Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, reţinut de CNA într-un dosar de corupţie, a nimerit în vizorul jurnaliştilor de  investigaţie imediat după desemnarea sa în Guvernul Streleţ, în vara anului 2015. Pe parcursul celor aproape 2 ani de aflare la şefia MTID, au fost lansate mai multe semnale despre pretinsele ilegalităţi comise de Chirinciuc în calitate de funcţionar public, precum şi promovarea în funcţii importante a prietenilor şi rudelor, favorizarea unor firme la licitaţiile privind construcția drumurilor, dintre care unele în interes personal sau de partid.

Partidul Liberal a luptat mult pentru MTID, care după alegerile parlamentare din 2014 a devenit mărul discordiei dintre PDM şi PL. Liberalii, supăraţi că nu le-au revenit transporturile, au refuzat să facă alianţă cu PDM şi PLDM şi să voteze Guvernul Leancă 2. După aproape 2 luni de negocieri interminabile, cei din PDM şi PLDM sunt ajutaţi de către comunişti, astfel fiind votat Guvernul condus de Chiril Gaburici.

De fapt, MTID este un minister „profitabil”, prin care trec bani grei, inclusiv fonduri şi investiţii străine. Însuşi Mihai Ghimpu recunoştea într-o emisiune televizată la finele anului 2014 că nu îşi doreşte Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, care este „asimilator de bani”, dar liberalii vor şi ei măcar un minister „generator de bani”, cum ar fi MTID, ca să „poată guverna”.

După demisia lui Gaburici, PDM renunţă la transporturi în favoarea liberalilor, iar ministru este numit Iurie Chirinciuc, şeful organizaţiei teritoriale a PL din Ungheni, ajuns deputat în urma alegerilor din 2014. În 2009, Chirinciuc a fost decorat de către Mihai Ghimpu cu ordinul Gloria Muncii.

Afacerile „italiene”

Iurie Chirinciuc a venit în politică din domeniul afacerilor, având în proprietate mai multe firme, latifundii şi imobile.

casa.jpg

Casa din Chişinău a familiei Chirinciuc

Cea mai importantă dintre afaceri ar fi bazată pe compania SRL Cavio, o firmă producătoare de mobilă, cu sediul la Verona, Italia, pe care Chirinciuc a fondat-o în anul 2007. De fapt, firma este înregistrată pe numele lui Ruslan Vornicu, finul de cununie al lui Chirinciuc, însă ultimul recunoaşte că deţine 50% din afacerea Cavio. 

Cavio comercializează mobilă de lux pe teritoriul a 3 continente, deţine 2 magazine de firmă  în Italia, unul în Republica Moldova și 6 în Ucraina, dar şi dealeri oficiali  în peste 30 de țări. În Republica Moldova, brandul Cavio este reprezentat de Euroatlant SRL.

Întreprinderea a fost fondată în 2003 de către Iurie Chirinciuc şi finul său Ruslan Vornicu, şi a fost administrată de către Chirinciuc până în februarie 2015, când a numit-o în funcţie pe nepoata sa, Lidia Goian.

SRL Euroatlant îşi are adresa juridică pe strada Ion Creangă nr.4 din Ungheni, pe teritoriul Zonei Economice Libere, unde se află şi fabrica de producere a mobilei. 

Agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea într-o zonă economică liberă se bucură de mai multe avantaje, cel mai important fiind scutirea de impozitul pe venitul obţinut din operaţiunile desfăşurate în interiorul zonei. 

În aceiaşi clădire, lângă biroul vamal, se află şi sediul organizaţiei teritoriale a Partidului Liberal din Ungheni. 

ZEL ungheni.PNG

sediulPL.png

sediul PL 2.png

Precizăm că Iurie Chirinciuc, începând cu anul 2011, până a intra în posesia mandatului de parlamentar în 2014, a fost consilier raional în CR Ungheni. 

Din 1998 până în 2013, Iurie Chirinciuc a fost director al SRL Rovigo, o firmă înfiinţată de către acesta şi care reprezintă o altă piesă în cadrul holdingului Cavio. 

În martie 2015, Iurie Chirinciuc cedează administrarea firmei Rovigo lui Victor Melinte, un apropiat de-al său. Întreprinderea îşi are sediul pe strada Bucureşti nr.67 din Chişinău, unde îşi are sediul şi firma Moldacom, unde în perioada 1997-1998 Iurie Chirinciuc a deţinut funcţia de vicepreşedinte. 

Întreprinderea este administrată de către Nicolae Avram, un partener de afaceri a lui Ruslan Vornicu.

Soția ministrului, condamnată în România

În decembrie 2015, Tamara Chirinciuc, soţia lui Iurie Chirinciuc, a fost condamnată de către Curtea de Apel Iaşi la 8 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de contrabandă. Oamenii legii din România au învinuit-o pe Tamara Chirinciuc că în 2010, în timp ce administra SRL Moldacom,  a cumpărat și transportat mobilă dintr-un stat din afara UE într-un stat membru UE, fără să declarare și să achite taxe de export. Soția lui Chirinciuc a prejudiciat astfel bugetul României  cu peste 70 de mii de lei româneşti.

sotia.PNG

Iurie şi Tamara Chirinciuc. Sursa: ZdG

Iurie Chirinciuc mai deţine o cotă de aproape 73% la SRL Euromobila-Lux, firmă pe care a fondat-o împreună cu finul Ruslan şi 44% din acţiuni la SA Hinzunicom.

SRL Euromobila-Lux, ca şi Euroatlant, se află pe teritoriul Zonei Economice Libere Ungheni, beneficiind astfel de facilitățile oferite companiilor din cadrul ZEL-urilor.

firme zel ungheni.png

Lefcons-Agro şi scandalul drumului până la firma ministrului

La finele anului 2015, la puţin timp de la investirea în funcţie, Iurie Chirinciuc semnează o dispoziţie, în baza căreia este construit un drum asfaltat cu lungimea 3 km, care leagă satul Floreni din raionul Ungheni de şoseaua Ungheni-Sculeni. 

drum firma.png

Drumul, care a costat bugetul de stat peste 8 milioane de lei, a fost reparat şi asfaltat într-un timp-record de către SRL Rutador, o companie care a câştigat mai multe licitaţii organizate de către Administraţia de Stat a Drumurilor, instituţie aflată în subordinea MTID. Rutador SRL a fost desemnată  să construiască drumul, fără a fi organizată licitaţie. Întâmplător sau nu, dar chiar lângă satul Floreni, unde se termină drumul, se află depozitele şi frigiderele SRL Lefcons-agro, întreprindere fondată de către Iurie Chirinciuc şi Anatol Plăcintă. 

Chirinciuc a declarat pe parcursul anilor că deţine o cotă parte de 33% din activele SRL Lefcons-agro. 

Cazul a fost investigat de către Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova. 

Iurie Chirinciuc a avut o reacţie dură la adresa jurnaliştilor care au realizat investigaţia, menţionând că, începând cu 30 mai 2016 SRL Lefcons-agro nu-i mai aparţine, fiind vândută Anei Mărgărint.

extras.png

Documentul respectiv, prezentat de către şeful de la transporturi, în care este indicat că firma se află pe teritoriul satului Floreni din cadrul Primăriei Sculeni, este în contradicţie cu un alt document, pe care Chirinciuc l-a obţinut a doua zi de la publicarea investigaţiei. În document se arată că Lefcons-Agro nu deţine proprietăţi pe teritoriul comunei Sculeni. 

certificat.PNG

Precizăm că deşi Chirinciuc arată că firma a fost vândută la 30 mai 2016, el nu o declară în declaraţiile cu privire la venituri şi de interese pentru anul 2015. 

Este curios şi faptul că Ana Mărgărint, o tânără contabilă din oraşul Ungheni, este vicepreşedinte a organizaţiei de tineret a filialei PL din Ungheni şi a figurat alături de Iurie Chirinciuc pe lista pentru alegerile locale din 2011. 

Drumul de la Floreni nu e unicul

Este cunoscut faptul că imediat ce a fost investit la şefia MTID, Iurie Chirinciuc a dispus realizarea lucrărilor de reparaţie a mai multor drumuri, despre care se spune că au fost făcute în interes personal sau de partid. Acest lucru a fost făcut în pofida faptului că în Programul de repartizare a mijloacelor Fondului Ruitier pentru anul 2015, aprobat de catre Guvern, nu au fost repartizate mijloace financiare pentru drumurile respective. Precizăm că modificarea Programului de repartizare a Fondului Rutier se face doar la iniţiativa Consiliului Fondului Rutier, care este prezidat de către şeful Guvernului. Chirinciuc însă, a ingnorat aceste norme, expediind în scris instrucţiuni în adresa Administraţiei de Stat a Drumurilor. Toate aceste lucrări au fost efectuate în afara licitaţiilor.

Precizăm că aceste drumuri nu se regăsesc în Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2015, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.235 din 6 mai 2015. 

În schimb, ele sunt adăugate prin modificările operate în Hotărârea Guvernului nr.897 din 30 decembrie 2015, când Guvernul era condus de către premierul interimar, liberalul Gheorghe Brega, la 4 luni după expedierea scrisorilor de mai jos, drumurile fiind deja construite. 


Întâmplător sau nu, în satul Corjova, raionul Criuleni, la alegerile parlamentare din 2014, cei mai mulţi alegători, 25%, au votat pentru PL, iar 9 din cei 13 consilieri locali sunt membri PL. Şi localitatea Rădenii Vechi din Ungheni, unde la alegerile locale din 2015 aproape 55% dintre alegători au votat pentru PL, pare să fie una de interes pentru liberali.

Clanul lui Chirinciuc de la MTID

După desemnarea la şefia MTID, Iurie Chirinciuc a disponibilizat mai mulţi factori de decizie din cadrul instituţiei, înlocuindu-i cu prieteni ,,parteneri de afaceri sau chiar rude. 

Fostul avocat, Sergiu Bucătaru, a ajuns viceministru în 2015, după ce a reprezentat companiile lui Chirinciuc în instanțele de judecată, iar în 2013 a intermediat o tranzacție dintre Chirinciuc și un off-shore cipriot.

SB rise.jpg

Viceministrul MTID, Sergiu Bucătaru. Sursa: rise.md

Cel de-al doilea viceministru al MTID, Vitalie Rapcea, a fost consilierul lui Chirinciuc. În 2015, până să ajungă viceministru, el s-a ocupat de înregistrarea blogului personal al lui Chirinciuc.

vitalie_rapcea_.jpg

Viceministrul MTID, Vitalie Rapcea. Sursa: gov.md

Dorina Bagrinovschi a fost până în martie 2017 secretara ministrului Chirinciuc. Anterior, tânăra a fost director pentru marketing la FC Costuleni, echipa de fotbal finanțată de Chirinciuc.

dorina-bagrinovschi.jpg

Dorina Bagrinovschi, fosta secretară a lui Chirinciuc. Sursa: expresul.md

La finele lunii martie 2017, Bagrinovschi este promovată în funcţia de purtător de cuvânt al directorului Companiei AIR Moldova, controlată de PL. În acelaşi timp, este delegată de către conducerea MTID la Geneva, unde are loc audierea de către Comitetul ONU pentru drepturile persoanelor cu nevoi speciale a Raportului de țară privind implementarea Convenției ONU în Republica Moldova.

Sergiu Plăcintă este fiul partenerului de afaceri al lui Chirinciuc, Anatolie Plăcintă, şi a deţinut un timp funcţia de director comercial al Lefcons-agro SRL. Tânărul a fost angajat în calitate de şef al secţiei Administrarea Contractelor de Reabilitare cu Finanţare Externă din cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor.

Tatiana Spatari este fiica fostului vicepreşedinte al PL, Veaceslav Untilă, actualul preşedinte al Curţii de Conturi. Aceasta a fost numită în februarie 2016, la iniţiativa lui Chirinciuc, în funcţia de secretar naţional al Comisiei interguvernamentale TRACECA din partea Republicii Moldova. TRACECA este un program al Uniunii Europene de asistență tehnică în domeniul transporturilor, creat în 1993 și destinat finanțării de proiecte pe Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia.

Oleg Ostap este jurist în cadrul Administraţiei de Stat a Drumurilor şi a fost avocatul firmelor deţinute de Chirinciuc. Oleg Ostap este fiul lui Victor Ostap, partener de afaceri cu Chirinciuc.

Sergiu Trocin este fiul lui Gheorghe Trocin, fost membru al Curţii de Conturi, condamnat de către justiţia moldovenească pentru un accident rutier soldat cu decesul unui copil. Sergiu Trocin a fost reținut de autoritățile române la sfârșitul lui 2010, iar la data de 27 mai 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 7 ani de închisoare pentru escrocherie. Condamnarea din România a lui Trocin  nu l-a împiedicat pe Chirinciuc să-l promoveze în funcţia de şef al secţiei de audit intern din cadrul Administraţiei de Stat al Drumurilor. 

506-sergiu-trocin33.jpg

Sergiu Trocin. Sursa: ZdG

Partenerii străini l-au atenţionat pe Chirinciuc

Partenerii externi de finanţare l-au atenţionat oficial pe Chirinciuc despre riscurile iminente. Aceştia şi-au exprimat îngrijorarea şi cu privire la fluctuaţiile de personal, demisiile şi angajările pe care Chirinciuc le-a iniţiat la instituţiile din subordinea MTID.

banca mondiala.png

banca mondiala 2.png


Pe parcursul activităţii sale, Iurie Chirinciuc a respins vehement orice acuzaţie, menţionând că se urmăreşte de fapt denigrarea Partidului Liberal de către forţele pro-Moscova. Şi reţinerea de joi a lui Iurie Chirinciuc a fost comentată de mai mulţi analişti drept o presiune din partea PDM asupra liberalilor pentru refuzul de a susţine sistemul uninominal de vot. 

***

Desigur, este regretabil dacă neregulile comise sunt scoase la iveală doar atunci când sunt anumite interese politice. Adevărul este însă, că mai devreme sau mai târziu, totul iese la suprafaţă. 

Investigații, Iurie Chirinciuc, MTID, PL, drumuri
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii