În lista persoanelor arestate de procurorii anticorupţie în dosarul licitaţiilor trucate în educaţie, par să se regăsească fiica şi ginerele Tatianei Cebotari, consiliera ministrului Educaţiei, Corina Fusu. Cei reținuți sunt Natalia şi Serghei Bahcivanji, angajaţi ai firmei Sanex Comerţ, unul dintre principalii furnizori de produse alimentare în grădiniţele din capitală, scrie Anticorupţie.md.

De asemenea, cei doi reprezintă şi compania Status-Prim, un alt câştigător al licitaţiilor organizate de direcţiile de educaţie din Chişinău. Faptul că Natalia Bahcivanji este fiica Tatianei Cebotari a fost confirmat pentru anticoruptie.md, de mai multe surse din cadrul Ministerului Educaţiei şi a Curţii de Conturi, unde funcţionara a activat anterior.

Potrivit unei investigaţii realizate de CrimeMoldova, Sanex-Comerț a avut una dintre cele mai scumpe oferte de produse alimentare în acest an pentru DETS Ciocana, în valoare de 3,8 mln lei. În oferta companiei se regăsesc multe dintre alimentele despre care s-a discutat în interceptările publicate de CNA, inclusiv: file de găină, pui congelat, pulpe de găină, pește congelat, cartofi, paste făinoase, ulei dezodorizat, dar și alte produse. Mai mult ca atât, pe o pagină a companiilor din Moldova, un locuitor din Florești s-a plâns de calitatea peștelui congelat furnizat de Sanex-Comerț unei Grădinițe din oraș. Potrivit comentariului, peștele este de proastă calitate și chiar de multe ori alterat.

Sanex are la activ peste 50 de contracte încheiate cu instituții din Florești în perioada 2012-curent, în valoare totală de peste 3 mln de lei. Compania, înregistrată în 2010, este una dintre companiile care au câștigat cele mai multe contracte de livrare a produselor alimentare. Doar în anul curent, Sanex a câștigat circa 328 contracte de achiziții, în valoare totală de cca 13, 8 mln lei. Compania a fost înregistrată de Grosu Stepanida. În anii precedenți, Sanex a avut peste 3000 de contracte de achiziții în valoare de peste 190 mln lei. Sanex a avut contracte și cu DETS Centru, DETS Botanica.

Compania Status-Prim a fost creată în 2009 în satul Alexandrovca, Ialoveni, tot acolo unde îşi are sediul şi Sanex Comerţ. Compania este fondată şi administrată de Natalia Bahcivanji, fiica consilierei Corinei Fusu. În 2012, compania a câştigat sute de licitații pentru asigurarea cu produse alimentare a instituţiilor de învăţământ din republică, ulterior însă nu a mai participat la licitaţii.

Potrivit sursei, nici anul acesta, firma nu a semnat contracte cu vreuna din direcţiile de educaţie municipale. Aceasta fie a fost contractată prin intermediul Pieţei Centrale, fie a fost subantreprenor al SRL Sanex Comerţ.

Natalia Bahcivanji şi soţul ei Serghei, par să figureze şi în interceptările telefonice făcute publice de CNA, într-o discuție despre merele stricate, care urmează a fi livrate grădiniţelor.

Fiica și ginerele consilierei Corinei Fusu sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi corupere activă. În prezent, aceştia se află în arest pentru 20 şi, respectiv, 30 de zile.

Contactată telefonic de anticorupţie.md, Tatiana Cebotari a confirmat că Natalia Bahcivanji este fiica sa, dar a negat că ar avea vreo legătură cu licitațiile câștigate de companiile Sanex Comerț și Status Prim. „Aceste firme au licitații câștigate încă în 2009, 2010. Eu sunt la minister de un an, cum aș fi putut influența aceste tendere?”, a fost reacția consilierei.

Cebotari a precizat că îi pare rău că după o carieră ireproșabilă la Curtea de Conturi și ANRE a ajuns acum să fie ponegrită astfel în presă. „A demonstrat cineva vinovăția fiicei mele? Este o decizie judecătorească? Noi efectuăm acum controale în întreaga republică și pot să vă spun că nu am descoperit produse alimentare necalitative”, a declarat funcționara.

Ministra Educației, Corina Fusu, nu a oferit detalii referitor la aceste informații, menționând pentru sursă, că se află în concediu de boală.

Totodată, Ministerul Educaţiei a confirmat miercuri, 30 noiembrie, că fiica Tatianei Cebotari este printre cei reținuți de CNA în dosarul licitațiilor trucate.

„Activitatea profesională a doamnei Tatiana Cebotari nu are nici o legătură cu cea a fiicei sale, iar Ministerul Educației nu are tangență cu agenții economici cercetați de CNA”, se specifică într-un comunicat al instituției.

Serviciul de presă al instituţiei a precizat că „ministerul Educației nu este implicat în procesul de organizare, desfășurare sau monitorizare a licitațiilor publice pentru achiziționarea produselor alimentare sau a altor mărfuri pentru școli și grădinițe. Procedurile de achiziții publice respective sunt atribuția exclusivă a organelor publice locale de nivelul II (consilii raionale/municipale)”, a specificat sursa citată.

Pe 24 noiembrie, procurorii și ofițerii Anticorupție au anunțat despre reținerea a 17 funcționari publici și reprezentanți ai agenților economici în dosarul licitațiilor trucate. În total, statutul de bănuit îl au 23 de persoane. Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme, care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.

Totodată, 17 persoane din cele 23 implicate în dosarul licitațiilor trucate au primit mandate de arestare preventivă. Dacă vinovăția lor va fi dovedită aceștia riscă până la 25 de ani de închisoare, amendă în valoare de până la 8000 de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 10 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii