Eugen Rusu, fostul adjunct al procurorului general, este acuzat că, în anul 2011, ar fi încercat să își influențeze un subaltern pentru a depune un recurs la o hotărâre judecătorescă prin care a fost eliberat din detenție un moldovean condamnat pentru omor în Italia. Informația a fost făcută publică de către portalul anticorupție.md. 

Totodată, Potrivit Procuraturii Generale, Rusu este bănuit de amestec în înfăptuirea urmăririi penale și abuz în serviciu. Fostul adjunct al procurorului  neagă toate acuzațiile.

Justiția moldovenească l-a eliberat, chiar dacă magistrații italieni l-au condamnat

În anul 2002,  Iațco împreună cu un complice, l-au tăiat pe italian în bucăţi, încercând să ascundă urmele crimei. Tot ei l-au deposedat de mai multe bijuterii din aur. Făptașul a reușit să aducă în Republica Moldova o parte din ele, dar a fost reținut când a revenit după restul obiectelor furate. Pentru faptele comise, moldoveanul a fost condamnat în Italia la 21 de ani de închisoare. Cu șase ani înainte de eliberare, inculpatul Iațco a fost extrădat în Republica Moldova pentru a-și ispăși restul pedepsei. În Republica Moldova, inculpatul a fost eliberat din sala de judecată a Judecătoriei sectorului Buiucani, după ce a ispășit doar nouă ani din termenul de detenție, într-o închisoare din Italia. Decizia a fost luată în anul 2011,  de către judecătorul de instrucție Mihail Diaconu. 

Chiar dacă inculpatului i-a fost redusă pedeapsa cu cinci ani, pe când era în detenție în Italia, Iațco a cerut și în instanțele moldovenești să fie amnistiat. Acesta și-a atins scopul, când în țara noastră s-a aniversat al X-lea an de la adoptarea Constituției, astfel lui Iațco i-au fost scoși din pedeapsă și restul anilor pe care ar fi trebuit să îi ispășească.

Fostul adjunct al procurorului general, Eugen Rusu ar fi implicat în eliberarea inculpatului. Procurorul care a instrumentat dosarul în Republica Moldova, Ruslan Zamfirov, ar fi trebuit să atace cu recurs decizia Judecătoriei sectorului Buiucani în termen de 15 zile, lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit anticoruptie.md, Zamfirov a fost împiedicat să depună recursul de ex-adjunctul procurorului general, Eugen Rusu, care s-ar fi cunoscut de mai mult timp cu mama lui Adrian Iațco, Claudia Iațco. Recursul a fost depus de Zamfirov, doar că doi ani mai târziu, când termenul de contestare era demult expirat.

Într-un răspuns oferit de Procuratura Generală încă în anul 2014, instituția confirmă parțial acuzațiile aduse lui Rusu. "În urma controlului, am stabilit acțiuni de influențare a procurorilor din partea lui Eugen Rusu, la tergiversarea înfăptuirii justiției în dosarul nr.8-41/11 (dosarul lui Iațco – n.r.), exprimate prin împiedicarea depunerii și examinării recursului împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani".
Potrivit acestuia, pentru imixtiune în activitatea altui procuror, Rusu urma să fie sancționat disciplinar, dar acest lucru nu mai este posibil pentru că și în acest caz a expirat termenul de prescripție pentru aplicarea pedepsei.

Recent, urmare a unei sesizări depuse de un cetățean, procurorul Andrei Pascari a revenit asupra cazului, urmând să verifice dacă acțiunile fostului adjunct al procurorului general pot fi încadrate în limitele unei infracțiuni penale. 

Contactat de anticoruptie.md, Eugen Rusu a respins toate acuzațiile. "Nu știu nimic despre acest dosar și nu am influențat pe nimeni. Pe Claudia Iațco o cunosc de la Bălți", am încheiat discuția la acest subiect", a conchis Rusu.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii