Procurorii pe cauze speciale și crimă organizată Vasilii Stoinov și Taras Patraman au oferit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii cu privire la reținerea a două persoane din Găgăuzia, acuzate de falsificarea rezultatelor alegerilor din APG, din 4 decembrie curent.

Reținerile au avut loc zilele trecute. Cele două persoane reținute sunt președintele secției de votare nr. 1/2, Elena Todorova și secretarul Consiliului de Observatori al GRT, tot el președinteal clubului de fotbal "Găgăuzia-Oguzsport", Anatolii Mavrodi.

Procurorii au declarat că, unul dintre candidații la alegeri a depus la procuratură o plângere, în temeiul căreia au fost pornite două cauze penale: „Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau a activității organelor electorale" și „Falsificarea rezultatelor votării". 

„Câțiva agitatori și membri ai echipei electorale a unuia dintre candidați au propus și acordat mijloace bănești (de la 200 de lei, până la peste 1000) și alte bunuri, cetățenilor care locuiesc pe teritoriul circumscripției electorale nr. 1. Remunerări financiare au fost propuse și persoanelor care trebuiau să adune oameni, care acceptau să voteze pentru un anumit candidat. În cadrul urmării penale s-a constat falsificarea rezultatelor alegerilor, realizate cu participarea angajaților birourilor electorale”, a declarat procurorul Taras Patraman, citat de gagauz.info.

După verificarea listelor electorale, procurorii au mai constatat că, în circumscripția nr. 1, în ziua alegerilor au votat persoane cu buletine străine și persoane aflate peste hotare.

Mavrodi și Todorova au fost reținuți pentru că martorii au declarat că aceștia au fost implicați direct în realizarea acestor infracțiuni, precizează gagauzinfo.md

Potrivit procurorilor, celor doi le-a fost deja înaintată învinuirea. Pentru coruperea alegătorilor legislația prevede închisoare de până la 5 ani, iar pentru falsificarea alegerilor – de până la 3 ani.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a calificat reținerile ca fiind „un act de intimidare a locuitorilor Găgăuziei".

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii