Continuând articolul anterior privind achizițiile publice în 2015, dezvaluim implicarea companiilor funcționarilor publici în licitațiile cu statul și a companiilor care au încheiat contracte mai mari de un milion de lei. În 2015, mai multe companii declarate oficial de deputați/miniștri au avut licitații câștigate.

Este vorba despre companiile Digricom, declarată de deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac (12%), SA Constructorul, declarată de deputatul comunist Vasili Panciuc (215 acțiuni) – ex-primarul mun. Bălți, Vlados-Com, companie despre care am scris în articolul precedent privind stăpânii achizițiilor în 2016, Daac Hermes și Glavirux, despre care am am scris și în articolul ”Declarații de avere 2015. Averile de la Sănătate”. 

În 2015, Digricom a avut doar 3 acorduri de majorare a contractelor de achiziții încheiate în anii precedenți. Valoare acordurilor adiționale de majorarea a fost de aproape 1 mln de lei. Milioanele au fost câștigate în anii precedenți, când  compania a încheiat peste 50 contracte de achiziții în valoare de 25,2 mln lei.

grigore-cobzac.jpg

Grigore Cobzac, deputat PLDM. Sursa: avere.md

Potrivit CV-ului deputatului de pe pagina Parlamentului, Cobzac a deținut calitatea de administrator al companiei din 2002, până în prezent.

Aproape toate contractele au fost obținute în r. Hîncești (primării, consilii raionale, instituții de învățământ, ÎMSP-uri). Zona geografică a achizițiilor nu este întâmplătoare. Pe lângă faptul că compania este înregistrată în r. Hîncești, este curios faptul că, Cobzac este și președintele oficiului teritorial Hîncești al PLDM. De asemenea, Cobzac a fost și președintele raionului Hîncești, fiind ales în 2011, iar ulterior a renunțat la această funcție în favoarea celei de deputat. 

Un alt angajat al companiei a fost în alegerile locale din 2015, candidat la funcția de primar a or. Hîncești, dar a obținut doar mandat de consilier local.

Cobzac a declarat că nu a fost nici un conflict de interese la câștigarea licitațiilor de către Digricom, fiind respectate toate procedurile legale.

Potrivit declarațiilor de avere, Cobzac mai deține și o cotă de 50% în compania Renerg, pe care ar împărți-o cu fratele său. Conform datelor de pe pagina Agenției de Achiziții Publice, compania Renerg nu a avut câștigate licitații publice.

SA Constructorul, în care deputatul comunist – Vasili Panciuc deține 215 acțiuni potrivit declarației de avere, a câștigat în 2015 - 3 contracte de achiziții, în valoare de cca 2,8 mln lei. Toate cele 3 contracte au fost încheiate cu primăria mun. Bălți, unde Vasili Panciuc a fost primar timp de mai multe mandate. Și în anii precedenți compania a obținut mai multe contracte de achiziții.

vasili-panciuc.jpg

Vasile Panciuc, deputat PCRM. Sursa: avere.md

Potrivit declarațiilor de avere, Panciuc deține și 320 de acțiuni la Banca de Economii. 

Compania Vlados-Com, asociată deputatului democrat Oleg Sîrbu, a câștigat în 2015, 224 contracte în valoare de 12,8 mln lei.

De asemenea, compania Daac Hermes, în care deputatul liberal Ion Apostol deține 304 acțiuni, iar deputatul socialist Eduard Smirnov – 464 acțiuni, a câștigat în 2015 contracte în valoare de 1,8 mln lei. Valoare totală a contractelor Daac Hermes cu statul este de cca 14,4 mln lei.

Compania ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan – Glavirux, a câștigat în 2015, 12 contracte în valoare de cca 320 mii lei. Oficiala a declarat că a înstrăinat compania înainte de a deveni ministru.

Și companiile soției membrului CSM, Gheorge Avornic au câștigat licitații publice în 2015. Ana Avornic este acționar la peste 7 SRL-uri active. Dintre acestea, 3 companii se numără printre companiile beneficiare de contracte cu statul. Compania Primavia a obținut în 2015, din contractele cu statul – 1,7 mln lei, iar de la începutul anului curent – peste 300 mii lei. O altă companie la care Ana Avornic este acționar – Casa Tradiției, a avut în 2015, șase contracte cu statul de peste jumătate de milion de lei. Casa Tradiției a mai câștigat un contract și în 2014, în valoare de 265847 lei. Și compania Berhord a avut un contract public în valoare de cca 30 mii lei, câștigat în 2014.

avornicii.jpg

Ana și Gheorghe Avornic (membru CSM)/ sursa: nunta.md

Jumătate din banii pentru produse alimentare, câștigați de o singură companie

În R. Moldova există companii care participă și câștigă constant licitații publice cu  produse alimentare.

Achizițiile pentru produse alimentarea au ajuns în 2015 la cca 84 milioane lei. Aproape jumătate din această sumă, a fost câștigată de compania Artprest Grup, care a avut în 2015 – 1230 contracte/acorduri în valoare de 43,6 mln lei. De la începutul anului curent, compania a avut doar acorduri de micșorare a sumelor contractate în anii precedenți.

ziarul national.jpg

Sursa: ziarulnational.md

Compania este fondată de Guțuțui Mihail, numele căruia nu mai figurează ca fondator la alte companii.  

Printre beneficiarii de contracte publice pentru produse alimentare se numără și companiile aflate printre liderii achizițiilor de la începutul anului 2016, ca Sanex-Comerț, Slavena Lux, Serviabil, etc. 

Milionari dintr-un contract

Printre beneficiarii de contracte cu statul, există companii care câștigă peste un milion de lei de la un singur contract. Cel mai des acest lucru are loc în cazul companiilor care prestează servicii de construcții.

Companiile care au avut cele mai mari contracte în 2015:

1. Compania Levprocons a avut cel mai mare contract de achiziție în 2015 – 63,1 mln pentru lucrări de alimentare cu apă și construcția sistemului de canalizare în s. Abaclia din Basarabeasca. Dar acesta nu e singurul contract încheiat de companie în 2015. Astfel, Levprocons a mai încheiat un contract de 21,5 mln lei cu primăria Ialoveni pentru lucrări de construcție a sistemului de epurare și canalizare a s. Dânceni. Pe lângă aceste 2 contracte mari, compania a mai avut în 2015, 10 contracte/acorduri în valoare de cca 1,6 mln lei.

Levprocons a fost fondată în 2003. În calitate de fondator figurează Aramă Sergiu. Nume identic figurează și în lista fondatorilor SRL Interar Broker, SRL Sucuri Naturale, Sevex-Prim, Azorescom.

Compania a figurat în Raportul Curții de Conturi privind auditul legalităţii şi eficienţei gestionării mijloacelor financiare şi a patrimoniului pe perioada anilor 2005-2009 de către S.A. „Moldova-Film”.

2. Compania Regal-Rent a câștigat în 2015 – 2 contracte valoroase: unul de 31,9 mln lei pentru lucrări la sistemul de canalizare și stației de epurare din s. Romanești, r. Strășeni și altul de 5,9 mln lei pentru lucrări de aprovizionare cu apă a s. Mălăiești, r. Orhei.

Compania a fost fondată în 2014 de către Voloșciuc Galina și își are sediul la Chișinău. Numele Voloșciuc Galina apare ca fondator și la compania MCA-Broker.

De la începutul anului curent, Regal-Rent are deja 3 contracte în valoare de 9,2 mln lei.

Întreprinderea Mixtă Moldantigrad SA a avut un contract de 31,8 mln lei pentru rachete antigrindină.

SRL Altcom-Impex a câștigat un contract de 27,9 mln lei pentru construcția grădiniței de copii în s. Sîngera, Chișinău. La capitolul achiziții publice, compania a mai avut 2 contracte în 2014, unul de 18 mln lei și altul de cca 200 mii lei.

Compania a fost fondată în 2006 de către Țugui Alexandru, care a mai fondat în 2015, SRL-ul Prim Metal Invest. O persoană cu nume identic figurează în calitate de conducător la Întreprinderea Mixtă HVBB Handels SRL.

Barzine-Cons este o altă companie care se află în lista companiilor cu cele mai mari contracte de achiziții în 2015. Aceasta a avut mai multe contracte valoroase, de 26,9 mln, 14 mln lei și 2 contracte de peste 3 mln lei fiecare. În total compania a avut încheiate 17 contracte/acorduri, în valoare totală de 52,6 mln.

De la începutul anului curent, Barzine-Cons are deja 8 contracte în valoare de 24,5 mln de lei, după cum am scris în articolul ”Stăpânii achizițiilor publice în 2016. Cu cine statul bate palma”. Barzine-Cons a fost fondată în 2008, iar ca fondator figurează Condurachi Cristina.

Litarcom a avut 5 contracte a căror sumă a depășit un milion de lei, inclusiv peste 25, 12 și 8 mln, per contract. În total, compania a câștigat în 2015 - 41, 6 mln lei din contracte cu statul.

Litarcom a figurat în investigația jurnalistică ”Licitații subterane II”, potrivit căreia, o bună parte din licitaţiile câştigate de companie,  au fost pentru resurse din proiecte finanțate de Fondul Ecologic Naţional al Ministerului Mediului, a cărui conducere, în persoana lui Gheorghe Șalaru, se asigura ca compania să câștige licitațiile. În total, din participarea la licitațiile publice, compania a avut un venit de cca 270 mln lei.

litarcom.jpg

Săpături efectuate de firma Litarcom, care au lăsat mai multe drumuri din localitatea Costești, ialoveni – deteriorate, Sursa: anticoruptie.md

Mai mult ca atât, fondatorul companiei – Liviu Jitari mai are alte 2 companii beneficiare de contracte cu statul: Avi-Borș și Capillati.

Compania Laiola – 22,3 mln lei pentru lucrări de construcție a rețelelor de apă și canalizare, stație de epurare în s. Stolniceni, r-nul Hîncești. Dar acesta nu a fost unicul contract din 2015. Laiola a mai câștigat 2 contracte în valoare de 105 mii și 71 mii lei.

Ca fondatori ai companiei figurează 2 persoane: Comanac Ion și Vizitiu Ghenadie. Numele Comanac Ion se mai asociază cu companiile Ghimcolor și Prosper-Service (tot împreună cu Vizitiu), iar a lui Ghenadie Vizitiu cu ÎI G.VIZITI, Florgri-E și respectiv, Prosper-Service.

Încă cel puțin alte 9 companii private au avut contracte a căror cifră a fost mai mare de 10 mln lei.

Beneficiari de contracte de milioane au fost și întreprinderile de stat, universitățile, dar și companiile private care comercializau medicamente.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii