Peste 260 de magistrați și alți oameni ai legii au obținut prin judecată dreptul la apartamente gratuite în Chișinău. Deși au locuințe, unii judecători pretind și la apartamente gratuite. 

Potrivit unei investigații publicate de Ziarul Național, Judecătorul Valentin Ilașco a primit la sfârșitul anului 2011 un apartament într-un bloc nou în sectorul Buiucani al capitalei.

Ilașco a devenit proprietarul unui apartament de peste 76 m.p, după ce Curtea Supremă de Justiție a obligat primăria capitalei să îl ofere. Ilașco nu a fost de găsit de jurnaliștii de la ziar pentru a comenta informația. 
apartament.png

Sursa foto: ipn.md

Și judecătorul Gheorghe Iovu, angajat la  Curtea de Apel Chișinău, a primit un apartament de 72 m.p., deși la acel moment deținea în proprietate un alt apartament de 60 m.p.

Iovu  este cunoscut cetățenilor pentru faptul că a tăiat 12 ani de pedeapsă din sentința de condamnare a lui Adrian Nichifor care l-a omorât pe fratele comisarului de Nisporeni, împușcându-l de cinci ori.

Contactat de Ziarul Național, Gheorghe Iovu  a explicat că acea locuință se află în Hâncești, iar el muncește în Chișinău și nu poate sta în oraș la gazdă.

Ecaterina Palanciuc a cerut Primăriei Chișinău să fie asigurată cu spațiu locativ de îndată ce a fost numită vicepreședintă a Judecătoriei Centru, în 2011. În aprilie 2012, magistrata s-a adresat în judecată, iar peste patru luni s-a mutat la casă nouă. Deși la acel moment, soțul avocatei avea deja în proprietate un apartament de 72 m.p., judecătoarea a declarat în instanță că familia sa nu este asigurată cu locuință nici în Chișinău, nici în altă parte, prezentând și probe în acest sens.

În timp ce unii judecători se bucură de apartamente gratuite, alții sunt în așteptare

De aproape un an, Anatolie Galben, unul dintre magistrații care a judecat tinerii în comisariate după evenimentele din 7 aprilie 2009, își așteaptă noul apartament în Chișinău. CSJ a decis în aprilie 2013 că judecătorul nu are unde locui și trebuie asigurat gratuit cu spațiu locativ din contul autorităților locale. Chiar dacă, Galben a primit cu 15 ani în urmă șase ari de pământ în orașul Ialoveni pe care de atunci își construiește o casă.

Și magistratul Serghei Papuha a primit în anul 2009 de la primăria din Cimișlia un apartament de 27,4 m.p. În 2012, când a fost transferat la Judecătoria Râșcani, Serghei Papuha a vândut terenul și s-a adresat la Primăria Chișinău cu solicitarea de a fi asigurat gratuit cu spațiu locativ.  

Primăria municipiului Chișinău- obligată să respecte deciziile judecătorești

Petru Gontea.png

Sursa foto: privesc.eu

Petru Gontea, șeful Direcției generale locativ-comunale din cadrul Primăriei Chișinău, spune că odată ce există decizia judecății, Primăria este nevoită să ofere aceste apartamente, chiar dacă sunt familiile cu mulți copii și persoanele cu dezabilități care așteaptă de zeci de ani să primească locuințe gratuite. 

Apartamentele pentru judecători – construite cu grave încălcări

Amintim, că în anul 2014, Judecătoria sectorului Râșcani a solicitat teren de la Primăria Chișinău ca să-și asigure angajații cu apartamente.

Atunci, Oleg Melniciuc, președintele Judecătoriei sectorului  Râșcani declara pentru RISE MD, că atâta timp cât el este șef va încerca să facă ceva pentru angajații săi.
Inițiativa asta am lansat-o încă prin 2007. Șefii de pe atunci, domnul Clima era președintele CSM, n-a salutat ideea, iar mai apoi domnul  Poalelungi a plecat la Strasbourg și totul a murit. Devenind președinte, am hotărât să reiau ideea și să fac ceva ca să le creez condiții judecătorilor mei.    
Cu o suprafață de 60 de ari, terenul este amplasat lângă Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, în coasta parcului Valea Trandafirilor. Spre finele lui 2015, compania Exfactor Grup SRL obține autorizațiile de construire și demarează lucrările.

Sursa foto-rise.md.png

Sursa foto: rise.md

Deși, Melniciuc spune că a fost contractată una dintre cele mai serioase companii de construcții, lucrările au început cu stângul. Compania a primit mai multe amenzi, pentru că a defrișat fără permisiunea ”Spațiilor Verzi” cinci pini. Astfel cei de la Exfactor Grup SRL au achitat o amendă, în valoare de 30 de mii de lei.

Pe parcursul lucrărilor, inspectorii au mai constata că, între timp, pe teritoriul șantierului au mai fost tăiați circa 30 de copaci. Respectiv, Agenția Ecologică înaintează companiei de construcție  un prejudiciu de 100 mii lei. În prezent, această solicitare se află în instanța de judecată. 

În baza contractului încheiat cu Exfactor Grup SRL, Judecătoriei sectorului Râșcani i-au revenit 52 de apartamente de circa 60 de metri pătrați fiecare. Magistrații vor achita între 300 și 360 euro pentru metru pătrat, asta în timp ce prețul de piață în  acest complex locativ este dublu.

Menționăm că încă în 2013, potrivit, unui sondaj al cetățenilor, la Judecătoria sectorului Râșcani din Chișinău activează cei mai incompetenţi magistraţi.

Astfel, primii cinci judecători din lista magistraţilor apreciaţi atunci negativ sunt Selevestru Vasile, Timofei Ion și Ilașco Valentin, cel care încă din 2011 deține un apartament oferit de stat.    
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii