Mitropolia Moldovei desfășoară afaceri ”exclusiviste” cu lumânări. Prețul unei lumânări comercializate de mitropolie și alte eparhii, depășește de 5 ori costul de producție, arată o nouă investigație RiseMoldova.

Lumânările comercializate de bisericile din R.M. sunt importate de Mitropolia Moldovei și Catedrala Mitropolitană, din Federația Rusia, la un preț de circa 20 de bani bucata, care ajunge să fie de 5 ori mai mare pentru un enoriaș. Cele 2 instituții sunt singurele care au importat produsul în perioada 2014-2016, ambele fiind reprezentate de ÎPS Vladimir.

Mitropolia este și proprietara fabricii de lumânări de la Mănăstirea Condrița, pentru care, în ultimii 10 ani a importat parafină. În decembrie 2014, potrivit datelor obținute de reporterii Rise, instituția a început să importe și lumânări, vânzător fiind o întreprindere a Bisericii Ortodoxe Ruse - OOO Sofrino.

Legislația cu privire la culte oferă organizațiilor religioase dreptul exclusiv de a produce obiecte de cult pentru nevoile proprii, inclusiv lumânări. Mai mult ca atât, legea a fost modificată prin extinderea acestui drept la comerțul cu atribute bisericești, iar Codul privind contravenţiile administrative a fost completat cu un articol care prevedea amenzi de până la 35 salarii minime pentru care vor intra pe „teritoriul de afaceri” al bisericii.

În legătură cu acest drept exclusiv, mitropolia a avut și un litigiu cu Episcopia de Edineț și Briceni, pe motivul că ultima nu dispunea de dreptul de a comercializa de sine stătător obiecte de cult. Cauza a ajuns și la CEDO, dar în 2010, Episcopia de Edineț și Briceni și Guvernul au încheiat un acord amiabil de soluţionare a cauzei. În baza acestuia, CtEDO a scos de pe rol solicitarea episcopiei, iar executivul s-a angajat să-i plătească instituției, din buget, drept compensație pentru daunele și cheltuielile suportate - 81.000 de euro.

În 2007, legislația privind organizațiile religioase a fost din nou modificată, prin adoptarea unei noi legi – Legea privind cultele religioase şi părţile lor componente, redenumită, în 2011, în Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie. De asemenea, a fost abrogat și Codul cu privire la contravenţiile administrative, fiind aprobat noul Cod Contravențional.

Modificările nu au afectat dreptul exclusiv al bisericii pentru afacerile cu obiecte de cult și nici penalitățile pentru cei care încearcă să facă concurență bisericilor. 

Investigația arată că, și în 2016, Mitropolia Moldovei a fost singura instituție religioasă care a adus lumânări din Federația Rusă, vânzătorul fiind tot întreprinderea Sofrino.

Investigația integrală poate fi citită aici.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii