În urma scandalosului dosar al licitaţiilor trucate pentru achiziţionarea produselor alimentare în instituţiile de învăţământ din Chişinău, au fost suspendaţi din funcţie toţi şefii direcţiilor de educaţie din Chişinău, iar în locul lor au fost numiţi șefi interimari. 

Învinuite de abuz de serviciu şi trucarea licitaţiilor, în custodia organelor au ajuns şi şefa Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) din sectorul Centru al Capitalei, precum şi contabila-șefă a Direcţiei, Margareta Bivol. Cele două funcționare au primit câte 30 de zile de arest. Şef –interimar al DETS din sectorul Centru a fost numit Ion Musteaţă, care din 2001 este şef-adjunct al instituţiei.

Безымянный.png

Ion Musteață

Responsabil de organizarea licitaţiilor

Fostul profesor de educaţie tehnologică, Ion Musteaţă, în calitate de şef-adjunct al DETS Centru, este responsabil de aprovizionarea instituţiilor de învăţământ din sectorul Centru. De pregătirea licitațiilor DETS Centru s-au ocupat contabilii Mihaela Manea și Olesea Malîi, iar șef al grupului de lucru a fost Ion Musteață. 

Funcţionarul nu figurează în anchetele CNA şi susţine că nu a ştiut nimic de trucarea licitaţiilor de către şefa sa. 

Casa cu trei nivele a lui Ion Musteaţă

Ion Musteaţă locuieşte într-o casă cu 3 nivele de pe strada Ialoveni, în apropierea Gării de Sud din Chişinău, ultimul nivel fiind o mansardă.

Casa are termopane, este acoperită cu ţiglă, iar un gard înalt din piatră apără curtea de ochii curioşilor. În grădină este amenajată o seră.

Vecinii spun că nu cunosc cine exact locuieşte în această casă, dar ştiu doar că e „unul de la Primărie”.

Chiar dacă nu are un stil architectural mai deosebit, imobilul impresionează prin dimensiunile sale. Dacă e să luăm în consideraţie că terenul are 600 de metri patraţi, iar imobilul ocupă mai mult de o cincime din suprafaţa lotului, reiese că suprafaţa unui nivel este de cel puţin 140 de metri patraţi. Deci, în total ar fi cel puţin 300 de metri patraţi. Casa este înregistrată la Cadastru cu o suprafaţă de 129 de metri patraţi.

/upload/iblock/805/8050ea80ed2843d4b74f098b3a7de7bd.pdf

În declaraţia de avere şi proprietate, Musteaţă declară că imobilul în care locuieşte are o suprafaţă totală de 148 de metri pătraţi şi este estimat la 1 million  148 de mii de lei, adică puţin peste 52 de mii de euro. Prețul este echivalent cu preţul de piaţă al unui apartament cu 3-4 odăi, cu suprafaţa de peste 70 de metri pătraţi.

ass.jpg

Experţii imobiliari susţin că preţul unei case în regiunea respectivă (str. Ialoveni), cu suprafaţa nu mai mică de 200 de metri pătraţi, porneşte de la 90 de mii de euro.

Funcţionarul mai indică în declaraţia de avere, că şi-a construit casa în anul 1996, când avea 26 de ani. Potrivit datelor cadastrale, Ion Musteaţă a intrat în posesia terenului în 2001, iar în 2003 casa a fost dată în exploatare. 

Venituri de o sută de mii de lei pe an

Ion Musteaţă susţine că familia sa nu are alte venituri, decât salariul de funcţionar al său şi al soţiei. 

În anul 2015, Ion Musteaţă a ridicat un salariu de 72794 de lei, iar soţia sa Natalia, care este director adjunct pentru gospodărie, a avut un salariu de 36582 de lei, deci puţin peste 109 mii de lei în total.

Am construit casa cu mânile mele

Ion Musteaţă s-a arătat foarte deranjat, atunci când i s-au pus întrebări despre cum şi-a construt casa, şi a chemat poliţia: „A venit unul aici şi îmi pune nişte întrebări…”. După ce i s-a explicat, că îşi ignoră dreptul la replică, Musteaţă a povestit cum şi-a construit casa.

„În 1994 am primit terenul de la Primărie, iar în 1995, mi-am construit casa. Acolo fusese o parcare. Şi materialele de construcţie erau foarte ieftine. M-a ajutat tata şi fraţii. Tata a muncit ca un rob. Întrebaţi de cei care ştiu. Şi eu am muncit, mă pricep la toate. Nu sunt bogat. Am o casă, o maşină simplă şi un teren agricol, pe care mi l-a lăsat bunica moştenire”, susţine funcţionarul.


Ion Musteaţă ne-a declarat că nu şi-a dorit postul, că a fost pus acolo de către primarul Chirtoacă şi speră că nu se va menţine în noul post mai mult de o lună: „Vreau să vând tot ce am şi să plec din ţară. Din cauza celor ca voi (jurnaliştii de investigaţie, n.a.), vor pleca toţi din ţară, n-o să mai aveţi ce scrie”.

Mai domolidu-se un pic, Musteaţă a mărturisit: „Mă culc şi mă trezesc cu gândul că vor veni să mă aresteze”. Însă nu ne-a spus dacă sunt motive pentru a fi arestat.

Investigații, licitații trucate, DGETS Centru
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii