Zilele trecute, postul de televiziune transnistrian TSV, prezenta un reportaj despre o nouă criză în Transnistria - cea a carburanților. Potrivit reportajului acestui post TV, la bezinăriile Sheriff din regiune, nu se mai vindea motorină, iar benzina era suficientă doar pentru câteva zile. De această ”criză” erau învinuite Moldova și Ucraina, care ar fi blocat transportul de combustibil în Transnistria.

Cu referire la acest subiect, portalul deschide.md  scrie că criza ar fi una artificială, deoarece datele serviciului vamal al regiunii contrazic datele anunțate de grupul Sheriff și executivul transnistrean. Astfel, pe 19 iulie curent, Comitetul de Stat al Vămilor din Transnistria a emis un comunicat în care a prezentat mai multe date, care dezmint existența unei crize a petrolului în regiunea transnistreană.

Potrivit sursei, pe 21 iulie a avut și o ședință extraordinară a reprezentanților serviciului vamal din RM și partea transnistreană pe tema reluării importului de carburanți din direcția Ucraina și Belarus. Partea transnistreană menționa că ședința ar fi avut loc la inițiativa lor și că Chișinăul ar fi  înaintat condiții pentru reluarea importului de petrol, potrivit cărora, importatorii din stânga Nistrului urmează să primească autorizațiile care permit importul de produse petroliere pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Înțelegerile la care au ajuns cele două părți, urmează să fie revizuite. 

Surse de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova au declarat pentru deschide.md că, pretinsa criză a carburanților este în favoarea grupului Sheriff, care se pregătește astfel de alegerile prezidențiale din republica nerecunoscută, iar o poziție oficială a Kievului urmează să apară.
Și președintele parlamentului RM, Andrian Candu a declarat ieri că nici Moldova și nici Ucraina nu a blocat transportul de petrol în Transnistria.

Același lucru a fost confirmat pentru deschide.md și de către Prim-viceministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, care a menționat că informațiile despre o eventuală criză a carburanților în Transnistria sunt niște speculații.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii