Fostul adjunct al procurorului raionului Basarabeasca riscă 6 ani de închisoare pentru neglijență în serviciu, soldată cu decesul unei femei.

Cauza penală a fost pornită de Procurorul General interimar, în luna martie curent, după ce în acţiunile fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca au fost constatate grave abateri de la legislaţie, soldate cu urmări deosebit de grave şi ireparabile. 

Potrivit materialelor cauzei, fiind responsabil de urmărirea penală pe faptul violenţei în familie, comisă de un localnic, care în intervalul anilor 2012 – 2014, îşi bătea sistematic soţia şi copilul minor, fostul funcționar, dispunea de fiecare dată suspendarea urmăririi penale şi cercetarea agresorului în stare de libertate. Această măsură era motivată prin faptul că bărbatul este grav bolnav, nu este posibilă investigarea cazului cu participarea lui şi respectiv, nu poate fi finalizat dosarul. 

După ani de maltratări şi agresiuni suportate de victimă, procurorul l-a deferit pe soţul acesteia justiţiei abia în 2014, cînd femeia deja decedase, în rezultatul loviturilor de ciocan, aplicate de către soţ. În iulie 2014, inculpatul a fost condamnat pentru violenţă în familie soldată cu decesul victimei la 15 ani închisoare.

Potrivit procuraturii, în toate cazurile de suspendare a urmăririi penale, deciziile procurorului au fost neîntemeiate, bazate pe probe inexistente la acel moment, care nu-i permiteau adoptarea unor asemenea soluţii, ceea ce a favorizat continuarea faptelor infracţionale ale bărbatului care și-a omorât soția. Fostul procuror nu a întreprins măsuri de protecţie a victimei, care, în rezultat a decedat.

La sfârșitul anului 2014 procurorul e fost eliberat din funcţie, iar cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Basarabeasca. Dacă va fi recunoscut vinovat, fostul procuror riscă închisoare de pînă la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii