lucru o cauză penală în care figurează compania farmaceutică, pe care o reprezintă Chirtoacă. Dita EstFarm este suspectată de evaziune fiscală „care a condus la neachitarea impozitului în proporții deosebit de mari”, mai notează RISEMD

Dita EstFarm implicată în criza medicamentelor

Pe 27 martie 2015,ca urmare a scandalului medicamentelor, Agenția de Achiziții Publice a decis să includă firma Dita EstFarm în lista de interdicții pentru participarea la licitații publice până în martie 2018, scria atunci Ziarul Național

Aptecă.png

Sursa foto: magazinsalajean.ro

Peste doar patru zile, pe 31 martie, Agenția și-a suspendat decizia, iar compania farmaceutică cu angajamente neexecutate față de mai multe spitale din țară s-a apucat din nou să participe la licitații și chiar să câștige câteva sute de tendere.  

Mai mult decât atât, contrar legii, „Dita EstFarm” a câștigat 16 licitații chiar și în timpul, în care îi era interzis să participe la tendere.  Cel mai important contract din acele zile, în valoare de 209 mii de lei, a fost semnat pe 30 martie 2015.

Jurnaliștii investighează, Guvernul reacționează 

Premierul Pavel Filip a solicitat în cadrul ședinței Guvernului- Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Sănătății, să veriice pieța farmaceutice din țară, în special  scheme unde sunt implicați funcționarii.     

FILIP.png

Sursa foto: canal3.md

În investigație se menționează schemele ilegale utilizate pe piața farmaceutică din Moldova, făcându-se referire la țara vecină Ucraina și România. Totodată, s-a menționat de unele scheme unde sunt implicate funcționari. Rugămintea mea este ca organele competente să verifice în comun, sub aspect penal, toate datele din investigația jurnalistică, astfel încât după finalizare să prezentăm publicului datele într-o conferință de presă. Vă rog să avem clariate și să avem un răspuns în urma acestei investigații.

Reacția oficialului vine după ce în ultima săptămână au apărut în presă mai multe infromații privind schemele frauduloase cu vânzări de medicamente.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii