Pe parcursul a 8 ani de aflare la cârma comunei Ghidighici a liberalului Ion Begleţ, schemele de delapidare a loturilor de teren și a altor bunuri ce aparțin administrației publice locale, par să fi fost la ordinea zilei. Locuitorii satului aşteaptă de ani întregi să li se facă dreptate şi să fie restituite bunurile comunităţii, fiind intentate mai multe dosare penale, care par să rămână uitate pe rafturi.

beglet.PNG

Ion Begleţ. Sursa: moldovacurata.md

Deşi nu mai este primar din iulie 2015, locuitorii din Ghidighici, situat la 7 km de la capitală, mai suportă şi acum consecinţele guvernării defectuoase a lui Ion Begleţ şi a echipei sale.

Încă în raportul auditului bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi gestionării patrimoniului public în municipiul Chişinău pentru perioada 2010-2011, primarul satului Ghidighici era acuzat de prejudicierea bugetului local cu aproape jumătate de milion de lei şi repartizarea ilegală a 50 de loturi de pământ, proprietarii cărora, în loc să-şi construiască case pe acestea, le-au vândut, iar prejudiciul adus comunităţii ar fi de câteva milioane de lei.

Deşi pe numele fostului primar au fost intentate mai multe dosare penale şi chiar a fost reţinut de forţele de ordine, Ion Begleţ pare să aibă un înger păzitor în organele de drept. Unicul dosar intentat pe numele lui Begleţ, care a ajuns pe masa judecătorilor, nu a avut finalitatea aşteptată. Deşi în a februarie 2014, Judecătoria sectorului Buiucani i-a aplicat lui Ion Begleţ o amendă de 20 de mii de lei și l-a privat de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pentru o perioadă de 5 ani, pe motiv că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, atunci când şi-a angajat fiul în funcţia de viceprimar, Curtea de Apel Chişinău l-a absolvit de pedeapsă.

În aprilie 2016, Ion Begleț, precum şi un fost și un actual consilier local din Ghidighici, au fost reţinuţi de către ofiţerii Direcției operațiuni speciale a Inspectoratului Național de Investigații în cadrul a 11 cauze penale deschise pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari, abuz și exces de putere sau de serviciu cu depășirea atribuțiilor, fals în acte publice și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false, prejudiciul estimate fiind de 3 milioane de lei. Deşi a trecut mai bine de un an, suspecţii se bucură de libertate, iar aceste dosare par să fi ajuns pe linie moartă. „Banul rezolvă totul”, spun unii din Ghidighici. „Se vor termina odată şi banii”, spun cei mai optimişti.

Blocuri de locuit pe terenul şcolii şi în locul destinat Centrului de sănătate

În perioada cât Ion Begleţ a fost primar de Ghidighici, apropiaţi de ai săi au obținut terenuri în centrul satului, unde au fost construite blocuri multietajate.  Un bloc cu 5 etaje a fost construit chiar pe terenul şcolii.

„Terenurile au fost vândute la licitaţii, care au avut loc peste noapte. Blocul de pe terenul şcolii a fost construit de către Eugen Ciobanu, un prieten de al lui Begleţ. Iniţial au fost pregătite documentele pentru licitaţie pentru terenul de alături, unde este construit blocul cu 9 etaje. Peste noapte, însă, mai sunt adăugaţi 11 ari din terenul sportiv al şcolii. A fost dosar pe acest caz, dar a fost clasat din lipsa componentei de infracţiune. Din câte ştiu, fiul lui Begleţ a primit un apartament în această casă”, ne-a comunicat Nicolae Anghelinici, fost şi actual consilier de Ghidighici.

bloc ghidighici.png

Blocul de pe terenul şcolii

Pe aceeaşi stradă se mai află un bloc nou cu 6 nivele. Antreprenorului i-a fost alocat terenul cu condiţia construirii unui Centru de sănătate. 

bloc ghidighici2.png

Blocul a fost construit, dar nu şi Centrul de sănătate. 

bloc ghidighici3.png

bloc ghidighici4.png

Centrul de sănătate din Ghidighici

Prejudicii de 54 mii de lei, în urma unui schimb de terenuri

Fostul primar de Ghidighici este învinuit şi de faptul că că ar fi semnat decizii, care de fapt ţineau de competenţa Consiliului local. Astfel, în septembrie 2011, Ion Begleţ a semnat un contract privind schimbul a 4 terenuri agricole aflate în proprietatea unui locuitor din Ghidighici pe unul teren de de 1,0272 ha, la fel, cu destinaţie agricolă. Potrivit unei decizii din 7 iulie 2010 a Consiliului local din Ghidighici, semnată de către Leonid Graur, preşedintele Consiliului, şi Cristina Cojocari, secretara Consiliului, Ion Begleţ ar fi fost împuternicit să semneze contractul de schimb al terenurilor. Potrivit lui Nicolae Anghelinici, fost şi actual consilier de Ghidighici, decizia respectivă ar fi una falsă şi nu a trecut prin consiliu.

decizie ghidighici.png

Precizăm că cele 4 terenuri, propuse pentru schimb, se află departe de localitate, unele fiind chiar accidentate. Cât priveşte terenul de 1 hectar, acesta se află chiar lângă localitate, în apropiere de apeduct, de liniile  de înaltă tensiune şi conducta de gaze, dar şi de traseul care duce spre Chişinău.

4terenuri.png

Potrivit estimărilor, prejudiciul cauzat comunităţii în urma acestui schimb de terenuri este de 54 de mii de lei. Dacă proprietarul va schimba destinaţia terenului, atunci ar putea să se aleagă cu un chilipir frumuşel, în urma vinderii loturilor pentru construcţie.

Pe acest caz, în urmă cu 4 ani, a fost intentat un dosar penal, care însă, nu a avut finalitate. 

Casă gratuită pentru secretara Consiliului

Cristina Cojocari, fosta secretară a Consiliului local din Ghidighici, s-a ales în 2012 cu o casă cu suprafaţa de peste 100 de metri pătraţi, cu garaj în ogradă, chiar în centrul satului. Casa s-a aflat anterior la balanţa Primăriei, iar Cristina Cojocari a locuit o perioadă cu chirie în această casă. Concomitent, familiei i-a fost dat în proprietate şi terenul de 6 ari.

Imobilul, al cărui preţ de piaţă porneşte de la 50 de mii de euro, a fost atribuit familiei Cojocari cu titlu gratuit de către Ion Begleţ.

decizie.png

Ulterior, un grup de consilieri au contestat în instanţă ordinul de repartiţie semnat de Begleţ şi au obţinut câştig de cauză. Însă, cei doi (primarul și secretara)au falsificat o decizie a Consiliului local, potrivit căreia, imobilul respectiv rămâne în proprietatea familiei Cojocari. 

După ce la finele anlui 2015, Cristina Cojocari reuşeşte să înregistreze imobilul la cadastru, aceasta părăseşte Primăria Ghidighici şi se angajează în calitate de jurist la Primăria oraşului Orhei, condusă de Ilan Shor.

Potrivit unor surse, fosta secretară a Consiliului de la Ghidighici, ar face parte şi din formaţiunea politică „Shor”. La Orhei, Cristina Cojocari s-a remarcat, în special, în scandalul semnăturilor colectate în 2016 de către Platforma DA pentru referendumul constituţional, dar şi în scandalul carierei din Orhei, pe care Ilan Shor încearcă să o ia de la omul de afaceri şi consilierul liberal din CMC, Iurie Năstas.

Solicitată de CrimeMoldova, Cristina Cojocari, spune că a obţinut imobilul legal: „Sunt nişte insinuări”. Jurista de la Orhei a refuzat să spună dacă face parte din partidul lui Ilan Shor şi dacă soţul ei, după cum confirmă oamenii din Ghidighici, ar fi unul din bodyguarzii lui Vladimir Plahotniuc: „Ce are una cu alta? Aţi trecut de la o conducere la alta…”.

Precizăm că şi pe acest caz a fost intentat un dosar penal, care se află în safeurile anchetatorilor.

Serafim Isac: „Nu ne-au lăsat resurse pentru dezvoltarea comunităţii”

Serafim Isac, care a preluat fotoliul de primar de Ghidighici în urma alegerilor din vara anului 2015, susţine că fosta administraţie a lăsat comunitatea fără surse de dezvoltare: „S-au comis multe ilegalităţi. Dacă banii ajungeau în bugetul local, atunci se făceau multe lucruri bune pentru sat. Dar acum nu avem cu ce repara o porţiune de drum. Ce folos că s-au intentat atâtea dosare, dacă nici unul nu este rezolvat”.

isac.PNG

Serafim Isac. europalibera.org

Primarul Isac a mai spus că Primăria a pornit un proces civil împotriva lui Begleţ, după ce în urma unui audit s-au constatat neajunsuri de peste 120 de mii de lei. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Buiucani.

O altă problemă, cu care se confruntă acum administraţia locală din Ghidighici, este „Ghidighici-Service”, o întreprindere fondată la inițiativa lui Begleţ pentru evacuarea gunoiului. „În această întreprindere au fost băgate mai multe fonduri, dar lucrările de salubrizare nu se fac”, ne-a spus Serafim Isac.

decizie ghidighici4.png

CNA: „Ancheta durează din cauza volumului mare de lucru”

Potrivit informaţiei oferite de către Centrul Naţional Anticorupţie, în procedura organului de urmărire penală al CNA se află 4 cauze penale ce vizează Primăria şi Consiliul satului Ghidighici, pornite pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, abuzului şi falsului în acte publice comise de către factori de decizie ai instituțiilor locale. Astfel, anchetatorii investighează următoarele dosare ce ţin de Primăria Ghidighici: Schimbul destinaţiei unor terenuri agricole; eliberarea, prin abuz, a unor bonuri de repartiţie pentru domiciliere permanentă a unuia dintre membrii consiliului sătesc; efectuarea unei licitaţii fictive privind înstrăinarea unui teren de 0.8 ha din regiunea comunei Ghidighici; falsul în acte publice comis de către primarul satului Ghidighici, manifestat prin falsificarea unui act administrativ adoptat de consiliul sătesc .Toate aceste cauze îl au drept subiect de investigaţii pe fostul primar de Ghidighici, Ion Begleţ.

Totodată, 3 cauze penale, aflate în anii precedenţi în procedura CNA, au fost clasate din lipsa componentei de infracţiune.

În același timp,  CNA se justifică: „Toate cauzele aflate în procedura CNA sunt importante şi pentru fiecare se acordă timp în funcţie de volumul de dosare, pe care îl are fiecare ofiţer de urmărire penală. Din moment ce un ofiţer are în procedură, în mediu, câte 30-40 de dosare, este evident că ancheta poate dura în timp”.

Solicitat de CrimeMoldova, Ion Begleţ a refuzat să se expună asupra acuzaţiilor aduse: „Vă doresc o zi foarte-foarte bună!”.

Investigații, Ghidighici, PL, APL
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 24.05.2017

gluma a ajuns realitate...,,n-ai dosar penal ,nu esti om in rand cu lumea,,.Daca fura toti, de ce sa nu fure si eu...

Ответить