Eduard Hadei, directorul-adjunct al Camerei de Licențiere și subalterna sa, vor sta 30 de zile în arest preventiv. Judecătoria Buiucani a Capitalei a eliberat în seara de 24 octombrie mandate de arestare pe numele celor doi funcționari.

Șefa Serviciului de presă al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a anunțat că directorul adjunct al Camerei de Licențiere va fi deținut în Penitenciarul nr.13 din capitală, iar șefa de direcție va sta în arest în izolatorul CNA. Totodată, în privința celorlalte trei persoane reținute, procurorii se vor expune astăzi.

Cei cinci angajaţi ai Camerei de Licenţiere de Stat au fost reţinuţi, acum două zile, în urma unei operaţiuni desfăşurate de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. Funcţionarii sunt bănuiţi de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc.

Potrivit procurorilor, angajaţii ar fi manipulat sistemul electronic e-Licenţiere, prin introducerea informaţiilor eronate despre eliberarea, reperfectarea sau prelungirea licenţelor pentru patronii de cazinouri sau săli de jocuri de noroc. În urma unei inspecţii financiare, s-a stabilit că deşi agenţii economici prezentau pachete incomplete de acte pentru obţinerea sau prelungirea licenţei, unele documente având chiar şi termenul expirat, în sistemul electronic e-Licenţiere figura o rezoluţie favorabilă.

În același timp, nereguli s-au depistat şi la încasarea plăţilor pentru eliberarea și prelungirea licenţelor. În urma auditului, s-a stabilit că deşi taxele nu erau achitate în termen, agenţii economici nu plăteau penalităţile pentru întârziere. Din această cauză, pe parcursul a 10 luni ale anului curent,  bugetul de stat ar fi  fost prejudiciat cu 15 milioane de lei.

Ulterior, 159 de cazinouri din întreaga țară au fost închise și sigilate de către poliție ca urmare a înștiințării Camerei de Licențiere privind suspendarea licențelor eliberate pentru genul de activitate în domeniul jocurilor de noroc. În presă s-a vehiculat că acțiunile ar fi fost fost întreprinse la indicațiile prim-vicepreședintelui PDM, Vlad Plahotniuc.

În cadrul dosarului cazinourilor a fost iniţiată o urmărire penală pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, iar bănuiţii riscă pedepse cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii