Pe 1 iunie curent, oamenii legii au reținut mai mulți angajați vamali, care ar fi implicați într-o schemă cu colete poștale, prin care au prejudiciat bugetul de stat cu 5 mln de lei. Printre cei reținuți se numără și șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD2000 din Chișinău, Evghenii Russu, care deține o casă de milioane, chiar în centrul Chișinăului și care a fost percheziționată de polițiști.

Casa de lângă „Cetatea Albă”

În urma depistării schemei cu colete poștale, polițiștii au efectuat pe 30 mai curent, circa 30 de percheziții, inclusiv la domiciliile angajaților vamali. În video-ul operativ apare și un imobil cu 3 etaje, acesta fiind casa lui Russu, și care valorează potrivit ultimei declarații de avere a funcționarului - 2 ,4 mln de lei.

drona-igp

Deși în declarație numele titularului este ascuns, acesta apare în documentele cadastrale.

/upload/iblock/689/689c40bde95f5746647cb8587e9d22c0.pdf

Astfel, potrivit datelor cadastrale, Evhenii Russu deține ½ cotă parte din casă, cealaltă parte fiind deținută de Elena Russu.

Potrivit documentelor cadastrale, casa are peste 100 de mp, fiind situată pe un teren de 5 ari de pe strada Timiș din Chișinău, în apropierea parcului Valea Morilor și a „Cetății Albe”, atribuite liderului PDM, Vladimir Plahotniuc.

Casa de lângă Valea Morilor nu este singurul imobil al șefului reținut. Russu mai indică în declarație două apartamente, inclusiv unul obținut în anul 2015, în schimbul întreținerii pe viață a unei persoane, iar altul în 2013, când Russu este numit șef al Secției reglementări netarifare în cadrul Serviciului Vamal.

Tot în 2013, funcționarul contractează o datorie de 200 mii lei, scadentă în 2021.

Unul dintre apartamente are o suprafață de 56 mp, valorând circa 400 mii lei, iar cel obținut în anul 2015, aproape 40 mp, valorând cca 200 de mii de lei.

Astfel, la un salariu anual de cca 100 de mii de lei, Evghenii Russu deține o avere imobiliară de cca 3 mln de lei.

Vameșul indică în declarație și un automobil de model Toyota Avensis, de circa 10 mii euro, pe care și l-a procurat în 2012.

Schema cu coletele poștale

Afacerea cu colete poștale, în care ar fi fost implicat și Evghenii Russu, a prejudiciat bugetul de stat cu 5 mln de lei. 

Împreună cu alți angajați vamali, dar și agenți economici, funcționarul a pus la cale o schemă prin care au estorcat și primit, sume de bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale.

În schimbul banilor, aceștia eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea. În cazul refuzului de a oferi banii, funcționarii ameninţau persoanele cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale.

Russu a fost reținut în flagrant împreună cu administratoarea unei companii de poștă privată, în urma transmiterii unei sume mari de dolari, care nu a fost precizată de oamenii legii. Banii au fost depistați în biroul lui Russu.

În prezent, Russu este cercetat în stare de libertate, pentru că ar colabora cu ancheta. Dacă i se va demonstra vinovăția, acesta riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Se pare că angajatul va fi cercetat și de șefii săi, fiind inițiată o anchetă de serviciu pe acest caz.

Cariera lui Russu

russu

Deși în comunicatul privind destructurarea schemei cu colete, este indicat că a fost reținut șeful Postului Vamal Centru 4 al Oficiului Poștal MD-2000 din Chișinău, imobilul care apare în percheziții ne duce la Russu Evghenii, care potrivit declarației de avere deține din 2013 funcția de şef al Secției reglementări netarifare a Serviciului Vamal.

Numele Russu Evghenii apare și într-o ediție din 2008 a revistei specializate „Vama”, unde funcționarul vorbește despre procedurile controlului coletelor internaționale. În textul din revistă, Russu este prezentat în calitate de șef al Postului Vamal 2. În edițiile recente ale revistei, Evghenii Russu este prezentat ca șef al Secției reglementări netarifare.

Solicitați de Crime Moldova, reprezentanții Serviciului Vamal nu au putut oferi operativinformații despre numele șefilor Postului vamal 4 și 2.

Evghenii Russu este și membru al Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare, responsabilă de recepționare și distribuirea ajutoarelor umanitare acordate Republicii Moldova de către donatori.

Russu deține gradul de locotenent colonel.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii