Margareta Burduja, secretara Consiliului Primăriei Truşeni, a reuşit să intre în 2014 în posesia unui imobil, aflat la balanţa administraţiei publice locale. Şi pentru că i s-a părut suprafaţa imobilului cam mică, ar mai fi acaparat încă un spaţiu de la vecina sa, care a primit apartamentul cu mult timp înainte, după ce a rămas fără casă în urma alunecărilor de teren.

margareta burduja

Margareta Burduja
Este vorba de clădirea fostei şcoli primare din Truşeni, de pe strada 9 mai nr. 6. Iniţial era vorba ca în clădirea respectivă, cu suprafaţa de peste 500 de metri pătraţi, să fie amplasat muzeul satului.


Ulterior, Consiliul local oferă imobilului destinaţia de cămin, iar apoi, în 2006, de bloc locativ. 

Prima care a ocupat un spaţiu locativ în fosta şcoală este familia Ursu. Ulterior, Primăria îi oferă loc de trai Ulianei Grozav şi celor doi copii ai săi, după ce li s-a prăbuşit casa în urma alunecărilor de teren.

Deşi avea loc de trai şi Lidia Ţurcan reuşeşte să intre în posesia unui apartament din clădirea respectivă. Aceasta a înstrăinat apartamentul şi la moment nimeni nu locuieşte acolo. Un loc de trai în vechea şcoală este repartizat şi familiei Alexei, care veniseră în Truşeni în calitate de tineri specialişti. Precizăm că Lilia Alexei lucrează în Primăria Truşeni în calitate de inginer cadastral. Ultima care s-a ales cu imobil pe strada 9 mai nr.6 este Margareta Burduja, secretara consiliului.

decizie MB

Potrivit unui fost şi actual consilier de Truşeni, care a solicitat anonimatul, imobilul respectiv ar fi fost oferit în posesia celor cinci proprietari cu titlu gratuit.

Cum a ajuns secretara Primăriei în posesia imobilului

Margareta Burduja activează în calitate de secretară a Consiliului local Truşeni, începând cu anul 2011. Funcţionara nu este originară din Truşeni şi a ajuns să locuiască în acest sat, căsătorindu-se cu un băştinaş. Deşi nu şi-a oficializat relaţia, funcţionara locuieşte în casa soţului, rămasă de la părinţi.

Sursele CrimeMoldova din cadrul Consiliului local Truşeni susţin că, la scurt timp după ce ajunge secretară la Primărie, Margareta Burduja depune o cerere ca să i se ofere spaţiu locativ, în calitate de tânăr specialist, motivând că ar avea probleme în familie şi în timpul apropiat ar putea să rămână pe drumuri. Astfel, în aprilie 2014, Consiliul local acceptă cererea Margaretei Burduja, iar la 6 octombrie acelaşi an, înregistrează la Cadastru imobilul cu 54,3 metri pătraţi.

În calitate de co-proprietar sunt incluşi fiica şi tatăl pensionar al funcţionarei. Oamenii din sat spun că acesta nu a locuit nicio zi în Truşeni şi că ar fi decedat.

registru.PNG

Margareta Burduja nu a locuit niciodată în imobilul de pe strada 9 mai nr.6. Între timp, femeia a reparat acoperişul şi, urmând exemplul celorlalţi proprietari, a îngrădit terenul aferent, proprietate publică.

casa MB

gard MB

Totodată, noua proprietară a construit şi o anexă şi, cel mai probabil, intenţionează să-şi lărgească în continuare spaţiul locativ, judecând după materiale de construcţie, depozitate sub perete.

casa MB2

Casa MB3

Uliana Grozav: „Margareta mi-a luat o parte din casă”

Uliana Grozav, în vârstă de 68 de ani, a primit spaţiu locativ în clădirea fostei şcoli încă în 2006, după ce a rămas fără casă în urma alunecărilor de teren. La repartizarea spaţiului s-a luat în consideraţie şi faptul că femeia avea un băiat şi o fiică minoră. Femeia spune că imobilul nu i-a fost acordat chiar gratuit şi că a cedat administraţiei locale două loturi de teren pentru construcţii.

Uliana Grozav

Uliana Grozav

Timp de aproape 8 ani, Uliana Grozav a luptat ca să intre legal în proprietatea imobilului, însă fără succes. La finele anului 2007, Primăria eliberează pe numele Ulianei Grozav o adeverinţă că are domiciliul pe strada 9 mai. Între timp, Vitalie, fiul Ulianei, care se căsătorise şi devenise tată a unui băieţel, a decedat la Moscova, unde plecase să muncească la construcţii.

adeverinta

Documentele i-au fost perfectate abia în 2014, odată cu cele ale Margaretei Burduja, după ce femeia a apelat la serviciile unui avocat.

Uliana Grozav povesteşte că înainte de a perfecta actele asupra imobilului, a venit la dânsa Margareta Burduja, care a cerut proiectul imobilului: „Am plătit să-mi facă planul casei, aşa mi-au cerut ca să-mi facă documentele. După ce i-am dat măsurările, Margareta mi-a zis că ea tot are dreptul la casă, că lucrează şi nu are unde trăi, iar Vitalie a murit şi nu mai are nevoie de casă. Aşa mi-a luat camera, care avea peste 25 de metri pătraţi. Dar a rămas nepotul. Lui ce-i rămâne? A rămas şi fără loturi, şi fără casă”, ni s-a plâns femeia. 


Casa UG

Casa Ulianei Grozav

Uliana Grozav a mai spus că a încercat să obţină de la Primărie documente confirmătoare că a cedat terenurile în locul casei, dar i-au răspuns că s-a pierdut arhiva.

Femeia spune că s-a plâns primarului, iar acesta i-ar fi sugerat că trebuie „să se înţeleagă omeneşte”.

Registru2.PNG

Uliana Grozav mai susţine că Margareta Burduja a ameninţat-o după ce aflat că a făcut declaraţii pentru presă.

Margareta Burduja: „Totul este conform legii”

Solicitată de Crime Moldova, Margareta Burduja a refuzat să comenteze cazul şi a infirmat că ar fi ameninţat-o pe Uliana Grozav „Nu vreau să declar nimic, totul este conform legii. De unde ştiţi despre tatăl meu? Sunt date cu caracter personal”, a declarat funcţionara.

margareta burduja2


Burduja a refuzat să ofere informaţii şi despre decizia Consiliului privind privatizarea imobilului de pe strada 9 mai nr.6, invocând şi de această dată Legea cu privire la protecţia datelor cu caracter personal. 

Şi Ion Apostol, primarul de Trușeni, la fel a invocat datele cu caracter personal, atunci când un locuitor din Truşeni a solicitat informaţii despre imobilul cu bucluc.

scrisoare

Ce spun aleşii locali

Un fost consilier local, care ne-a rugat să nu-i publicăm numele, susţine că este un abuz: „Eu m–am opus atunci. Margareta are unde locui. La fel ca şi Lidia Ţurcan. Ultima a invocat că are un copil invalid, dar are unde să locuiască, are casă şi apartament. Nu a locuit niciodată  în apartamentul de la şcoală. Sunt alţi nevoiași care nu au locuinţă. Lidia Ţurcan a făcut agitaţie electorală pentru fostul primar, iar acesta a mulţumit-o cu un imobil. Satul Truşeni este situat lângă capitală, de aici şi această isterie cu terenurile şi imobilele.  Preţul de piaţă începe de la o 150 de euro pentru un metru pătrat de imobil. De ce să nu câştige un ban?”.

„Eu am dus-o pe Uliana în apartamentul de la fosta şcoală. Clădirea arăta rău, dar a acceptat să locuiască acolo, căci i se prăbuşise casă. Nu ştiu să fi avut Uliana terenuri pentru construcţie. Dacă Margareta a venit peste dânsa, a procedat foarte urât”, ne-a spus Mihail Secrieru, fost primar de Truşeni.

Mai laconic s-a dovedit a fi actualul primar, Ion Apostol: „Nu am auzit să fie gălăgie acolo. Nu a fost nimeni la mine. Dar cine sunt eu? Este Consiliul, care a repartizat încăperile. Vedeţi decizia Consiliului, cereți-o de la secretară”.

Investigații, Trușeni, terenuri, secretară
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii