Mai mulți angajați de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cumulează câteva funcții concomitent, lucru care legea nu le permite. Potrivit mold-street, angajații cu funcții de răspundere la ANSA reușesc de câțiva ani să lucreze atât la stat, cât și la privat, iar cum reușesc să fie în mai multe părți în același timp rămâne un mister.
 
Nadejda Andronic este inspector principal în cadrul Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor în Anenii Noi. Andronic deține această funcție din anul 2013, iar cu un an mai târziu, inspectorul s-a angajat concomitent și ca farmacist și medic veterinar la două firme private. Ea se justifică afirmând că mergea la celelalte joburi după serviciu de bază.

Andronic are statut de funcționar public în cadrul ANSA, iar Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public interzice acestor categorii de angajați să desfășoare o altă activitate în afara de cea didactică, științifică și de creație.

Culmea e că funcționara îl are ca șef în cadrul ANSA chiar pe soțul ei- Petru Andronic, care nu a vrut să comenteze ilegalitatea admisa de soția și angajata sa.

Mai mult ca atât, șeful Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor din Anenii Noi își aprecia soția pentru efortul depus în cadrul organizației. Angajata a primit în anii 2014-2015 sporuri salariale în valoare de 3,600 de lei. În acest caz, membrii CNI au stabilit cazul ca fiind conflict de interese, urmând ca acest dosar să fie cercetat de CNA, iar pentru ilegalitatea comisă șeful ANSA din Anenii Noi riscă amendă de 6 mii de lei, iar soția ar putea fi concediată. 

Un alt coleg cu familia Andronic, Pavel Altunin, care activează ca inspector superior lucrează și ca medic veterinar la privat. Altunin este angajat cu normă deplină atât la ANSA, cât și la firma Alcalit SRL. Deși ca medic veterinar muncea înainte să se angajeze la ANSA, acesta nu și-a lăsat primul job, chiar dacă potrivit legii privind statul funcționarului public, pentru acest lucru a avut o lună la dispoziție.

Astfel, Altunin muncește în două locuri, câte opt ore pe zi. Funcționarul s-a îndreptățit în fața reporterilor de la mold-street: ”Deja la Direcție numai sunt funcționar public, ci un simplu medic veterinar. Pentru acest lucru trebuie să fiu pedepsit?!”

Și la Ialoveni  se încalcă legea. La Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Ialoveni, șeful adjunct -Alexei Palade - a activat concomitent și în funcție publică, dar și ca medic veterinar în două locuri. El și-a încetat activitatea, îndată ce CNI a început să verifice cazul.

În replică, directorul general ANSA a declarat că va analiza sesizările CNI și va decide soarta angajaților săi. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii