Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a fost reținut miercuri, 15 martie, de către procurorii Anticorupţie, fiind bănuit de luare de mită pentru înstrăinarea ilegală a 9,2 ha de teren, aflate în apropierea Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău. Procurorii nu au anunţat care ar fi suma mitei luate de către Grama, însă potrivit unor informaţii care nu au fost confirmate, suma nu ar fi mai mică de jumătate de milion de lei. Cert este că Eduard Grama locuieşte într-o casă de vis, cu piscină în ogradă, la o distanţă de aproape 200 de metri de la pădurea din Durleşti. 

Grama
Sursa foto:  facebook.com

Şapte ani de studii la o facultate care nu corespunde standardelor

Cariera lui Eduard Grama este una de invidiat. În vârstă de 24 de ani, având doar studii medii, Eduard Grama este angajat în calitate de store manager la reţeaua de restaurante McDonald’s din Chişinău. Din 2001 până în 2004 deţine funcţii de conducere în două companii vinicole cu capital străin, iar ulterior, în 2004 este angajat în funcţia de director general al Întreprinderii vitivinicole a multimilionarului Nicolae Ciornâi, Chateau Vartely SRL. Eduard Grama reuşeşte să deţină şi funcţii importante, fără ca să aibă studii.

În 2003, la vârsta de 30 de ani, Eduard Grama este înmatriculat la facultatea de drept a Institutului Nistrean de Economie şi Drept, o instituţie privată din Bălţi, pe care o absolveşte peste 7 ani. 

ISEN.jpg

Institutul Nistrean de Economie și Drept din Bălţi, blocul principal. sursa foto: sfm.md

page.jpg

Institutul Nistrean de Economie și Drept din Bălţi, blocul de studii

Ulterior, facultatea de drept a Institutului Nistrean a fost declarată neconformă standardelor, la fel ca și alte trei facultăți de drept din alte universități private din Republica Moldova, în urma unei evaluări comandate de Ministerul Educației.

Într-un interviu acordat pentru portalul „ Moldova Curată”, Eduard Grama susţinea că studiile sale sunt o glumă: „Studiile la Bălți au fost mai mult într-o glumă. Atunci lucram la Soroca, am locuit doi ani acolo, făceam o fabrică de hibrizi de floarea soarelui. Și cu prietenii mei ne-am gândit că hai să facem studii la drept. Atunci durata studiilor era de 6 ani. Eu m-am aflat în concediu academic un an, de aceea am absolvit facultatea în 7 ani”.

Este curios faptul că la un an şi jumătate de la absolvirea instituţiei din Bălți, Eduard Grama este numit director-adjunct al Biroului vamal Chişinău, apoi, peste patru ani, este avansat în funcţia de ministru-adjunct al Agriculturii și Industriei Alimentare. Ajunge în fotoliul de ministru odată cu votarea Guvernului Filip, la începutul anului 2016. 

Eduard Grama rămâne devotat partidului care l-a adus la şefia Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. În ultimele zile, ministrul se angajase într-o campanile activă de promovare a sistemului de vot uninominal. 

grama 1
Sursa foto:  facebook.com

Casa de milioane din Durleşti

Eduard Grama locuieşte cu familia sa într-o casă cu două nivele şi mansardă, nu departe de pădurea Durleştiului. 
    

hartă1.png

Imobilul, care ar avea puţin peste 167 de metri pătraţi, este situat pe un teren de peste zece ari, îngrădit de un gard înalt din piatră.  

casă grama.png

În curte mai sunt două anexe, un garaj de 30 de metri pătraţi şi un imobil de 60 de metri. În spatele casei se află o piscină şi un rezervor cu apă.  
   
Unii locatari de pe strada Păcii din Durleşti, unde este amplasat imobilul familia Grama, fac glume pe seama gardului care înconjoară locuința: „Cu resursele investite în acest gard se poate de construit o casă”.      

gard.jpg

Imobilul este dotat cu sistem de supraveghere video şi este păzit de către o agenţie privată.

Cum a intrat familia Grama în posesia locuinţei

Eduard Grama este vecin cu un om de afaceri, care deţine mai multe firme în domeniul gazificării. Iniţial, terenul pe care se află locuinţa de lux a familiei Grama, a aparţinut omului de afaceri. 

/upload/iblock/1ef/1efcb20cbf1859f32b098afe5fafac88.pdf

Ulterior, terenul şi construcţiile începute sunt vândute de două ori, iar la 14 ianuarie 2013 sunt procurate de către Eduard Grama, care în perioada respectivă ocupa al doilea an consecutiv funcţia de şef-adjunct la Biroul vamal Chişinău.

/upload/iblock/1c2/1c219a88ded053e92d1b8d17475dcb00.pdf


Este relevant, că atât terenul, cât şi construcţiile nefinisate, au fost lăsate gaj în repetate rânduri instituţiilor financiare. Cel mai mare credit, în sumă de 500 de mii de euro, cu gajarea terenului şi imobilului în care locuieşte Grama, a fost luat de la Moldincombank în anul 2010.

/upload/iblock/b76/b76b9849be2304a388db38f5f70d528c.pdf

În interviul acordat de Eduard Grama portalului „Moldova curată”, Grama susţine că a procurat terenul şi construcţiile care încă nu erau finisate: „Am avut un apartament și l-am vândut ca să achit creditul. Am mai primit o donație de la părinții soției mele, 500 de mii de lei, totul e foarte transparent. Am folosit banii la acoperirea creditului. Așa că mi-a rămas doar o parte din credit de achitat. Ne descurcăm”.

Ce indică în Declaraţia de venit

Potrivit Declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pentru anul 2015, casa familiei Grama este estimată la puţin peste 584 de mii de lei, terenul, la 246 705 lei, iar cele două construcţii auxiliare, la câte 64 689 lei şi 105 134 lei. 

Experţii imobiliari estimează gospodăria ministrului la cel puţin 400 de mii de euro, potrivit preţurilor de piaţă.
 
Eduard Grama susţine că familia sa nu deţine în proprietate niciun mijloc de transport, însă are de achitat până în anul 2024 un credit de 1,1 mln de lei, contractat în anul 2014. 

Pe de altă parte, veniturile familiei Grama par a fi destul de modeste. În 2015, Eduard Grama a avut un salariu de puţin peste 88 de mii de lei, iar soţia sa, care lucrează la două firme, a câştigat 75 816 lei. Aceasta, în condiţiile când familia are la întreţinere trei copii şi are de achitat lunar 8900 lei rata creditului la bancă. 
Investigații, Eduard Grama, casă, avere
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Matasaru

24:67 17.03.2017

Democratii l-au facut,democratii l-au omorat...
*au scos Sula si au bagat Grama ...urmeaza sa bage iar vreo...

Ответить