Şeful Inspectoratului Naţional de Poliţie, Alexandru Pînzari, are statut de învinuit într-un dosar penal  pentru exces de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, aflat pe rol la Curtea de Apel Chişinău.

Colonelul Pânzari este învinuit de către procurori în baza plângerii lui Anatol Stepuleac, că în aprilie 2009, Alexandru Pînzari, aflându-se în funcţia de şef-adjunct al Direcţiei Generale Servicii Operative a MAI, ar fi falsificat procese verbale de audiere a martorilor, fabrindu-i un dosar penal. Printre martorii lui Pînzari a fost şi Adrian Nichifor, originar din satul Grozeşti, raionul Nisporeni, despre care se spune că ar fi fost atunci în relaţii apropiate cu vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc. Nichifor a fost condamnat ulterior pentru  omor. 

Alexandru Pînzari este învinuit în baza articolului 328, alineatul 1, Cod Penal care prevede amendă de la 300 la 800 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la doi până la cinci ani. Judecătoria sectorului Buiucani a Capitalei l-a achitat pe Pînzari, însă procurorii şi partea vătămată au contestat decizia instanţei de fond. 

Chiar dacă începând cu anul 2010 colonelul Pînzari se află sub urmărire penală, el nu a fost suspendat din funcţie şi a deţinut mai multe funcţii importante. Astfel din 2010 până în 2014 a deţinut funcţia de şef-adjunct al Poliţiei Criminale a Direcţiei Generale Servicii Operative, iar din 2015 până în 2016 a fost director interimar al Departamentului Instituţiilor Penitenciare. În martie 2016, la propunerea Ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, a fost numit în funcţia de şef al Inspectoratului Naţional de Poliţie. 

Anterior presa a scris despre mai multe abateri comise de către colonelul Pînzari, din care a scăpat nepedepsit. RISE Moldova a dat publicităţii înregistrări audio în care Renato Usatîi descrie în detalii relația sa pe bani cu Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari. Usatîi afirmă că acești doi polițiști, Jizdan și Pânzari, îi livrau informații și prestau diverse informații, contra bani. Cele afirmate de Renato Usatii sunt confirmate și prin documente foto. 

Alexandru Pânzari, alături de mai mulți înalți ofițeri de poliție, în anul 2004 a fost acuzat oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Aceștia ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști „Căciula”.

Anterior, Alexandru Pânzari, a mai fost sancționat disciplinar pentru obstrucționarea unui dosar grav de corupție în cazul „Gemenii-Maidan”.

Reprezentanţii Platformei “DA” au declarat anterior că Pînzari ar fi ordonat poliţiei să utilizeze gaze lacrimogene la protestul din 27 august 2016.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii