O nouă şedinţă de rejudecare a cazului fostului deputat, Andrei Baştovoi, a fost amânată din cauza că avocatul Ţurcan,  fără a prezenta motivele, nu s-a prezentat. Curtea de Apel Chişinău a repus pe rol dosarul fostului vice-preşedinte al Companiei Ascom Group, Andrei Baştovoi, şi fiului său, Valentin Baştovoi, după ce în decembrie 2015, a casat sentinţa de condamnare şi a decis rejudecarea cazului.

Andrei Baştovoi, deputat în primul Parlament şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, a fost condamnat în 2013 de către Judecătoria sectorului Buiucani al Capitalei, la 9 ani de puşcărie, pentru presupusă delapidare de fonduri,  în perioada în care era vicepreşedinte al Ascom Group, şi pentru că ar fi comandat un dublu omor. În acelaşi dosar, a fost condamnat la 8 ani de detenţie şi fiul lui Baştovoi, Valentin.

Mai mulţi lideri de opinie, consideră că acest dosar este unul fabricat. Anterior, un grup de experţi de la Bucureşti a stabilit că organele judiciare de la Chişinău au admis mai multe omisiuni în cazul lui Andrei Baştovoi şi l-au condamnat pe cunoscutul om de afaceri, în lipsa unor probe clare. Potrivit specialiştilor de peste Prut, magistraţii moldoveni nu au permis să fie prezentate probe ce ar fi venit în apărarea lui Andrei Baştovoi şi le-au administrat numai pe cele ale acuzării.

„Verdictul parchetului şi al primei instanţe este înspăimântător. La dosar nu au existat probe certe, clare, indubitabile din care să rezulte că Baştovoi Andrei şi Baştovoi Valentin au intenţionat să facă delapidare şi să comită asasinat. Nepermis din punct de vedere juridic este faptul că organele judiciare nu au îngăduit administrarea niciunei probe în apărarea celor doi inculpaţi, deşi aceştia, constant, au solicitat audierea martorilor, ridicarea de înscrisuri, identificarea tuturor convorbirilor stocate pe serverul companiei”, au concluzionat avocaţii de la Bucureşti.

Şi judecătoarea Liuba Pruteanu, de la Judcătoria Buiucani a avut o opinie separată, precizând că Andrei Baştovoi şi fiul său trebuie să fie achitaţi.

Andrei Baştovoi a fost mai mulţi ani vicepreşedinte al „ASCOM Grup”, fiind coordonator general pentru Africa de Est. Anterior, a coordonat proiectele „ASCOM Grup” în Turkmenistan, Peru, Kazahstan şi Africa de Est. El este inginer de specialitate, fiind absolventul Academiei Economice din Federaţia Rusă. 

Avocatul Roman Zadoinov a depus şapte cereri la CEDO, prin care invocă multiple încălcări ale drepturilor lui Andrei şi Valentin Baştovoi. În iulie 2015, instanţa europeană a dat câştig de cauză lui Baştovoi privind condiţiile de detenţie.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii