La sfârșitul săptămânii trecute, Procuratura a anunțat că a fost reluat dosarul penal în cazul licitaţiei privind achiziţionarea camerelor de luat de vederi pentru examenele de BAC. Menționăm că acest dosar a fost pornit pentru „abuz în serviciu și abuz de putere”.

Introducerea camerelor de supraveghere la BAC a fost una dintre primele decizii luate de Maia Sandu în funcția de ministru al Educației. Despre acest dosar se discuta încă din vara acestui an. Surse care au activat în cadrul Ministerului Educației apoi în cabinetul foștilor prim-miniștri Filat și Leancă susțin că, la acel moment camerele au fost procurate în baza unei proceduri diferite decât cea clasică cu licitații și concurs public. Mai mult decât atât camerele ar fi fost cumpărate de la o firmă intermediară nu direct de la Moldtelecom, ne-au mai comunicat sursele citate.

Oamenii care au activat în sistem, mai spun că, defapt de vină nu ar fi Maia Sandu ci fostul său șef, ex-premierul Vlad Filat (condamnat în vara acestui an la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și luare de mită), anume el ar fi fost cel care i-a sugerat fostului ministru al Educației să contracteze acea firmă pentru procurarea camerelor de BAC.

Dosarul ar fi fost păstrat pentru că nu se cunoștea cine va fi candidatul comun, au existat multe speculații că, acest candidat comun ar putea fi Iurie Leancă. Inițial la negocierile privind candidatul comun au participat patru partide PPEM, PAS, PPPDA și PLDM.

Candidatul unic al PLDM, PAS și PPPDA, Maia Sandu califică acest dosar drept unul politic și comandat de către prim-vicepreședintele PDM ,Vlad Plahotniuc, ultimul nu a răspuns deocamdată acestor acuzații.

În anul 2013 Ministerul Educației a cheltuit peste 7 milioane de lei pentru cele 1200 de camere, care au fost instalate în cele peste 100 de centre de BAC, pentru a evita copiatul la examene. Dosarul penal inițial a fost deschis în luna mai 2013 și clasat în luna decembrie a aceluiași an. În acea perioadă procuror al municipiului Chișinău era Ivan Diacov, fratele deputatului PDM, Dumitru Diacov. După plecarea din Procuratură, Ivan Diacov a solicitat public să fie primit în rândurile PAS unde spunea el că ar putea conduce departamentul privind combaterea corupției. Atunci Maia Sandu a anunțat public că, Diacov nu poate face parte din echipa sa.

Curtea de Conturi în raportul pentru anul 2013-2014 nu a depistat abateri de la prevederile legale. Cât privește auditul privind procedurile de achiziționare și instalare a camerelor de supraveghere la BAC, Curtea de Conturi ne-a informat că un asemenea audit nu s-a făcut.

concluzii.jpg

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii