Centru Național Anticorupție a prezentat un studiu despre licitațiile și achizițiile efectuate pentru grădinițele și școlile din capitală, în cadrul căruia a fost făcută publică şi lista agenților economici care livrau produse alimentare instituţiilor de învăţământ.

În perioada anului 2015, Direcţia generală educaţie, tineret şi sport mun. Chişinău şi Direcţiile sectoriale au contractat mai mulţi agenţi economici, pentru prestarea serviciilor de alimentare şi efectuarea lucrărilor de reparaţie/construcţie a instituţiilor de învățământ din subordine.

Potrivit documentului, pentru serviciile alimentare au fost alocați, aproximativ 182 577 792 lei, dintre care cca 48,8 % au fost prestate de către Întreprinderile municipale. Pentru reparația/ construcția sediilor din subordine au fost alocați 51 518 028 lei.

Totodată, s-a stabilit că în perioada de timp menţionată, figurează același grup de operatori economici, care au fost prezenți și în perioada 2013-2014, ca întreprinderi contractate mai des.

La fel, operatorii economici care au fost introduși în lista neagră de către Agenția Achiziții Publice, se recamuflează în alte denumiri, respectiv aceleași persoane participă la achiziții publice, dar cu alți agenți economici.

Conform raportului, unele persoane care anterior au activat în instituțiile statului, la funcții de control, actualmente reprezintă operatorii economici care sunt favorizați în procedura de achiziții publice. De asemenea, au fost stabilite legături economice, în proporții deosebit de mari, cu firme delicvente, cu activităţi specifice de lichefiere a banilor.

Experţii au stabilit persoane, care activează în instituțiile statului, subiecți ai Legii 1264 privind declararea veniturilor și proprietăților, care nu au introdus în Declarație soțul în calitatea de fondator la asociația comercială. În acelaşi timp, au fost identificate persoane, care activează atât în cadrul Direcţiilor sectoriale şi totodată sunt fondatori la întreprinderi contractate de Direcţii.

Amintim că, 17 persoane implicate în dosarul licitațiilor trucate au primit mandate de arest preventiv. Dacă vinovăția lor va fi dovedită aceștia riscă până la 25 de ani de închisoare, amendă în valoare de până la 8000 de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 10 ani.

Până în prezent, a fost confirmată implicarea în licitațiile trucate a următoarelor companii: Sanex-Comerț, Crinic Grup, Lovis Angro, Draur Grup și Status Prim.

Agenții economici menționați în studiul CNA, se regăsesc și în investigația noastră, publicată anterior..

/upload/iblock/85f/85f0908c7ed253f461f904006a5aa359.pdf

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii