După ce Agenția Fitosanitară, Rosselhoznadzor a permis exportul produselor vegetale pentru o serie de întreprinderi din Moldova, s-a remarcat o creștere accentuată a produselor cu certificate fitosanitare moldovenești livrate în Rusia. Acest lucru s-a realizat prin punerea în aplicare a unei scheme logistice complexe, care a implicat companii din Transnistria, despre care a scris RiseMd în investigația ”Export din livezi-fantomă”, dar și companii din Găgăuzia despre care au scris recent anticoruptie.md în investigația ”Moscova, trasă pe sfoară de găgăuzi”.

În cazul companiilor din Găgăuzia, jurnaliștii au deconspirat implicarea unei companii afiliate consilierului bașcanului Găgăuziei – Serghei Mihalciuc. La mai puțin de o lună de la fondare, compania afiliată consilierului – Oguz-Agroprom a reușit să obțină anularea restricțiilor de export al fructelor pe piața rusească, după o vizită în regiune a experților de la Rosselhoznadzor, scrie anticoruptie.md.

Vizita Rosselhoznadzor

Compania Oguz-Agroprom este printre primele firme moldovenești scoase de sub embargoul rus impus R. Moldova în 2014. Pe 30 mai 2015, la doar o lună și jumătate după ce Irina Vlah a obținut mandatul de bașcan al Găgăuziei, Rosselhoznadzor a întreprins o vizită de documentare în regiune, în vederea reluării exportului de fructe.

La întâlnire a participat și consilierul pe probleme economice al bașcanului, Serghei Mihalciuc, a cărui soție – Natalia Mihalciuc, cu doar o lună și jumătate mai devreme, pe 13 aprilie, a înregistrat o companie nouă, specializată în cultivarea și transportarea fructelor - Oguz-Agroprom. Fără a avea experiență, fără producție proprie și fără livezi, firma a fost inclusă în lista companiilor cu drept de export al fructelor pe piața rusească, alături de alte 7 companii din regiune, pentru faptul că ar deține un depozit.    

Certificate pe bandă rulantă

Pe tot parcursul anului 2015, compania lui Mihalciuc a obținut peste 100 de certificate fitosanitare, în baza cărora a exportat fructe în Federația Rusă, prin Belarus. Volumul de exporturi a crescut considerabil la sfârșitul anului 2015, începutul anului 2016.

 

anticoruptie.md

Potrivit registrelor oficiului ANSA din Drochia, doar în perioada 4-20 ianuarie curent, Oguz-Agroprom a obținut 67 certificate fitosanitare de export a peste 1 300 de tone de mere în Belarus.

„Compania s-a adresat la noi după certificate fitosanitare pentru export doar în ianuarie și februarie. Nu am mai avut treabă cu ei mai înainte și nici după asta. Au venit și au spus că au recoltă în Drochia. Noi am mers și am verificat depozitul, am prelevat probe, am verificat mașinile încărcate și atât”, susține Eugen Grigoraș din cadrul subdiviziunii ANSA din Drochia, citat pe anticoruptie.md.

Însă, datele obținute de Ziarul National de la Serviciul Vamal arată că această companie nu a exportat nici-un camion de mere în această perioadă și nici nu a obținut certificate CT-1, necesare pentru exportul de mărfuri în spațiul CSI.

Inspectorul care a semnat certificatele fitosanitare eliberate companiei în ianuarie 2016, Leonid Donos, a declarat pentru Ziarul National că nu a depistat nimic dubios în activitatea firmei, chiar dacă o parte din marfă urma a fi transportată cu camioane înmatriculate în Polonia: „Am văzut merele în depozit. Ei au prezentat toate documentele necesare, eu ce motiv aveam să refuz eliberarea certificatelor fitosanitare?”.

Șeful lui Donos afirmă că nu a știut nimic despre faptul că merele Oguz-Agroprom nu au trecut hotarul moldovenesc.

Pe 22 ianuarie 2016, Rosselhoznadzor a publicat pe pagina sa oficială un comunicat de presă în care informează despre un lot de pere importate de Oguz-Agroprom în privința cărora există suspiciuni că nu ar fi de producție moldovenească.    

Proiectul grandios cu același nume

гагаузия диплом.jpg

Scoaterea firmelor din Găgăuzia din lista de interdicție a Rosselhoznadzor s-ar fi făcut cu implicarea unui controversat businessman rus, originar din Găgăuzia – Iuri Iakubov, tot el – consilier pe probleme economice externe a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah.

Iakubov este și cel care a finanțat organizarea referendumului din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, pentru stabilirea vectorului politicii externe a RM, dar și campania electorală a Irinei Vlah.

În noiembrie 2015, în cadrul unui forum investițional organizat în Găgăuzia, Iakubov a prezentat un proiect de construcție a unui centru logistic unic, la periferia Moscovei, pentru toți producătorii de fructe, legume și carne din Găgăuzia și alte regiuni ale R. Moldova, potențiali exportatori de produse în Federația Rusă. Proiectul a fost nominalizat ca cel mai bun.    

Întâmplător sau nu, viitorul centru logistic, pentru care Iakubov estimează că va cheltui peste 23 de milioane de dolari, se va numi „Oguz-market”.  

Mihalciuc s-a ”săturat de această istorie”

гагаузия михальчук.jpgContactat de Ziarul Național, Mihalciuc a confirmat că Oguz-Agroprom aparține familiei sale, dar a negat implicarea companiei în schema de reexport a fructelor poloneze cu ”pașapoarte” moldovenești: „Noi nu am mai exportat fructe din 17 decembrie 2015, de atunci nu am mai solicitat niciun certificat fitosanitar. M-am săturat de această istorie. Ar fi bine ca ANSA să se clarifice ce s-a întâmplat, noi le-am explicat că nu am avut nici-o treabă cu asta”.

Întrebat cum a fost posibil ca firma fondată de soția sa să obțină drept de export pe piața rusească la doar o lună și jumătate de la fondare, Mihalciuc a răspus: „Pot să vă asigur că asta nu are nici-o legătură cu faptul că eu sunt consilier al bașcanului. Noi am depus cerere și am fost acceptați. Viața trece și lucrurile se schimbă. Noi am făcut investiții, aveam contracte plătite în avans pentru marfă. Deocamdată, nu avem propria marfă, dar intenționăm să investim în producere. Planificăm să construim un frigider”.

Mihalciuc susține că Iakubov nu l-a ajutat la obținerea accesului pe piața rusească. „Domnul Iakubov a ajutat pe mulți, ajută Găgăuzia. Pe mine însă nu m-a ajutat. Noi am depus cerere și am fost acceptați. Cât privește coincidența de denumire a companiilor noastre, pot să vă spun că „oguz” este un cuvânt scump poporului găgăuz. Iată și toată explicația”. Mai multe companii din R. Moldova care au în denumire ”cuvântul scump poporului găgăuz” au fost fondate tot de soția lui Mihalciuc.

            Un singur țap ispășitor?

La 26 ianuarie curent, CNA l-a reținut pe șeful Direcției protecție și sănătate plantelor din cadrul ANSA, Alexandru Ciobanu, bănuit de corupție pasivă și anume implicarea în eliberarea certificatelor fitosanitare pentru produse agricole moldoveneşti destinate exportului, care erau folosite pentru a reexporta marfă de altă origine, camuflată în marfă autohtonă. Pentru eliberarea unui astfel de certificat s-ar fi pretins 1000-1100 euro. Chiar dacă Ciobanu - singurul bănuit în dosar, a fost arestat, eliberarea certificatelor de inofensivitate a mărfii a continuat. Astfel, potrivit Ziarului National, în total, de la sfârșitul lunii decembrie 2015 și până în februarie 2016, au fost eliberate circa 2000 de certificate fitosanitare.

Șeful directiei ANSA, Ciobanu infirmă implicarea sa în eliberarea certificatelor fitosanitare. El susține că a încercat să blocheze schema după ce a fost informat despre un lot mare de pere cu acte moldovenești care ar fi ajuns în vama din Belarus:

гагаузия 1.png

Fostul director al ANSA, Grigore Porcescu a confirmat:

гагаузия 2.png

Porcescu a mai sugerat reporterului Ziarului Național să nu mai revină la subiect, pentru că, investigațiile jurnaliștilor ar putea duce la sistarea definitivă a exporturilor din R. Moldova de către ruși.

Alexandru Slusari, președintele Asociației „UniAgroProtect”:

 гагаузия 3.png

Rosselhoznadzor nu a sancționat companiile implicate în schemă

Chiar dacă Rosselhoznadzor a constatat în ianuarie curent că Oguz-Agroprom și SRL Intertrade au exportat mere și pere poloneze cu ”pașapoarte” moldovenești, niciuna dintre companii nu a fost sancționată de către instituție.

Sancțiunile s-au limitat la impunerea, din 14 martie curent, a unor restricții temporare privind importul de produse cu certificate fitosanitare moldovenești prin Belarus.

Astfel, din 14 martie 2016, importul produselor vegetale moldovenești în Rusia poate fi efectuat doar în cazul în care acestea sunt însoțite de certificatele fitosanitare moldovenești emise pentru destinatari înregistrați pe teritoriul Rusiei, și numai prin punctele de control situate în regiunile Belgorod, Kursk și Briansk.

Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei:

гагаузия 4.png

Investigaţia a fost realizată de către Ziarul Național în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”.     
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii