Iurie Chirinciuc ar fi asfaltat poțiunea de drum de la șoseaua Sculeni-Ungheni și până la sediul întreprinderii care îi aparține, SRL Lefcons-агро, reabilitarea poțiunii a costat bugetul de stat 8,5 milioane de lei. 

Drumul leagă satul Floreni din raionul Ungheni cu şoseaua Ungheni-Sculeni și are o lungime de 3 kilometri.

Întreprinderea Rutador, cea care a figurat într-un raport al Curţii de Conturi, a executat lucrările, firma respectivă fiind selectată în lipsa unei licitații.

Șefii Administraţiei de Stat a Drumurilor explică, între altele, lipsa unui concurs prin faptul că decizia a fost luată în perioada când a fost suspendată procedura achizițiilor publice. Experții califică însă situația drept o ilegalitate ce ar trebui să ajungă în vizorul procurorilor, scrie anticoruptie.md.

Iurie Chirincuc, care ocupă funcția de ministru al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor din 30 iulie 2015 pînă în prezent, a fondat împreună cu Anatolie Plăcintă, la 26 mai 2003, firma SRL Lefcons-agro, cu adresa juridică în satul Floreni, raionul Ungheni. Cei doi au procurat mai multe hectare de teren agricol în apropierea satului Floreni, pe care au fost plantate livezi de meri, pruni, vişini, dar şi viţă-de-vie. Concomitent, întreprinderea a procurat clădirile şi teritoriul adiacent fostei fabrici de uleiuri eterice, care se află chiar la intrarea în sat. Spațiile sunt utilizate în prezent pentru depozite și frigidere, informează aceiași sursă.

Ministrul Chirinciuc,la 18 septembrie 2015, semnează o dispoziţie pentru Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD), întreprindere de stat subordonată Ministerului  Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, prin care solicită executarea lucrărilor de reparaţie de către SA Drumuri Străşeni a sectorului de drum Sculeni-Buciumeni-Cioropcani din raionul Ungheni „pentru asigurarea accesului pe timp de iarnă”.

În documentul respectiv este inclusă şi reabilitarea drumului care leagă satul Floreni cu şoseaua Ungheni-Sculeni. „Lucrările vor fi executate şi finanţate din mijloacele financiare alocate pentru întreţinerea drumurilor, preconizate în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2015”, se arată în dispoziţia semnată de Iurie Chirinciuc. 

Lucrările de reparaţie şi asfaltare a drumului au și început în scurt timp de la semnarea dispoziţiei. Deşi lucrări urmau să fie executate de  SA Drumuri Străşeni, printr-un contract de antrepriză, reabilitarea drumului respectiv a fost preluată de către SRL Rutador, întreprindere fondată şi administrată de către omul de afaceri, Nicolae Maliu. SRL Rutador a câştigat anterior mai multe licitaţii, semnând contracte avantajoase cu ASD.

Iurie Chirinciuc a refuzat să comenteze situația, iar director-interimar al ASD, spune că firma a fost selectată fără licitație deoarece la finele anului 2015 a fost suspendată procedura achizițiilor publice. 

Fiul lui Anatolie Plăcintă, Sergiu Plăcintă, director comercial al SRL Lefcons-agro, susţine că repararea drumului de acces până la Floreni nu are nimic comun cu întreprinderea: „Este un drum public şi trebuia să fie reparat, la fel ca şi alte drumuri publice. Ce este rău că s-a reparat un drum?”.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii