Deşi mai multe voci susţin că majoritatea celor care activează pe tărâmul ştiinţei moldoveneşti trăiesc la limita existenţei, ducându-şi traiul  de la o zi la alta, viaţa de lux şi averile impresionate pe care le au unii cercetători de la noi  combat aceste stereotipuri. Este şi cazul familiei Bostan, care de 25 de ani se află la cârma Universităţii Tehnice din Moldova.

Academicianul Ion Bostan a fost rector al UTM timp de 23 de ani, iar în anul 2015 „cedează” fotoliul fiului său mai mare, Viorel Bostan. Acesta a ajuns rector în locul tatălui său în urma unui scrutin intern în cadrul UTM, depăşindu-i cu 73 la sută pe cei doi contracandidaţi. Mai multe voci din cadrul UTM au declarat însă, că alegerile ar fi fost trucate, Ion Bostan formându-şi pe parcursul celor peste două decenii, cât a condus UTM-ul, o reţea de susţinători fideli. 

ion bostan.PNG

Ion Bostan. Sursa diez.md

Ion Bostan este considerat unul dintre principalii oameni de ştiinţă din Republica Moldova. Domeniile de cercetare, în care îşi desfăşoară activitatea Ion Bostan, sunt maşinologia şi fiabilitatea maşinilor, teoria fundamentală a angrenajelor, cercetarea şi sinteza transmisiilor planetare precesionale cu destinaţie generală şi specială, inclusiv în tehnica cosmică de zbor, roboţi şi mecanisme de acţionare submersibile pentru explorarea zăcămintelor de pe fundul oceanului planetar, sisteme de conversie a energiilor regenerabile. 

Ion Bostan este autorul a peste 200 de invenţii înalt apreciate atât în ţară, cât şi peste hotare. Unele dintre invenţiile sale au fost însă şi criticate. Una dintre ele este aşa zisa „vacă artificială”, o instalaţie de pregătire a amestecului nutritiv (lapte artificial) pentru alăptarea viţeilor nou-născuţi şi hrăniţi special pe această cale până la 6 luni de zile.

Ion Bostan este una dintre primele persoane decorate cu Ordinul Republicii, primind distincţia încă în 1994.

Casa cu piscină, vila din pădure şi imobilele necunoscute ale lui Ion Bostan

Ion Bostan locuieşte într-o casă de milioane dintr-un cartier nou, construit în sectorul Râşcani al Capitalei (terenul de lângă fosta uzină de computatoare, unde acum se află centrul comercial Megapolis).  

Savantul îi are în calitate de vecini pe mai mulţi reprezentanţi din „crema societăţii”, cum ar fi preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi,  deputatul liberal, Iurie Dârda sau preşedintele Judecătoriei sectorului Râşcani, Oleg Melniciuc. 

casa bostan.png

casa bostan2.png

Potrivit datelor cadastrale, casa cu trei nivele ar avea suprafaţa totală de 157 de metri pătraţi, în timp ce, în Declaraţia de venit indică că ar avea peste 300 de metri pătraţi.

În gospodăria lui Bostan se mai găseşte o construcţie accesorie de peste 24 de metri pătraţi şi o piscină. În apropiere se află un parc. 

/upload/iblock/ce4/ce486ed96f276ca638fe11cdd34e933c.pdf

Din 1999 până în 2015  familia Bostan a deţinut în proprietate un apartament de aproape 86 metri pătraţi, pe strada Bănulescu-Bodoni, peste drum de Procuratura Generală. În august 2015 familia a vândut apartamentul, însă tranzacţia nu a fost reflectată în Declaraţia de venit şi proprietate a fostului rector, dar nici în cea a actualului. 

bloc bostan.png

Blocul unde a locuit familia Bostan

/upload/iblock/ed1/ed1a41c886e1780eb8702155879efce2.pdf

Ion Bostan mai deţine o vilă şi un teren, plantat cu viţă de vie,la poalele pădurii de la Condriţa. Ca şi imobilul de pe strada Lidia Istrati, vila de la Condriţa, deşi mai mică în dimensiuni, are două nivele şi mansardă. La fel, curtea este bine amenajată.

vila bostan.png

vila bostan 2.png

vila bostan 3.png

Oamenii din Condriţa ne-au ajutat să identificăm „„dacia” (vila) lui Ivan Antonovici de la politehnică”. Tot ei ne-au comunicat că lui Ion Bostan îi place să vină vara la vilă „cu oameni mari din Chişinău la şaşlîci (frigărui)”. În perioada în care savantul se află la Chişinău, de gospodărie are grijă un locuitor din Condriţa.

Vila nu se regăseşte în Declaraţiile de avere ale fostului rector, dar nici în registrele cadastrale.

/upload/iblock/ff5/ff503d315b11d9972590b1131f18f78f.pdf

Familia Bostan ar mai deţine încă o vilă şi pe malul Nistrului.

Mezinul lui Ion Bostan este cunoscutul interpret din formaţia rock, „Alternosfera”, Marcel Bostan, despre care se spune că ar locui într-un imobil de lux pe strada Valea Dicescu, un cartier select din Chişinău, unde deţine două imobile şi preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca.

Atelierul de creaţie a solistului de la „Alternosfera” se află la parterul căminului facultăţii de energetică a UTM.

studio bostan.png

Aici se află laboratorul de creaţie a lui Marcel Bostan

Casa de milioane a lui Viorel Bostan

Viorel Bostan a fost şcolit la Universitatea din Bucureşti, iar cariera ştiinţifică şi-a făcut-o în cadrul UTM. Este laureat a mai multor premii, în special din partea UTM şi AŞM.

viorel bostan.pngViorel Bostan, actualul rector UTM. Sursa foto: utm.md   

Savantul locuieşte într-un imobil de lux în acelaşi cartier unde locuiesc şi părinţii săi.

casa vbostan.png

casa vbostan2.png

casa vbostan3.png

Suprafața casei fiului o depăşeşte pe cea a tatălui cu circa 50 de metri pătraţi.

Deşi mai multe surse ne-au arătat că anume aici locuieşte Viorel Bostan şi familia sa, imobilul nu este înregistrat pe numele său sau al soţiei. Drept proprietar legal figurează un bărbat de 44 ani, de aceiaşi vârstă ca şi Viorel Bostan, cu viza de reşedinţă într-un sat din Anenii Noi. Potrivit documentului cadastral, acesta ar fi procurat imobilul în septembrie 2016. Sursele noastre susţin că imobilul a fost construit în mai puţin de un an. 

/upload/iblock/054/054e303947d9b92f9379da37ae92665f.pdf

În Declaraţia de venit pentru anul 2015, rectorul Viorel Bostan declară în proprietate o casă de 360 de metri pătraţi, pe care a finisat-o în 2012. 

Afacerile cu Iurie Dârda

Deputatul PL, Iurie Dârda, proprietarul firmei de construcţii  „Dansicons”, a construit un complex rezidenţial pe terenurile UTM, unde se află Orăşelul studenţesc, de pe strada Studenţilor din Chişinău. Complexul rezidenţial se află în imediata apropiere a blocurilor de studii şi a căminelor studenţeşti.

harta.PNG

dansicons.png

curtea utm.png

curtea utm 2.png

blocuri.png

Firma deputatului a obţinut dreptul de arendă şi de construcţie asupra terenurilor în urma unui contract de parteneriat public privat cu UTM, sub pretextul că de apartamente, la preţ redus, va  beneficia corpul profesoral al UTM.

Sursele noastre din cadrul UTM susţin că în lista beneficiarilor au fost incluşi mai mulţi angajaţi din personalul tehnic al UTM, dereticătoare, paznici, electricieni, mulţi dintre care aveau deja o locuinţă. Ulterior, pentru o plată simbolică, aceştia renunţau la locuinţă. Alţii au renunţat benevol din motivul că nu aveau bani, pentru ei fiind prea scump preţul de 420 de euro pentru un metru pătrat. Ulterior, o parte din apartamente, pentru care au fost achitate preţuri preferenţiale, au fost comercializate la preţul de piaţă, susţin aceleaşi surse.

„Angajaţilor UTM le-au fost oferite apartamente la etajele superioare, pentru care preţul de piaţă este mult mai ieftin. Eu am avut încă noroc, am reuşit să obţin un apartament la etajul 7”, ne-a spus un profesor de la UTM, care a solicitat anonimatul.

Menţionăm, că deputatul Iurie Dârda este preşedintele filialei Râşcani a Partidului Liberal. 

dirda.PNG

Deputatul PL, Iurie Dârda. Sursa foto: pl.md

La parterul unui bloc din Orăşelul studenţesc al UTM se află şi sediul organizaţiei teritoriale Râşcani a Partidului Liberal. 

sediul pl.png

Mai mult, firma lui Dârda a evacuat pe teritoriul Orăşelului studenţesc al UTM, lângă cantina studenţească, mai multe tone de lut, după ce, în iunie 2016, s-a prăbuşit malul unui şantier de construcţii de pe strada Miron Costin din Capitală, fiind avariat sediul unei bănci comerciale.

prabusire.PNG

Sursa foto: realitatea.md

lut.png

lut2.png

Untitled-1-2.jpg

Precizăm, că Iurie Dârda este vecin cu Viorel şi Ion Bostan. Liberalul deţine în cartierul respectiv două imobile de lux, iar în apropiere construieşte o biserică.

casa dirda.png

casa dirda 2.png

Investigații, UTM, familia Bostan
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Voevod

24:67 03.06.2017

Mafia!

Ответить

КУ-КУ

24:67 22.05.2017

Oi, hospadi, oameni buni, chiar vreți ca un om care a condus o instituție atît de mare să trăiască într-o cutie de 60 m.p. și să meargă pe Lada? Chiar nu mă deranjează fiecare ce avere are, mă deranjează moldovenii invidioși care în loc să muncească, spală oasele semenilor. Bine că vedeți paiele altora și nu vedeți bîrna din ochiul vostru.

Ответить

Victor

24:67 30.05.2017

Aici aţi încurcat-o rău de tot! Cei care au dorit ca să muncească, au fost stopaţi, etichetaţi ca fiind corupţi şi concediaţi prin diverse metode, inclusiv prin falsificare de trecere prin concurs. Gaşca atotputernică a sesizat pericol în acele persoane care munceau şi unica soluţie a fost concedierea lor. Aşa că nu se ştie din care parte este invidia şi ce caracter şi impact poartă.

Ursu Petru

24:67 11.02.2017

Personal am intrat la această Universitate UTM care era condusă de Ion Bostan,am achitat jumătate din suma contractului pentru că atunci nu aveam bani de al achita întregime motivul fiind abia finisarea liceului, părinții nu au putut să mă ajute financiar în fine.. Nu am mai avut restul sumei de vreo 2000 de lei să îl achit total,cînd am fost la secretariat să îmi ia-u diploma de bacalaureat nu mi-au permis să îl eu pina nu achit toată suma contractului, explicindu-i Domnului Ion Bostan că nu am avut de unde să achit bani d-mnealui nici nu la interesat practic ma obligat să achit total contractul pentru a îmi înapoia diploma. După ce i-am reproșat că o să mă adresez la instituția (CNA) Centrul Național Anticorupție, d-mnealui a început să vorbească mai calm și mai liniștit să încerce să mă convingă că eu sunt cel vinovat.Dupa cele documentate de mine un student care nu achită total contractul este automat exmatriculat pina in Iarnă,am figurat ca student pina in vara ceea ce mi-a dat dubii.Am achitat contractul pina la urmă pentru că îmi trebuia diploma de bacalaureat să plec la studii în afara țării.As vrea să se autosesizeze Instituțiile responsabile pe marginea acestui caz. O zi bună.

Ответить

Adelina

24:67 08.02.2017

Ma adresez persoanei cu numele Dodon, care pe bune pare a fi mincinos si invidios, cind doriti sa comunicati ceva cu adevarat nu va ascundeti sub nume strain, dar spuneti lucrurilor pe fața. Personal tot port numele Dodon si tot activez la Universitatea Tehnică a Moldovei, însă pentru mine UTM este tot, cu referinta la studii, profesionalizm si cariera. În semn de respect si gratitudine fața de persoana Dlui academician Ion Bostan, doar pot sa-i spun un mare MULTUMESC pentru sustinerea care mi-a acordat-o pe parcursul a 27 ani de când sunt devotată UTM, ma mindresc ca fac parte din aceasta familie mare, care are atitea merite deosebite si rezultate remarcabile în știința națională și internațională.
Bravo Dna Galina, sustin totalmente comentariul Dră si sugerez celor care nu s-au afirmat ca personalități sa se gândeasca DE CE? dar nu să ponegrească numele celor, care cu adevarat merită să aiba și castele, si masini, si poate si satelit personal.

Ответить

Curcubeta

24:67 16.02.2017

Stimată doamnă, mă îndoiesc de "rezultatele remarcabile" pe care le are "această familie mare" cu atâtea "merite deosebite", dar mai ales de rezultatele pe care le aveţi dvs în această universitate şi iată de ce.
De când a venit la conducerea U.T.M., Bostan a avut grijă, mai întâi, să-i elimine pe cei datorită cărora a ajuns rector "nemuritor". Metodele sale de tip KGB de urmărire şi executare a persoanelor incomode sunt o continuare a celor folosite de către fostul rector V.Antoseac. Democratul şi europeanul rector Bostan a fost unul dintre cei mai feroci prigonitori ai profesorilor pe care i-a considerat periculoşi pentru el. Ion Bostan şi-a subordonat la UTM o grupare privilegiată, bine plătită şi organizată. Casta privilegiată pe care Bostan a născocit-o la UTM se numeşte Senat. Membrii acestui Senat, aleşi pe sprinceană de Bostan după criteriile de servilism şi popincurism, sunt foarte bine plătiţi pentru a-i ţine sub control pe toţi profesorii. Având acest "spate" slugarnic, Bostan a terorizat şi a concediat în 25 de ani pe cei mai buni specialişti şi savanţi care au activat sau mai sunt angajaţii UTM. Iată lista acestora:
- Ion Burciu, dr. habilitat în ştiinţe tehnice, profesor, invalid, eliberat din funcţie;
- Viorel Gologan, dr. habilitat în ştiinţe tehnice, profesor, rămas şomer şi grav bolnav, eliberat din funcţie;
- Victor Mudreac, dr. habilitat în ştiinţe tehnice, profesor, decedat;
- Vasile Marina, dr. habilitat, profesor, prigonit şi înjosit;
- Veaceslav Gremaischi, dr. habilitat în ştiinţe tehnice, ex-ministru, profesor, neprimit la UTM;
- Mircea Andriuţă, dr. habilitat în ştiinţe tehnice, profesor;
- Dumitru Botnaru, dr. habilitat, rămas bolnav, eliberat din funcţie;
- Dumitru Dumitrache, dr. habilitat în ştiinţe tehnice;
- Gheorghe Bălan, dr. habilitat în ştiinţe tehnice;
- Tudor Bounegru, conf. univ., dr. ştiinţe chimice;
- Nicolae Munteanu, conf. univ. dr. ştiinţe tehnice;
- Valeriu Cibotaru, conf. univ. dr. ştiinţe fizice;
- Gheorghe Slabu, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Eugen Tăbоrţă, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Petru Costricov, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Iurii Şolpan, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Mihail Ceapă, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Leonid Peev, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Grigore Burlacu. conf. univ. dr. ştiinţe;
- Veaceslav Majeru, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Ion Negru, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Vladimir Şchilev, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Raisa Gligor, conf. univ. dr. ştiinţe;
- Tatiana Denisenco, conf. univ, decedată,
- Constantin Castraveţ, şef de tipografie, decedat,
- Miftail Patraşcu, şofer, decedat;
- Vasile Bărbuţă, prorector pe gospodărie,
- Nicolae Beşliu, şef de garaj;
- Vasile Timco, contabil-şef;
- Dumitru Geinov, lector superior;
- Alexei Cocieru, lector superior;
- Vasile Ionesii, conf. univ.;
- C. Sorocovici, conf. univ.;
- M. Ciobanu, directorul bibliotecii UTM;
- C. Trofimciuc, şef adjunct al blocului de gospodărie;
- T. Alcaz, conf.univ, şef de catedră, eliberat din funcţie;
- Vladimir Ene, şef de catedră, dr. ing.;
- Ion Pănăşescu şi mulţi alţi universitari terorizaţi şi înlăturaţi abuziv din cadrul UTM.
Tehnologia de înlăturare abuzivă a cadrelor a fost preluată cu succes de către noul rector, feciorul lui I.Bostan, Viorel Bostan. Astfel în noiembrie 2016 a fost concediat încă un profesor.
Nu-i aşa că sunt cam prea mulţi? Sunt mult prea multe nume a celor înlăturaţi abuziv de către Bostan din cadrul UTM, iar aici trebuie să luăm în calcul şi excelenta pregătire didactică şi ştiinţifică a celor alungaţi!

Clarvăzătorul

24:67 07.02.2017

Răspuns dezinformatorului „DODONˮ și altor „băgători de seamăˮ

Privind aberațiile cu averile fostului rector I. Bostan. Dacă nu va distrus total invidia, uitațivă peste CV-ul D-lui și veți afla că acest „hoțˮ Bostan doar la 28 de ani fiind deja dr. în științe tehnice era și Laureat al Premiului de Stat pentru Știință , era și inventator Emerit al RSSM, regalii pentru care Statul de atunci ia oferit gratuit un apartament cu 2 odăi, iar peste câțiva ani încă un apartament cu 4 odăi tot gratuit în Centrul orașului (vedeți foto), ia oferit bon guvernamental pentru ași cumpăra Volga Gaz – 24, ia atribuit gratuit, loc pentru garaj. Încă pe atunci acest „individˮ Bostan la acea fragedă vârstă primea un salariu de două ori mai mare decât a rectorului instituției de atunci, probabil că nu pentru faptul că era fecior de țarani, dar pentru realizări în știință.
Și încă, tăticul Bostan și feciorul Bostan (uitațivă și în CV – ul tânărului) după 14 ani de studii și doctorate în SUA, Germania și România sa întors acasă cu dorința de a schimba ceva în bine, inclusiv pentru voi câteva persoane, care de câtva timp neobosit îi ponegriți, îi defaimați – cu scopul poate vor trînti și ei ușa și vor pleca în lume. Dar să nu așteptați, conform CV-urilor acestora ei nu vor pleca, vor rezista împreună cu voi, scriitori și cititori așa cum sunteți.
După scris „Dodonˮ este un intelectual, dar minciunos, laș și invidios. Vă aruncă informații aberante ca la... pentru a le înghiți. Doar câteva... pentru Satelitul Moldovenesc sau cheltuit 30 mil EURO! (Domnule intelectual milioane prescurtat se scrie mil și nu min). Aflați de la AȘM, că de la demararea proiectului Sat. Mold. în 2009 – până în prezent, sau cheltuit doar 4 mil lei (sau 200 mii EURO și nu 30 mil EURO conform „Dodonˮ) din care doar salaiații centrului cosmic UTM au primit salarii (în mărime de râsul lumii pentru un asemenea proiect). Din acești 200 mii EURO sau mai construit 8 laboratoare și o infrastructură terestră de comandă a zborului sateliților deja conectată la Rețeaua Europeană. Vă întrebați pentru ce? Pentru ca toată lumea după apropiata lansare a Sat. să vadă și să creadă că nu suntem chiar atât de neputincioși și mizerabili cum vor să ne vadă alții.
Foarte curând oamenii onești vor avea temeiul să-și scoată pălăriile în fața celor puțini entuziaști implicați în proiectul SATELIT, în fața rectorilor Bostani, care vor să facă imagine bună pentru „sireacaˮ (vorba cronicarului) nostră țărișoară.

Ответить

Veronica

24:67 12.02.2017

Pentru Clarvazator: "milion" se abreviaza "mln",si nu "mil",daca tot vreti sa-l corectati pe interlocutorul dv.

Galina

24:67 07.02.2017

Activez in cadrul UTM de mai mult de 15 ani si vreau sa mentionez ca atat Dl Academician Ion Bostan, cat si Dl Rector Viorel Bostan sunt Personalitati cu deosebite calitati umane si profesionale, care au muncit si muncesc foarte mult spre binele UTM si a Republicii Moldova, cu o atitudine plina de profesionalizm si responsabilitate fata de toate activitatile.
Iar celor care scriu articole pline de inventii privind “averiile” familiei Bostan – v-asi sugera, in primul rand, sa va faceti meseria cu un profesionalizm mai inalt, sa scrieti date reale, in al doilea – sa va concentrati “cercetarile” asupra celor care intr-adevar fac parte din „crema societăţii”, privind “inventiile criticate” – incercati sa atingeti nivelul stiintific celor doi mentionati si dupa aceasta sa va dati cu parerea.

Ответить

Victor

24:67 29.03.2017

Situaţie deplorabilă care s-a creat pe parcursul ultimilor 25 de ani la U.T.M., unde s-a cuibărit o găşcă de guvernare coruptă, bazată pe relaţii de clan şi condusă de fapt de câteva clanuri care au divizat sferele de interese în gestionarea facultăţilor şi a patrimoniului universităţii. Astfel, din 2016 rectoratul prin alegeri mimate şi falsificate este preluat de feciorul lui I.Bostan, proces asemanator cum are transmiterea puterii din triburile din Africa. Au fost puse la cale alegeri ale rectorului pe ascuns, nici la o facultate n-au fost afişate avizuri privind concursul şi posibilitatea doritorilor de a candida. Alegerile mimate ale rectorului au fost organizate de doi interlopi universitari - seful corupţiei în cadre, dl.Nicolae Mogoreanu şi organizatorul scrutinului - dl.M.Braga,sef de catedră pe vecie, pentru care n-au existat concursuri de când este el în universitate. De menţionat că pe parcursul acestor ani, în afară de aceea ca s-a furat intensiv, s-a distrus atât infrastructura cât şi moralitatea colectivelor prin falsificarea concursurilor a celor candidaţi care prezentau pericol pentru clan. Un exemplu convingator poate fi şi cazul cutremurator al fostului profesor C.Lozovanu de la catedra Filosofie a dl M.Braga. Fiind un tip extrem de pregătit şi posibil puţin naiv, încrezător că poate să-şi dobândească democratic drepturile cuvenite în raport cu pregătirea sa, şi-a inaintat candidatura la şefia acestei catedre. Avand toate atuurile profesionale şi morale pentru această aspiraţie, I.Bostan a declanşat împotriva bietului om cele mai crude presiuni şi intimidări pentru al renunţa să candideze la acest post. De către Bostan a fost pusă în aplicare şi sondajele falsificate a studenţilor şi impunerea acestora pentru a scrie petiţii contra lui Lozovanu, şi alte metode de distrugere a moralităţii care se referă la bossing şi mobbing de care practica încă nu a cunoscut. Terorizat la culme fiind, inima bietului C.Lozovanu a cedat, lăsand în urmă un copil care-şi făcea studiile pe timp tot la UTM. Cel mai interesant lucru, este că M.Braga putea fi văzut apoi la masa de pomenire rostind cuvinte de comemorare. De fapt prezenţa acestuia la un astfel de eveniment poate fi comparată cu cea din lumea animală, cand lupul urinează spaţiul pentru a delimita teritoriul. Pe parcursul a 25 de ani de guvernare a clanului Bostan-Todos din cadrul U.T.M. au fost izgoniţi peste 30 de cadre didactice şi ştiinţifice de înaltă valoare prin diverse metode, inclusiv prin falsificare de concursuri etc. La cârma multor facultăţi şi catedre la ziua de azi sunt tronate persoane incompatibile cu posturile pe care le deţin, existând şi persoane care nu sunt nici specialişti în domeniul respectiv. Unii ocupă posturile şe sef de catedră, decan pe viaţă fără a trece concursuri şi de regulă fiind de vârste înaintate pensionară, mulţi afectaţi de boli incompatibile pentru a fi în posturi manageriale. Un cartel intreg din această structură coruptă îi revine fostului prim-prorector P.Todos care era responsabil de gestionarea mafiotă a facultăţilor de Energetica şi Radioelectronică care se află în centru, dar despre aceasta se poate scrie şi o teză de doctor de cel puţin 100-150 pagini.

Dodon

24:67 05.02.2017

Eu, personal activez in aceasta universitate si pot confirma cele spuse in articolul de mai sus, care nu reprezinta nici jumatate din realitatea crunta ce are loc la UTM, cineva incearca sa mai spele imaginea rectorului dat din anumite motive , insa adevarul oricum va triumfa. Apropo in anturajul rectorului mai activeaza cateva clanuri mafiote mai mici, care la fel au acumulat averi de milioane si stau in fruntea UTM bine mersi cu tot cu amantele lor de pe vremuri, luand in posesia lor mai multe loturi de pamant in campusul din sect. Rascani. Si inca una poate totusi taticu Bostan si feciorasu vor veni cu niste explicatii privitor satelitul moldovenesc care afirmau ca va fi lansat in 2015 inca si pentru care au furat impreuna cu ceilalti peste 30 min de Euro. Pentru comparatie luati Romania care cu o populatie de 20 min de oameni nu prea are nevoie de satelite in cosmos da noua moldovenilor chipurile pentru fericire completa numai satelit ne lipsea. Si daca e sa faceti o investigatie apoi nu uitati si de Agroindbank unde desigur activeaza d-na Bostan in calitate de director despre care se poate de facut un capitol aparte

Ответить

CrimeMoldova

24:67 06.02.2017

Vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

Света

24:67 05.02.2017

Мне все равно, сколько у кого особняков.
А вот дорога, разбитая грузовиками, которые постоянно привозят/увозят землю на пустырь последние несколько лет, напрягает.
Кто-то новые дома строит, а кто-то разбивает ходовую машины. Не асфальт, а сплошные ямы.

Ответить

VP

24:67 04.02.2017

Răspuns panteu individul "Alo, trolleri..."
Învățați măcar un pic bunele maniere. Va cam lipsesc cei 7 ani de acasă. Problema profesorilor de la UTM si altor instituții este in ei înșine. Nu vor/nu pot sa se modernizeze, dar si celor tineri care ar dori sa devină profesori nu le permit sa le ia locul. Timpul cere o alta atitudine fata de tot, inclusiv si sistemul educational. Este mult de vorbit la acest capitol. Si mai mult este de făcut. As vrea sa zic ca la UTM, se pare ca a început o reformare fundamentala si, probabil, din aceasta cauza multor profesori care, după cum ziceți, "supraviețuiesc" nu le place acest lucru fiindcă doresc sa "supraviețuiască" așa si in continuare.... Dar eu cred ca faceti jocul altor cercuri. Celor care tare își doresc pământurile deținute de UTM pentru a mai construi niște blocuri oribile, care au impaingenit tot orașul.

Ответить

tania

24:67 04.02.2017

Fac studii la UTM, am avut ore predate de domnul Viorel si este foarte devotat, cunoaste o grămadă de lucruri si încearcă să le transmite studenților. De când a devenit rector avem ocazia de a participa la diferite concursuri, traininguri si workshopuri internationale, mereu ne motivează să ne dezvoltăm capacitățile. Pot sa spun că este una din cele mai cinstite universitati, rămân doar cei care vor sa invete.

Ответить

Valerică

24:67 20.02.2017

Nu cred domniţă că vă puteţi descurca în situaţie, scriind greşit numele propriu "tania" în loc de "tanea". Cred că DVS puteţi participa la diferite "concursuri, traininguri si workshopuri internationale" şi fără aportul lui bostănel cel mic. Toate avizurile privitor la aceste evenimente le găsiţi liber în Internet şi puteţi aplica de sinestătător fără să vă ducă cineva hatârul. Persoanele îşi dezvoltă capacităţile prin propria raţiune, dar nu fiind motivate de cineva din exterior. Şi ultimul moment - ce ţine de cea mai "cinstită universitate". Transmiterea rectoratului printr-o mimare de alegeri a rectorului UTM de la tată, Bostan la fecior - Bostan este ceva ieşit din tot ce ar putea fi normal - nici în Africa nu se transmite tronul de la un trib la altul în aşa mod! E ceva grozav şi corespunde unei corupţii majore!

Patzanu

24:67 04.02.2017

Aceștia chiar merita sa trăiască din plin!!!! Luați-vă de Clasa noastră politica care nu face nici o p.... Pentru țara nu de oameni care merita sa fie acolo unde sunt!!!

Ответить

Elena

24:67 31.03.2017

Ei și trăiesc din plin...prin delapidări de fonduri europene, promovând plagiate în cadrul proiectelor internaționale Tempus: http://moldova-suverana.md/article/o-delapidare-printr-un-plagiat-al-prim-prorectorului-utm-petru-todos_14342

Lilia

24:67 04.02.2017

Ar fi bine să vă concentrați investigațiile spre alte "personalități" din crema de care ați spus. Dacă nici familia asta nu-și merită "averile", cine în țara asta le merită? Adică, fiecare dintre ei, tata și fii, au contribuit la imaginea țării, sunt maeștri în domeniile în care activează. Faptul că există probabil, niște răutăți interne în UTM nu trebuie să le altereze imaginea. Și da, după atâția ani de muncă, mi se pare pe bună dreptate ca fiecare dintre ei să dețină imobilele amintite.

Ответить

Alo,trollerii bostanilor

24:67 04.02.2017

voi vreti sa ma convingeti ca in RM se face carte?
ca familia Bostan a reusit sa-si acumuleze averi de miliarde,ascunse prin bancile straine....-asta sunt inventiile lor ,cum sa fure si cum sa distruga educatia cetatenilor RM?
*mergeti la UTM sa va povesteasca profesorii cum ei supravetuiesc cu 3500 MDL si cine e hotul de KGB-ist Bostan