Eliferie Haruţa se află la şefia întreprinderii municipale Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, din 18 iunie 2007. Întreprinderea respectivă este una dintre cele mai sărace întreprinderi municipale. Această calificare însă, pare să nu se răsfrângă şi asupra lui Haruţa, care deţine două imobile de milioane în municipiul Chişinău, o maşină de lux şi acţiuni la o altă întreprindere municipală. 

Eliferie Haruţa lucrează la spaţiile verzi încă din anii 90, iar din 1999 este prim-vicedirector al întreprinderii. O perioadă a fost şi şef interimar al întreprinderii. Deşi, potrivit declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietăţi, familia Haruţa nu are afaceri, şi se întreţine din salariu, care în anul 2012 a fost de 168 de mii de lei, iar în 2015, de 231 de mii de lei, proprietăţile sale valorează milioane pe piaţa imobiliară din Chişinău.

Din 2014, Eliferie Haruţă deţine şi acţiuni evaluate la puţin peste 15 mii de lei la Autocomtrans, o întreprindere în care pachetul majoritar de acţiuni aparţine Consiliului Municipal Chişinău. Tot în anul 2014, SA Autocomtrans a intrat în procedură de faliment. 

Atât Eliferie Haruţa, cât şi primarul Dorin Chirtoacă, s-au lamentat de mai multe ori că din cauza bugetului mic, întreprinderea care gestionează spaţiile verzi nu face faţă cerinţelor Capitalei. 

În 2010, Eliferie Haruţa declara că arborii din Chişinău au peste 80 de ani şi necesită lucrări urgente de curăţare, astfel de lucrări au loc în fiecare zi, însă insuficienţa utilajului şi finanțării îngreunează procesul. 

De mai multe ori, cei de la spaţiile verzi s-au confruntat cu problema că nu au utilaje, tehnică, transport pentru muncitori şi că uneori nu le ajung bani nici chiar pentru răsadă de flori. 

După intemperiile din aprilie 2017, Dorin Chirtoacă s-a plâns la o emisiune televizată că întreprinderea municipală Asociația de gospodărire a spațiilor verzi are prea puţini angajaţi din cauza bugetului mic: „Întreprinderea are vreo 300 de angajaţi, dar ar trebui 3000. De când eu sunt primar, de vreo două ori le-am majorat bugetul. Nu avem posibilitate, dar trebuie să le majorăm bugetul, iar numărul angajaţilor să fie măcar de cinci ori mai mare. La fel şi cu dotarea tehnică. Dar acum acest număr de angajaţi nu reuşeşte să facă faţă”. 
 
Casa de la poalele pădurii

Familia Haruţa deţine în proprietate jumătate dintr-o casă masivă, situată la poalele pădurii de la Petricani. Cealaltă jumătate de casă şi terenul aferent se află din 2010 în proprietatea omului de afaceri Nicolae Berezovschi.


Pe aceeaşi stradă, vis-a-vis, se află şi casa fratelui mai mare a lui Eliferie Haruţa. 

casă1.jpg

Potrivit datelor cadastrale, şeful de la spaţii verzi a procurat terenul de la municipalitate în ianuarie 2002. Iar altă porţiune de teren, cu suprafaţa de 0.0173 ha, care se află în faţa casei, Haruţa o ia în locaţiune în februarie 2002.

casa 2.jpg

Casa se pare că a fost construită însă, înainte ca Haruţă să devină proprietar cu acte în regulă asupra terenului, fiind dată în exploatare la 27 aprilie 2000.  

În anul 2007, Eliferie Haruţa cedează documentar jumătate din imobil fiului său Victor, care acum locuieşte cu familia la Londra şi deţine funcţia de prim-secretar al Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii. 

Dacă e să judecăm după harta cadastrală, funcţionarul şi-a extins terenul până în pădure, acolo fiind şi o construcţie auxiliară, care nu este înregistrată la cadastru. 

casă 22.png

Prin pădure, pe lângă imobilul pe care îl împart Haruţa cu Berezovschi, este şi un drum de acces, care duce până la portiţele din spate a celor doi. Anume pe acest drum se observă că au fost defrişaţi mai mulţi arbori.        

copaci.jpg

Precizăm că, pentru ca defrişarea arborilor să fie legală, trebuie respectată o procedură specială impusă de către Întreprinderea de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, dar este necesar şi acordul Agenţiei ecologice Chişinău. 

Casa de pe strada Romană

Casa familiei de pe strada Romană, care se află puţin mai la vale de Curtea Supremă de Justiţie, pare puţin mai modestă decât casa de la Petricani, are două nivele şi mansardă. 

Suprafaţa unui nivel este de puţin peste o sută de metri pătraţi. Terenul a fost procurat la 15 aprilie 2002, iar la 29 septembrie 2004 casa a fost finisată şi dată în exploatare.

casă 3.jpg

Lângă poartă este amplasată şi o construcţie accesorie, care pare a fi un garaj. Construcţia respectivă nu am găsit-o în Registrul cadastral. 
 
Ce spune Eliferie Haruţa

Solicitat de CrimeMoldova, Eliferie Haruţa a spus că a construit imobilele ani întregi. În special s-a referit la imobilul de la Petricani, despre care spune că îl construieşte din 1998. Funcţionarul a recunoscut că a vândut jumătate din casă omului de afaceri Berezovschi: „Nu ar trebui să vă intereseze. Da, eu am construit întreaga casă, iar când era gata în proporţie de 60 la sută, pentru că nu mai aveam mijloace pentru a finaliza imobilul, am vândut jumătate de casă”. 

Întrebat despre drumul din pădure, Eliferie Haruţa a spus că arborii au fost defrişaţi în urma ninsorilor de la sfârşitul lunii aprilie: „Există aşa ceva? Doamne fereşte! Au fost tăiaţi nişte copaci, care s-au prăbuşit în urma calamităţii şi poate a trecut vreo maşină pe acolo şi a lăsat urme. Acolo sunt multe crengi şi lucrările de curăţare vor continua. Toate actele sunt în regulă, puteţi să veniţi să vedeţi.”
Investigații, Eliferie Haruţa
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Matasaru

24:67 14.05.2017

Nu va imaginati cata bogatie si-a facut aceasta omidă de la SpatiileVerzi,numai pe biomasa Chisinaului ...

Ответить