Un nou articol din seria „Panama Papers”, publicat de Rise Moldova,vizează familia Stati, cunoscută ca cea mai bogată familie din Republica Moldova, datorită afacerilor din domeniul petrolier. STATILEAKS este o scurgere de date în volum de peste 30 GB, obținute exclusiv de RiseMd. Documentele demonstrează relațiile juridice dintre compania Ascom Grup și un șir de societăți offshore, controlate de Stati.   

Menționăm că, anterior, Crime Moldova a publicat două articole din seria Panama Papers, legate de ex-premierul Sturza și oamenii de afaceri Alexandru Sârbu și John Maximchuk.           

Potrivit RiseMD, familia Stati și-a desfășurat afacerile din domeniul petrolier prin 50 de mii de firme offshore, înregistrate în deja cunoscutele paradisuri fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg. Jurnaliștii RiseMd au analizat peste 10 mii de documente, care arată cum Anatolie Stati a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră.

Proiectul Africa 

În Africa, familia Stati a început afacerile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud.

Un rol cheie în aceste afaceri l-a avut compania offshore Casco Petroleum Overseas Ltd, fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati și Gabriel Stati (20%). check.png

Sursa: rise.md

Mita

Potrivit documentelor obținute de RiseMd, angajați ai companiilor afiliate grupului Ascom, controlat de familia Stati, au discutat deschis modul în care au mituit funcționari din Africa.

În mai multe note de serviciu, angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care au mituit funcționari din Africa.

Astfel, în perioada 2008-2010, angajații companiei ar fi mituit ofițeri vamali (cca 30 USD), autorități kenyene (2400 USD), poliția rutieră din Uganda pentru a evita fie confiscarea mărfii, sechestrarea unui camion, amenzi etc. În fiecare din notele trimise, angajații solicitau casarea sumelor achitate ca mită.    

Evitarea taxelor și salarii fictive 

Printr-o altă notă de serviciu din 2010, juristul companiei Casco Petroleum Overseas Ltd informa superiorii despre neachitarea impozitului pe venit pe teritoriul Sudanului de Sud, pentru cei cca 900 de angajați ai companiilor Ascom Sudd Operating Company Ltd, Casco Petroleum Overseas ltd şi Gabycon Civil Works Ltd, aflate în proprietatea familiei Stati. În notă, juristul a propus mai multe variante de a evita plata taxelor, inclusiv contabilitate dublă și salarii fictive.

Încă o notă de serviciu arată cum, vicepreședintele Ascom Grup SA, Andrei Baștovoi (judecat în prezent pentru spălare de bani) a primit două propuneri de a evita plata impozitelor în sumă de peste 5.000 de dolari, datorate autorităților kenyene pentru închirierea a 2 automobile care aparțineau Casco Petroleum Overseas ltd.

Afaceri cu fratele Președintelui din Uganda 

În 2010, Salim Saleh, fratele Președintelui Ugandei - Yoweri Museveni a intrat în relații de afaceri cu firmele afiliate grupului Ascom.

Potrivit corespondenței electronice din mai 2010, dintre Saleh și un angajat Casco, fratele președintelui Ugandei îi cere ultimului să compare prețurile de transport pe care le oferă Casco, în raport cu alți prestatori de servicii. Peste câteva zile, compania lui Saleh – Akiba Products Ltd, eliberează un invoice pentru livrarea a peste 400 tone de produse agricole, care urmau a fi realizate de către Casco.

Salim-Saleh.jpg

Salim Saleh (dreapta)/sursa: rise.md

Pe 9 martie 2011, Andrei Baștovoi, coordonatorul proiectului Sudan la acel moment, îi anunță pe doi subalterni despre o afacere intermediată de Saleh, care ar fi dorit o asociere de orice tip cu Casco (le-ar fi lipsit echipamentul oferit de aceștia), pentru a putea lucra pe teritoriul Ugandei. 

Interesul lui Ilan Shor pentru Africa 

În octombrie 2008, doi juriști din grupul Ascom au discutat prin e-mail despre interesul lui  Ilan Shor, de a-și extinde afacerea duty free în Africa.

Unul dintre juriști - Lilian Perecheatco, îi scria altuia - Victor Neaga despre o întâlnire cu Shor, realizată la cererea lui Gabriel Stati – vicepreședintele Ascom. Potrivit mesajului din scrisoarea publicată de RiseMd, Shor era interesat de comercializarea mărfurilor în regim duty-free în Sudan, solicitând ajutorul Ascom. Juristul i-ar fi promis lui Shor suport în determinarea cadrului de reglementare a domeniului în Sudanul de Sud, solicitându-i colegului jurist să-l ajute cu această informație.

Peste câteva zile, Neaga îi transmite lui Perecheatco un mesaj prin care îi expediază un raport prealabil referitor la condițiile legale de activitate pentru magazinele duty free în Sudanul de Sud. Potrivit documentului, Ministrul Finanțelor, auzind de implicarea companiei Ascom, ar fi promis eliberarea autorizației pentru activitatea magazinelor dutee free, fără careva dificultăți, deși în zonă nu exista precedent pentru acest gen de afaceri.

Totuși, Shor așa și nu și-a deschis afacerea pe teritoriul Africii.

Retragerea 

În 2013, pe fondul conflictului armat din Sudanul de Sud, compania Ascom Grup și-a retras angajații din această zonă și din Kenya, cu ajutorul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Peste un an, Gabriel Stati se retrage din Casco Petroleum Overseas ltd, iar reprezentant al firmei devine Gheorghe Ciobanu, o persoană interpusă, asociat într-o companie din Moldova cu fosta soție a lui Gabriel Stati, Natalia – fiica deputatului PD, Dumitru Diacov.

În februarie 2014, Ciobanu a confirmat printr-un document expediat către Mossack Fonseca, că firma Casco Petroleum Overseas Ltd nu va fi folosită în activități ilegale și frauduloase. 

La sfârșitul anului 2014, Ciobanu a confirmat că este beneficiarul real al Casco Petroleum Overseas Ltd, declarând că firma offshore își desfășoară activitatea în Africa, Irak, Kazahstan și România.

Anatolie Stati.png

Sursa: rise.md

Articolul original ”Secretele lui Stati și mita din Africa”, publicat de rise.md face parte din investigația Panama Papers. Toate documentele confirmative ale materialului pot fi accesate pe rise.md.Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii