În ultimii ani, aproape jumătate din banii Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE), au fost alocați pentru proiecte aprobate pe criterii politice. O investigație a portalului anticoruptie.md arată că cea mai mare parte a banilor din acest fond au ajuns la primării conduse de democrați.

Caracterul „democrat”al FEE este demonstrat și de faptul că acesta se subordonează Ministerului Economiei (MEC), condus de exponenți ai Partidului Democrat. Mai mult ca atât, și companiile autorizate pentru efectuarea auditului energetic, fără de care nu poți obține finanțare de la FEE, sunt interconectate sau afiliate unor angajați din cadrul Fondului sau din instituțiile subordonate MEC. 

Potrivit investigației, veniturile din audit obținute de aceste firme se ridică la sute de mii de lei pe lună, iar alți auditori se plâng de concurență neloială. Timp de 3 ani, administrator al Fondului a fost un agent economic care astăzi administrează afacerile fostului ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

anticoruptie.md.jpg
Eficiență energetică pe criterii politice. Sursa: anticoruptie.md

Potrivit investigației, în total, în sate conduse de primari democrați, au ajuns peste 89 de milioane de lei din proiecte finanțate de FEE sau circa 42 % din suma totală de 211 milioane de lei, alocați de Fond pentru proiectele de eficiență energetică implementate în sate.

Mai multe detalii cu privire la primăriile și companiile de audit care au beneficiat de banii FEE pe criterii politice, citiți aici.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii