Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău a menținut astăzi decizia Judecătoriei Buiucani în privința lui Vlad Filat. Fostul premier și lider PLDM rămâne în arest pentru 9 ani. 

De asemenea, judecătorii au exclus din sentința lui Vlad Filat, dictată anterior de Judecătoria Buicani, unele bunurile confiscate, printre apelanți  fiind și fost sa soție, Sanda Diviricean.

Filat a declarat presei că decizia Curții de Apel este una ilegală. „Este o decizie ilegală. Mergem mai departe”.

„Vom merge cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, vom face publică fiecare filă din dosar, vom lupta până la capăt și nu vom crede în acest act de injustiție, vom face cunoscut tuturor acest dosar, studenții de la drept vor studia din el.” afirmă avocatul Igor Popa.

Apărătorul a explicat că nu a fost clară decizia magistraților „Am înțeles că magistrații de la Curtea de Apel au menținut pedeapsa lui Vlad Filat cu 9 ani de închisoare, însă au acceptat partea avocaților privind bunurile luate sub sechestru. Pe data de 9 decembrie la ora 14:00 vor pronunța decizia deplină.” Popa a accentuat că Filat cu are nici o vină în acest dosar și sentința este ilegală, iar dosarul este unul motivat politic.

„Pe durata întregului proces au fost încălcate mai multe drepturi pe care la are Vlad Filat. A fost încălcat dreptul la prezumția de nevinovăție, s-a încălcat dreptul la apărare, dreptul la audierea martorilor apărării, s-a încălcat cel mai important principiu - toate ședințele au fost cu ușile închise. 50 de ședințe de judecată în total și toate au fost cu ușile închise. Vă spun omenește, Vlad Filat nu este vinovat de infracțiuni de corupție.” a subliniat avocatul.

În cadrul ședinței, fostul premier și-a exprimat îngrijorarea și a reiterat conotația politică a dosarului. Acesta nu-și recunoaște vina și susține că probele au fost falsificate pentru a pune pe umerii săi toate relele din sistemul bancar din Moldova.

„Martori din Federația Rusă, care se regăsesc în autodenunțul lui Ilan Shor dezmint cele spuse de acesta. Acești martori spun clar că nu l-au văzut niciodată pe Vlad Filat și nici nu au fost în Republica Moldova”, spune Igor Popa. 

Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei şi i-a fost retras „Ordinul Republicii”.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii