Două ședințe de judecată cu privire la examinarea dosarului Renato Usatîi, desfășurate ieri și astăzi, au fost amânate. Instanța de Judecată a admis și respins câteva demersuri ale apărătorilor lui Usatîi și a solicitat procurorului prezentarea tuturor materialelor cauzei.

Astfel, la ședința de ieri, judecătorul de instrucție a examinat o serie de cereri din partea apărării. Avocații au cerut prezentarea tuturor materialelor cauzei penale, nu doar a celor care vizează cauza penală reluată din 2011, ci și a celei pornite recent de Procuratura Generală.

În privința cauzei penale din 2011, instanța a admis parțial una dintre cererile apărătorilor cu privire la prezentarea unor materiale suplimentare de către procurorul Vitalie Busuioc, dar și escortarea unei părți, care va fi prezentă la ședința următoare.

Potrivit procurorului, avocații au tendința de a tergiversa în toate modurile posibile examinarea cererii. Aceștia au anticipat încă ieri, amânarea ședinței de astăzi.

„Din ședința anterioară nu s-au cerut toate materialele cauzei penale. Am examinat cererea de anulare a ordonanței pe o cauză penală anterioară. Materialele sunt confidențiale și nu putem prezenta tot. Apărarea are tendință să tergiverseze procesul. Au spus că vor mai face cereri”, a spus procurorul Vitalie Busuioc.

Potrivit lui, instanța de judecată a solicitat și prezența unui apărător sau a părții vătămate (Gorbunțov) în acest dosar, la ședințele de judecată.

De cealaltă parte, după ședința de ieri, avocatul Anatol Istrate a declarat că dacă procurorul a solicitat și asigurat citarea în proces a apărătorului lui Gorbunțov, apărarea consideră că, pentru a nu fi discriminate celelalte părți ale dosarului, acestea trebuie, la fel, citate. Potrivit lui, în dosar mai sunt 3 persoane direct implicate, statutul cărora nu este cunoscut, deoarece procurorul nu ar fi prezentat toate materialele cauzei. Istrate a spus, că în lipsa acestor materiale, nu se cunoaște nici statul pe care l-a avut Usatîi în dosarul intentat în 2011, nici cel a lui Gorbunțov.

Deși procurorul susține că doar Usatîi și Gorbunțov sunt vizați ca părți în infracțiunea de escrocherie, avocatul spune că de această infracțiune sunt învinuite 4 persoane: Davitean, Malarciuc, Usatîi și Ceban. Cei 4 sunt învinuiți că au creat în 2011 un grup criminal și au însușiit de la Gorbunțov acțiunile Universalbank.

Astfel, Istrate a declarat că ne-citarea tuturor acestor persoane, care au primit acuzații în acest dosar, se va considera ca încălcare a drepturilor lor procesuale. 

Ședința de astăzi a durat mai puțin, fiind amânată pentru 28 decembrie curent, când va avea loc examinarea plângerilor în fond. Avocații lui Usatîi ar fi cerut examinarea a 2 plângeri: revocarea măsurii de arest și ilegalitatea ordonanței de pornire a urmăririi penale.

De asemenea, partea apărării a cerut astăzi ca probă să fie audiați  Davitean, Malarciuc și Ceban, pe motiv că în mass-media au apărut informații cu privire la faptul că aceștia ar fi fost torturați și maltratați. Instanța a respins însă demersul cu privire la audierea celor 3 persoane, considerându-l neîntemeiat.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii