Centru comercial „Elat”, primul în municipiul Chişinău, a fost marcat pe parcursul timpul de mai multe scandaluri legate de crimă: deposedare de acţiuni, tranzacţii ilegale, corupţie, escrocherii, atentate. În istoria controversată a Elatului au fost implicate personaje de tot felul: oameni de afaceri mai mult sau mai puţin oneşti, hoţi în lege şi autorităţi criminale, politicieni, kileri, judecători, executori judecătoreşti, procurori, ofiţeri de poliţie, bodyguarzi şi chiar cel care este considerat stâlpul moralităţii de către majoritatea moldovenilor ortodocși, Mitropolitul Vladimir. 

elat.jpg

Cum a apărut Centrul comercial „Elat”

Afacerea „Elat” pare că a început din start cu ilegalităţi. Capul afacerii şi creatorul brăndului este Leonid Volneanschi, cunoscut în perioada comunistă drept mecenat, sponsor şi apropiat de al lui Vladimir Voronin. Fostul preşedinte comunist i-a fost recunoscător lui Volneanschi, decorându-l de două ori cu distincţii de stat. 

Leonid Volneanschi

Leonid Volneanschi. Sursa: VIP-magazin

Pentru realizarea visului, Volneanschi îşi găseşte un partener de afaceri în Federaţia Rusă, Roman Gudcov, preşedinte al Companiei Global-Investment, care preia 49% din acţiunile firmelor „Elat SA” şi 15% din „Elat Invest”. Grupul de firme „Elat” este completat de „Elat Retservice”, „Elat Profit” şi „Sigma SA”.

În 2008, grupul „Elat” a cumpărat de la stat 71,67% din acţiunile întreprinderii „Sigma”, contra unei sume de 81,6 mil. lei. Blocul administrativ şi alte încăperi au fost modernizate pentru spaţii de oficii comerciale şi pe teritoriul fostei uzine a apărut centrul comercial „Elat”. Este interesant că la efectuarea tranzacţiei preţul pentru o acţiune a fost exact cu un ban mai mare, decât cel cerut de stat, suficient ca privatizarea să fie considerată legală.
 

După efectuarea tranzacţiei, începe preluarea masivă de către holdingul „Elat” a proprietăţilor fostei uzine. Acest proces atinge interesele companiei fiduciare al afaceristului imobiliar, Valeriu Boicenco, „Europa-Trust SA”, care la moment deţinea 26,15 % de acţiuni în „S.A. Sigma”. Boicenco nu se lasă păgubaş şi porneşte o adevărată luptă în instanţe pentru a determina conducerea Elatului să ţină cont de interesele sale. Boicenco pierde însă lupta, pe numele său fiind intentate dosare penale, care continuă şi azi.

Poliţiştii şi procurorii îl ajută pe Volneanschi să construiască „Elatul”

Banii investitorilor ruşi se pare că au fost insuficienţi pentru realizarea visului lui Volneanschi. În timp ce apare în mass-media ca un mecenat generos, sponsorizând cluburi sportive şi artişti, dar şi Partidul Comuniştilor, aflat la guvernare, Leonid Volneanschi împrumută sume impunătoare de bani de la persoane fizice. Investigaţia noastră arată că în total ar fi împrumutat vreo 6 milioane de euro. 
/upload/iblock/521/52170f68412bf267a729f41a4ad9bfad.pdf

Potrivit documentului, Volneanschi a împrumutat 300 de mii de euro de la fostul procuror, Alexandru Ciorbă, 724 de mii de euro de la Sergiu Garabagiu, fost şef al secţiei supraveghere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale, 400 de mii de euro şi 200 de mii de dolari de la Larisa Nefiodchina, văduva fostei autorităţi interlope, Valeri Rotari, alias Zelionîi, asasinat la începutul anului 2000, 90 de mii de euro de la colonelul în rezervă, Vladimir Racu, fost şef de direcţie în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate în perioada generalului Nicolae Alexei, 450 de mii de dolari şi 200 de mii de euro de la fostul şef al Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan, şi 550 de mii de euro de la Ecaterina Metev, despre care se spune că ar fi o apropiată de a lui Vladimir Ţurcan şi că banii de fapt i-ar aparţine tot lui. 

Se mai spune că un million de euro Volneanschi l-ar fi împrumutat de la fostul bodyguard al familiei Stati și actualul om de afaceri, Ion Vînaga, dar şi o sută de mii de euro de la hoţul în lege, Veaceslav Grigoriev, alias Şket, cunoscut ca un protejat al mafiei evreieşti. 

Larisa Nefiodkina spune că după ce i-a fost asasinat soţul, a încercat să se descurce singură şi a investit economiile în construcţia caselor particulare. După ce a vândut o casă, un cunoscut comun i-a făcut cunoştinţă cu Volneanschi şi a convins-o să-i împrumute banii.
 
Vladimir Racu susţine că banii îi aparţin fiicei sale, care a vândut un teren primit cadou de la mama soacră. 

În 2013 pe numele lui Vladimir Ţurcan a fost intentat un dosar penal pentru falsuri în declaraţia de avere, dosar care nu a mai avut finalitate. 

turcan.jpg

Vladimir Ţurcan. Sursa: moldovacurata.md

Volneanschi nu achită datoriile

Deşi a semnat contracte, Volneanschi nu a restituit de bună voie datoriile creditorilor fizici, cu excepţia lui Vînaga şi a lui Grigoriev. Astfel, Ciorbă, Garabagiu, Nefiodkina, Racu, Ţurcan şi Metev se adresează în instanţa de judecată cu cererea de recuperare a datoriilor şi fiecare câştigă. 
/upload/iblock/a11/a1145f783b815a21895dc28f75184b9f.pdf
 
Dar nu toţi reuşesc să-şi recupereze bani, cu excepţia lui Vladimir Ţurcan, Metev şi Alexandru Ciorbă. 

Vladimir Ţurcan este numit în 2010 administrator al companiei „ Elat-constructor”, una din firmele holdingului „Elat”. Potrivit Camerei înregistrării de stat, Ţurcan ar deţine funcţia respectivă şi în momentul de faţă, deşi acesta susţine că a părăsit demult funcţia.

Având la mână decizii definitive al instanţelor de judecată, titluri executorii, decizii privind aplicarea sechestrelor, Garabagiu, Nefiodkina şi Racu aşa şi nu şi-au mai văzut banii. Se mai spune că Vladimir Racu ar fi ajuns în cele din urmă la o înţelegere cu noii proprietari ai Elatului, care i-au promis să-i restituie câte 1000 de euro în fiecare lună.

Cum i-a lăsat executorii judecătoreşti cu buza umflată pe creditorii lui Volneanschi

La data de 27.07.2012, la cererea executorului judecătoresc, George Boţan, Anatolie Bănărescu, preşedintele Camerei executorilor judecătoreşti din sectorul Centru, municipiul Chişinău, emite o dispoziţe, prin care sunt conexate într-un dosar toate procedurile de executare pe numele lui Leonid Volneanschi. 

La 17 aprilie 2013, George Boţan emite o încheiere prin care transmite tot pachetul de 13 la sută din acţiuni pe care le deţinea Volneanschi fostului procuror, Alexandru Ciorbă. 
/upload/iblock/480/480bdbd8dbce197627252d2c9ab1e5a7.pdf

Din dosar reiese că preţul pachetului acţiunilor deţinute de Volneanschi a fost diminuat substanţial, ajungând să coste puţin peste două milioane trei sute mii de lei. 

Ulterior Judecătoria sectorul Centru a Capitalei a anulat ordonanţa de transmitere a pachetului de acţiuni a lui Volneanschi către Ciorbă, însă decizia nu a mai avut nici un efect, acţiunile ajungând în posesia „SRL Moldelina”.
/upload/iblock/950/950c90344707d4a4f5b0743db2c6b8d7.pdf

Într-un interviu acordat bloggerul Veaceslav Balacci la începutul lunii decembrie, 2016, Leonid Volneanschi spune că George Boţan este implicat în schema care l-a lăsat fără de afacere. 

George Boţan este acum în arest, fiind învinuit în dosarul „spălătoriei ruseşti”. 

George Botan
George Boţan. Sursa: Facebook.com

În 2011, Boţan a fost acuzat de implicare în atacul raider de la Universalbank şi disponibilizat din sistem, dar a fost restabilit în scurt timp de către instanţa de judecată. Şi în 2015, ministrul Justiţiei, Vladimir  Grosu, încearcă să-l scoată pe Boţan în afara sistemului, însă este repus în funcţie cu ajutorul magistratului Curţii Supreme de Justiţie, Oleg Sternioală, cu care Boţan este în relaţii de prietenie. Executorul a fost surprins printre invitaţii la nunta magistratului, care a avut loc în toamna anului 2014. 

George Botan NUNTĂ.png

Larisa Nefiodkina: „Executorul judecătoresc mi-a falsificat semnătura” 

Larisa Nefiodkina susţine că a fost înşelată de către executorii judecătoreşti, iar organele de drept le acoperă fărădelegile. 
Iniţial Titlul executoriu ajunge în custodia executorului judecătoresc, Nelea Sărătură, care întreprinde măsuri pentru asigurarea executării. Prin decizia lui Bănărescu, dosarul este transmis lui Boţan. „Fiica mea Elvira era bolnavă de cancer. Eu eram cu dânsa în Israel la o clinică. Când m-am întors la Chişinău, Sărătură a spus că a transmis dosarul lui Boţan. A zis că i-a telefonat soţul meu şi a dat acordul să transmită dosarul lui Boţan. Toată lumea ştie cum a murit Valera meu şi că de mult zace în pământ”, ne-a spus femeia.

zelionii.jpg
Mormântul lui Rotari Valerii. Sursa: report.md

Nefiodkina ne-a mai spus că a aflat de la ofiţerul de investigaţii al CNA, Ion Crudu, că executorul Gorobeţ Ruslan i-ar fi falsificat semnătura pe un document, prin care ar fi permis ca acţiunile lui Volneanschi, puse sub sechestru, să fie vândute societăţii comerciale „Moldelina”. 

Documentul de mai jos ne demonstrează, că dosarul de executare intentat pe numele lui Leonid Volneanschi s-a aflat o perioadă în gestiunea lui Ruslan Gorobeţ.
/upload/iblock/403/403517ab3c1aa90208326f25cdd8cc61.pdf

Ruslan Gorobeţ, spre deosebire de colegul său George Boţan, a rămas fără licenţă pentru că ar fi fost implicat în atacul raider de la Universalbank. Surse de la CNA ne-au comunicat că pe numele lui Gorobeţ există un dosar penal, însă fostul executor nu se află în ţară. 
În cele din urmă titlul executoriu eliberat Larisei Nefiodchina dispare. Executorul judecătoresc, Oleg Ungureanu, care a preluat dosarul de la George Boţan, susţine într-o scrisoare semnată la 10 martie 2016, că Nefiodkina nu figurează în dosar. 
/upload/iblock/1be/1be3f662c5e87e98400a91a42a3a138e.pdf

Nefiodkina s-a plâns pe acţiunile ilegale ale executorilor la Procuratură, iar plângerea a ajuns în gestiunea renumitei procuror Anticorupţie, Adriana Beţişor. Procurorul emite o ordonanţă privind încetarea urmăririi penale. Ulterior, judecătorul de instrucţie de la Judecătoria Buiucani, Victor Răţoi, anulează ordonanţa lui Beţişor şi dispune trimiterea dosarului la o nouă examinare. Întâmplător sau nu, dar dosarul ajunge în gestiunea aceleaşi Adriana Beţişor.
/upload/iblock/396/396836a48ce0f3fefe07400e69a71176.pdf

/upload/iblock/6f8/6f8d9380babb38ccf69389f1cf4e8d49.pdf

Până în momentul de faţă încă nu a fost luată o decizie în dosarul respectiv.
 
Amintim că în 2013, Centrul Naţional Anticorupţie a pornit un dosar penal pe numele lui Leonid Volneanschi pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari. Dosarul a ajuns în custodia procurorului Adriana Beţişor, care a emis o ordonanţă de încetare a urmăririi penale pe motiv că „lipsesc elementele consecutive ale infracţiunii”.

Cine sunt proprietarii de jure şi de facto ai Elatului şi urmele mafiei evreieşti

Leonid Volneanschi a declarat în interviul acordat lui Balacci că a fost deposedat de afacere şi nu mai are nimic cu Elatul. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat fondatorii „Elat Rentservice SRL ÎCS”, „Global-Investment SRL” sunt:  Procudin Svetlana, Salagor Igor, Stratulat Bianca, Stratulat Dorin, Stratulat Efim, Stratulat Elena, Stratulat Maria, Stratulat Mariana și Leonid Volneanschi.

„ÎCS Global Investement SRL” deţine 49 la sută din acţiunile holdingului şi aparţine omului de afaceri Ion Vînaga. 

Afaceristul rus, Roman Gudkov, fostul proprietar al Companiei „Global-Investment”, declara în august 2012, că a fost expropriat ilegal de averea deţinută în Republica Moldova, în urma unui atac de tip raider organizat de Ion Vînaga.

Ion Vînaga
Ion Vînaga. Sursa: nihf.md

În urma atacului, Vînaga a intrat în posesia activelor estimate la 18 milioane de euro, plătind un preţ de doar 500 de dolari. Din spusele lui Gudkov, Vînaga ar fi făcut abuz de încredere, a înstrăinat proprietăţile omului de afaceri rus fără a avea acordul acestuia. Gudcov ar fi semnat o procură pe numele lui Vînaga la recomandarea Mitropolitului Vladimir, iar ultimul chiar ar fi blagoslovit documentul, stropindu-l cu agheasmă. Este ştiut faptul că oficiul lui Ion Vînaga se află pe Teritoriul Mitropoliei Moldovei. 

Pentru a pierde urmele, Vînaga înregistrează pachetul de acţiuni pe numele lui Alexandru Harghel, care nu este altcineva decât bodyguardul său. La 4 august 2014, Alexandru Harghel este internat în spital în stare gravă cu plăgi prin armă de foc. Este interesant, că bărbatul a fost internat sub un alt nume, iar dosarul nu a mai avut finalitate. Prin mediul de afaceri se vehicula că însăşi Vînaga ar fi împuşcat în paznicul său în urma unei neînţelegeri. 

Se spune că Vînaga i-ar fi tras ţeapă şi cunoscutului businessman rus, Ralif Safin, tata interpretei ruse, Alsu. Afaceristul moldovean l-ar fi deposedat pe businessmanul rus de activele pe care le avea la fabricile de zahăr din Moldova. 

Familia fostului poliţist şi ginere al generalului Alexei, Ion Stratulat, a moştenit cele 25 la sută din acţiunile Elatuluil, după ce Stratulat a fost asasinat de către campionul mondial la lupte, Ion Şoltoianu, în septembrie 2011.

Stratulat a intrat în posesia celor 25 la sută din acţiunile Elatului în 2006. Se vehiculează că unul din acţionari i-ar fi datorat lui Stratulat o sumă impunătoare de bani şi din cauza că nu a putut să o întoarcă, i-a cedat o parte din acţiunile pe care le deţinea. Se mai vehicula ideea că în 2011, Stratulat pregătea să preia un pachet important de acţiuni de la un acţionar.

„Elat”, în persoana lui Volteanschi,  sponsoriza sportivii lui Şoltianu, iar acest lucru nu era pe placul lui Stratulat. La  urechile lui Şoltoianu a ajuns informaţia că Stratulat, care l-ar fi asasinat pe omul de afaceri, Igor Basarab, ar fi pus la cale asasinarea sportivului.

La rândul său, Stratulat credea că Şoltoianu vrea să-l omoare. „Cineva îi înrăia intenţionat unul împotriva altuia. Numele acestei persoane cred că va fi cunoscut în timpul apropiat”, susţineau atunci surse apropiate anchetei.
     
Generalul Nicolae Alexei a declarat că Şoltoianu l-a ucis pe Stratulat la comandă. Versiunea de bază a avocaţilor sportivului a fost depăşirea limitei apărării. Şoltoianu a declarat mai apoi la o şedinţă de judecată că îi pare rău pentru că l-a ucis pe Stratulat, iar surse apropiate sportivului ne-au spus că acesta îl urăşte pe Volneanschi. 

Deşi susţine că a pierdut afacerea şi nu mai are nimic, în Registrul de stat al întreprinderilor, Leonid Volneanschi figurează ca proprietar a 13 la sută din acţiunile Elatului.

Mai multe voci susţin că Elatul ar fi ajuns sub controlul lui Mihail Aizin, alias Kitaeţ, unul din liderii aşa zisei „organizaţii evreieşti”. 

Deşi oficial în calitate de administrator al Elatului figurează Vadim Gherman, cel care dă ordine în „Elat” este Simion Şpighel, alias Sima, un apropiat de al lui Kitaeţ. Despre faptul că l-a întâlnit pe Şpighel la „Elat”, ne-a confirmat Larisa Nefiodkina şi Vladimir Racu. Mai mult, Nefiodkina susţine că Şpighel i-ar fi zis că nu-şi va vedea niciodată banii. 

Mihail Aizin.jpg
 Mihail Aizin. Sursa: Eparhia Bălţi 

Versiunea implicării lui Aizin în preluarea şi controlul Elatului este confirmată şi de Roman Gudkov, care susţine că în spatele lui Vînaga ar sta de fapt Kitaeţ.


Mihail Aizin a investit mijloacele acumulate în activitatea ilegală în afaceri. În anul 2004, perioada în care Vladimir Voronin declarase război crimei organizate, Mihail Aizin, care atunci avea 39 de ani, este arestat. În scurt timp Kitaeţ este eliberat şi părăseşte Republica Moldova, stabilindu-se cu traiul în Germania. 

La moment Aizin este patronul a 14 firme pe teritoriul Republicii Moldova, controlează piaţa de la Calea Basarabiei şi este patronul oficial al lanţului de supermarketuri „ Fidesco”.

Simion Şpighel figurează alături de Aizin în calitate de co-fondator a mai multor firme, la fel ca şi Igor Salagor, care deţine patru la sută din acţiunile Elatului. Despre Svetlana Procudin, care deţine 9 la sută din acţiunile de la „Elat” se spune că ar fi o apropiată de al lui Igor Salagor.

Se mai spune că o parte din acţiuni ar fi controlată de Renato Usatîi, informaţia care nu am putut-o proba.
Investigații, Elat
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

igor

24:67 17.12.2016

Buna intrebare ,,да кому он нужен? "
NIMANUI,doar persoanelor care au fost mintite ,injosite,tradate si furate atit de Ion Vinaga impreuna cu tatal sau formind scheme pentru excrocherie . RUSINE!!!
Cum sa terminat pafasul ,masini scumpe ,bodygarzi si restaurante tot asa va veni timpul sa dati raspundere la toate rele facute.Totul este in voia Domnului.ORCE INCEPUT ARE SI SFIRSIT!!!.

Ответить

igor

24:67 12.12.2016

Domnul Vinaga Ion ,dupa toate citite mai sus as dori sa va pun o intrebare :
Cum dormiti noaptea?dupa atitea lucruri urite si amageli aspru persoanelor date in deosebit dupa ce ati pus miina pe arma si ati luat sanatatea persoanei pe care sa intelegem ca era in functie de bodygard si va pazea viata si linistitea dumnevoastra .
Aflinduva cu oficiul pe teritoriul Mitropoliei Moldovei nu va este frica de Dumnezeu si rusine fata de persoana in cauza .

Ответить

Сержио

24:67 14.12.2016

Игорь, к сожалению, гн Вынага, как младший так и старший, спит спокойно, тк это их бизнес, обманывать своих партнёров и людей попроще,

Вспомните как младший ездил по кишиневу с охраной;)) да кому он нужен? Хотя конечно странно, что его не пристрелили после таких кидков на такие суммы серьёзных людей.

А офис в метрополии:)) просто смешно.

К сожалению дело Элата показывает полную коррумпированности всех государственных институтов Молдовы сверху донизу.

Судебный исполнитель подделал разрешение на продажу акций, не бесплатно скорее всего.

Контролирующие органы закрывали глаза на все нарушения в Элате, на весь этот поток налички, тк сами стояли в цепочке. И т.д.

Единственное что радует, что хитрый еврей Волнянский обманул всю эту ментовскую братию, собрал у них кучу миллионов евро и свалил в Израиль под видом лечения. Хоть какая справедливость, вор у вора дубинку украл, а Китаец не стал расплачиваться со скромными ментами, со своей скромной зарплаты одолживших Волнянскому по 100-500 тыс евро, ну есть бог всё-таки. Дай бог ему здоровья и кинуть ещё не раз и не два всю эту коррупционную братию!

User1

24:67 10.12.2016

See also about Global Investnent
https://www.youtube.com/watch?v=3O3RX2niJho

Ответить

User1

24:67 10.12.2016

See also about Ion Vinaga vs Global Investment
https://www.youtube.com/watch?v=1mVPXHSFJEk