Procurorul Vitalie Codreanu a intrat în anul 2016 în posesia unui apartament de pe strada Grădinilor 60 din Chișinău. „Tranzacția” l-a costat pe omul legii un proces civil și puțin peste 1 mie de lei. Locuința a aparținut autorității criminale de anii 90, Mihail Railean, alias Mișa Moldovan, omorât în 1999. Conform legii, locuința, aflată în proprietate privată, urma să fie moștenită de soția și cei doi fii ai lui Railean. Tot în 2016, Vitalie Codreanu este desemnat procuror Anticorupție.

Mihail Railean a fost una dintre cele mai temute autorități criminale din Republica Moldova după declararea independenței. Nu a avut titlul de hoț în lege, însă influența lui era atât de mare, încât o depășea chiar și pe a unora din cei care se învrednicise cu acest titlu. 

moldavan.png

Moldovan controla mai multe zone de influență, era stimat în cercurile mafiote și adesea era invitat să soluționeze diferite neînțelegeri dintre clanuri. Totodată, acesta avea organizația sa, structurată ierarhic, tot el fiind responsabil de așa numitul „obșceak”, visteria interlopilor moldoveni.

семейный архив_молдован.png

Railean este cel care l-a adus din Odessa pe Malhaz Djaparidze, desemnat hoț în lege pe când avea 20 de ani. Moldovan l-a ajutat pe Malhaz să-și rezolve problemele cu niște autorități criminale. Ultimul a locuit o perioadă în apartamentul lui Railean de pe strada Grădinilor, care acum îi aparține procurorului Codreanu. 

Malhaz și Moldovan .png

Malhaz și Moldovan în apartamentul 123

Mihail Railean a dispărut la finele anului 1998. Cadavrul lui a fost găsit în râul Nistru în mai 1999. Interlopul a avut parte de o moarte violentă, fiind mai întâi torturat, apoi împușcat în cap. Ultimul, care l-ar fi văzut viu pe Mișa Moldovan, a fost Iura Koni, un apropiat de-al său.

Crima nu a fost elucidată. S-au vehiculat mai multe versiuni, unii ziceau că ar fi fost omorât la comanda lui Petru Gâlcă, alias „Micu”, alții considerau că ar fi implicat Djaparidze, care i-a preluat imperiul, iar o altă versiune era că ar fi fost omorât de polițiști, pentru a pune mâna pe „obșceak”. Odată cu Moldovan, au dispărut și banii. Soția Olga a rămas cu 3000 de dolari, pe care Mișa Moldovan îi lăsase ca „bani de buzunar”.

Acum, Olga Railean și cei doi fii ai săi, Alexandru și Anatol, încearcă cu disperare să-și reîntoarcă imobilul acaparat de procuror.

Cum a ajuns apartamentul 123 în posesia familiei Railean

Mihail Railean și prima sa soție, Maria, au intrat în posesia apartamentului nr.123, de la etajul 15, de pe strada Grădinilor, în anul 1974. Aceștia, fiind membri ai Cooperativei de construcție a locuințelor (CCL) nr.82, au achitat cotizațiile de membru și au contribuit financiar la construcția blocului. În 1991, Mișa Moldovan a terminat de executat o nouă pedeapsă și a revenit acasă, însă nu a mai găsit-o pe Maria, aceasta fiind plecată în Rusia. În 1992, la ziua de naștere a soției unui interlop, alias Zaru, o cunoaște pe Olga Gorobeț. Fata, care era nepoata omagiatei, era pe atunci încă elevă.

Railean, care era trecut de 40 de ani, se îndrăgostește de școlăriță, divorțează de Maria, care era bolnavă incurabil, și se căsătorește oficial cu Olga.

olga-Moldovan.png

Tânăra femeie, pentru care începe o viață de prințesă, trece cu traiul în apartamentul nr.123, fiindu-i perfectată și viza de reședință. 

Mihail Railean, Olga Railean și micuțul Alexandru .png

Mihail Railean, Olga Railean și micuțul Alexandru în apartamentul 123    

În 1993 se naște primul fiu al a cuplului (Mișa Moldovan nu a avut copii din prima căsătorie), Alexandru. Peste câteva luni decedează Maria, iar Mihail pleacă în Rusia de unde aduce cadavrul fostei soții și-l înmormântează la cimitirul Sf. Lazăr, asumându-și toate cheltuielile.

Peste câțiva ani, Mihail Railean a mai cumpărat un apartament cu 4 odăi în același bloc, tranzacția fiind perfectată pe numele mamei sale din satul Botnărești, raionul Anenii Noi. Femeia, la rândul său, a donat imobilul nepotului Sașa.

Cu puțin timp înainte de deces, Moldovan trece cu familia în noul apartament, iar cel de la etajul 15 îl folosește pentru găzduirea lui Malhaz. Potrivit certificatului de deces al lui Mihail Railean, ultimul loc de trai al acestuia a fost apartamentul 123, de pe strada Grădinilor. 

Vestea despre moartea soțului a găsit-o pe Olga, în vârstă de 24 de ani, la mai puțin de o lună după nașterea celui de-al doilea fiu. Tânăra femeie, care se afla încă în depresie postnatală, a suferit un șoc puternic și a fost internată la Spitalul de Psihiatrie.

olga si moldovan.png

După externare, femeia cade în patima alcoolului și trăiește în concubinaj cu diferiți bărbați, alcoolici și aceștia. Cel mai mult au avut de suferit copiii, care erau supuși violenței domestice. În pofida greutăților, cei doi băieți al lui Mișa Moldovan nu se lasă cuprinși de vicii. Alexandru, care are 24 de ani, a absolvit facultatea și s-a angajat inginer IT la o companie de prestigiu. Tânărul a avut grijă și de fratele mai mic. Anatol face sport, este în ultimul an de liceu, are reușite la învățătură, se pregătește de BAC și vrea să urmeze o facultate.

Olga s-a recăsătorit și a plecat să locuiască în altă parte. Pentru a supraviețui, copiii lui Mihail Railean au dat în chirie apartamentul de la etajul 15. Pentru că Olga nu a achitat mai mulți ani serviciile comunale, administrația CCL-82 a acționat-o pe femeie în judecată.

O parte din datorii a fost achitată de mama Olgăi, Svetlana, care a vândut garsoniera de pe strada Muncești. Restul datoriilor erau achitate eșalonat.

Familia Railean a aflat că a rămas fără apartament în august 2016, când executorii judiciari l-au evacuat forțat pe chiriaș din apartament.

Schema procurorului

Vitalie Codreanu a ajuns procuror la vârsta de 23 de ani, în cadrul Procuraturii sectorului Râșcani al capitalei. Peste câțiva ani, procurorul Codreanu a început să muncească în cadrul Direcției urmărire penală a Procuraturii Generale.

Vitalie Codreanu, al patrulea din stânga.png

Vitalie Codreanu, al patrulea din stânga. Sursa: procuratura.md    

În martie 2009, procurorul Codreanu depune o cere la Primăria Chișinău, în care solicită să fie asigurat cu spațiu locativ, conform articolului 38 din Legea cu privire la Procuratură. Aceasta prevede asigurarea procurorilor, care nu au loc de trai, cu spațiu locativ în termen de un an de la numirea în funcție. Peste 10 zile, procurorul primește răspuns de la Primărie că municipalitatea nu dispune de spații locative libere. Omul legii s-a adresat în judecată, iar în aprilie 2009, Curtea de Apel Chișinău a obligat municipalitatea să-l asigure pe procuror cu spațiu locativ.

În toamna anului 2013, procurorul Codreanu a depus o cerere în instanță, în care solicită ca apartamentul nr.123 de pe strada Grădinilor 60 să fie trecut în proprietatea statului, pe motiv că Maria Railean a decedat în 1994 și că nu există moștenitori. În aceiași cerere, omul legii a mai cerut instanței să oblige Primăria să-i elibereze ordin de repartiție.

Concomitent, omul legii a solicitat aplicarea sechestrului pe apartament pentru a evita „imposibilitatea executării judecătorești”, iar controversatul magistrat, Oleg Melniciuc, i-a acceptat imediat demersul.

La 31 iulie, 2014, Melniciuc i-a dat câștig de cauză procurorului. Deși, municipalitatea s-a opus și a contestat decizia, la 27 mai, 2015, procurorul a câștigat definitiv la Curtea Supremă de Justiție, dreptul de proprietate asupra apartamentului nr.123.

În baza deciziei instanței, viceprimarul Nistor Grozavu a semnat ordinul de repartiție a apartamentului nr.123 pe numele lui Codreanu. La începutul anului 2016, omul legii a privatizat apartamentul cu 1098 de lei.

Urmașii lui Moldovan încearcă să-și restituie imobilul

Nici Olga Railean, nici fiii ei nu au fost informați despre procesul civil în urma căruia au rămas fără proprietate, aflând despre acesta în momentul evacuării.

Primul semnal de alarmă a fost dat de Tatiana Toporov, în noiembrie 2015. „Lucram vânzătoare la o gheretă din piața Calea Basarabiei. Era deja întuneric, închideam ghereta, când de mine s-a apropiat un domn îmbrăcat la patru ace, cu pantofii lustruiți. Am crezut că e vreun control. Bărbatul s-a prezentat drept angajat al Direcției locativ-comunale a Primăriei Chișinău și a spus că îl interesează starea de lucruri privind apartamentul 123. El a motivat că acolo sunt datorii mari. Acel domn m-a condus acasă, cu o mașină frumoasă de culoare albă. Apoi mi-a cerut să-i eliberez un certificat privind locatarii din apartamentul nr.123. Pentru că la moment în locuință nu era nimeni, nici chiar chiriași, am scris că nu locuiește nimeni. Pe urmă am aflat că acel bărbat era Vitalie Codreanu. Eu am anunțat-o pe Olga despre această vizită, care mi s-a părut stranie, că nu miroase a bine, însă aceasta, care era mai mult beată, nu a realizat pericolul. Alexandru era student, Anatol abia împlinise 15 ani”, își amintește Tatiana Toporov. 

În august 2016, Alexandru și Olga Railean s-au adresat în instanță cu cererea de a fi revizuită hotărârea prin care au fost deposedați de imobil. Recurenții au prezentat mai multe documente confirmatoare că apartamentul le aparține și că nu l-au cedat nimănui. Ei au atras atenția și la eroarea din registrul cadastral, în care Maria Railean, decedată în 1994, a fost înregistrată în 2004 ca unic proprietar al imobilului. Iar Olga Railean, care figurează în toate actele că locuiește acolo din 1992, că a fost căsătorită legal cu Mihail Railean, că după decesul acestuia a devenit automat moștenitoare, nu figurează în registrul cadastral.

Vecinii se arată nedumeriți de felul cum fiii lui Moldovan au fost deposedați de proprietate. „Olga și fiii săi sunt adevărații proprietari ai locuinței. Este inadmisibil. Nu știu ce răutăți a comis Mișa, dar noi ne amintim de el ca de un om bun, era amabil, ajuta pe cei săraci. Și pe mine m-a ajutat să duc sacoșele. Alexandru și Anatol sunt niște tineri minunați, nu beau, nu consumă droguri, sunt amabili și săritori la nevoie, la fel ca tatăl lor. După lege, în cazul când un apartament dintr-o cooperativă rămâne fără stăpân, acesta trece în proprietatea cooperativei, dar nu a statului. Nu înțeleg cum instanța a luat o astfel de decizie. Eu am întrebat-o pe Elena Codreanu, soția procurorului, cine va achita datoriile rămase, iar ea mi-a zis că trebuie să le achite foștii proprietari. Adică le-au luat oamenilor casa și îi mai obligă să le plătească datoriile. În apartamentul 123 locuiesc chiriași, dar nimeni nu achită pentru serviciile comunale. Noi suntem cooperativă și astfel toate cheltuielile pentru întreținerea apartamentului 123 vor reveni pe seama celorlalți locatari”, a declarat Tatiana Toporov. 

Valentina B., o altă locuitoare din blocul respectiv, la fel susține că apartamentul aparține familiei Railean și că s-a comis o mare nedreptate față de Alexandru și Anatol: „Mișa Railean, cu toate că se spune că a fost un mare bandit, niciodată nu ar fi procedat ca acest procuror. Cel care trebuie să apere legea, a profitat de vulnerabilitatea unor sărmani și i-a desproprietărit. Nu știu cum și în cine să mai ai încredere”. 

Judecătoria Chișinău respinge ca nefondată cererea familiei Railean, iar Curtea de Apel respinge contestația pentru că a fost depusă cu întârziere de o zi. 

Procurorul nu locuiește în apartamentul de pe strada Grădinilor

După acapararea apartamentului nr.123, Vitalie Codreanu nu a locuit nicio zi acolo și a dat imobilul în chirie.

În momentul când a depus cerere pentru a primi locuință de serviciu, omul legii nu se afla pe drumuri, dar locuia într-u apartament cu suprafața de 72,7 metri pătrați, de pe bd. Mircea cel Bătrân din Chișinău. În afară de procuror, cote părți din locuință mai dețin părinții și sora mai mare a acestuia.

Sora procurorului, Irina Codreanu, nu locuiește în acest apartament, dar într-o casă de 267,8 metri pătrați de pe strada Veronica Micle din Colonița, pe care a procurat-o în anul 2002, pe când avea 29 de ani.

În declarația de avere pentru anul 2016, procurorul Codreanu susține că a intrat în posesia apartamentului de 49.1 metri pătrați, estimat la 324,3 mii lei, în martie 2015, în urma unui contract de vânzare-cumpărare.

Omul legii deține oficial jumătate din locuință, cealaltă parte fiind înregistrată pe numele soției, Elena Codreanu, care din martie 2017 este avocată.

Procurorul „sărac” mai deține 3 automobile de lux, dintre care două ar fi în comodat. Autoturismul, înregistrat pe numele său, un Hyundai 20, fabricat în 2013, l-a procurat cu 7200 de euro, în anul 2015. Prețul unui astfel de automobil pornește de la 11 mii de euro.  

Investigații, autoritate criminală
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 21.03.2018

si acum,totusi cine e mai criminal,procurorul sau autoritatea criminala/Hotul in Lege? ****Insa asa ,,bespridel,, si nimic sfant eu n-am mai intalnit.In prezent e real sa te trezesti in casa ta cu un procuror proprietar...

Ответить

Ganenco

24:67 22.03.2018

Где органы опеки защищающие права несовершеннолетних????!!!!