Leonid Volneanschi, fostul proprietar al holdingului ELAT, condamnat recent la 9 ani de închisoare pentru o presupusă escrocherie, pledează nevinovat şi va ataca sentinţa în instanţa ierarhic superioară. 

Solicitat de CrimeMoldova, Leonid Volneanschi a comunicat că se află la tratament în Israel, însă a angajat o echipă de avocaţi, care deja lucrează asupra cererii de apel.

„Nu am luat niciun leu din acest credit. Sau cum putea să mi se elibereze creditul, dacă contractul prevedea că trebuie mai întâi să las gaj unele active, ceea ce nu s-a întâmplat? Situaţia reală a fost aşa: am depus cerere de creditare la Universalbank, în perioada când proprietar şi preşedinte era Gherman Gorbunţov. Între timp, în urma unui atentat, Gorbunţov este nevoit să părăsească Republica Moldova, iar Renato Usatîi, în urma atacului raider din august 2011, devine proprietarul băncii. Ulterior, eu m-am dus la bancă şi am propus diferite active drept gaj, însă nu au fost acceptate. Aşa şi nu am mai luat acest credit”, a precizat Volneanschi. 

Fostul proprietar al holdingului ELAT nu exclude că dosarul ar fi fost fabricat la comanda lui Renato Usatîi.

„Din câte am înţeles, cineva totuşi a luat acest credit, în baza cererii pe care am depus-o eu. Acest credit a fost însă eliberat când la şefia băncii se afla Renato Usatîi. Cred că a fost o capcană pusă la cale de acesta pentru a prelua ELAT-ul. Prima tentativă de preluare a ELAT-ui a fost întreprinsă în ianuarie 2012. Atunci a apărut şi dosarul. Eu eram în relaţii bune cu Gorbunţov. Este curios faptul că atât în cazul de la Universlabank, cât şi în cazul ELAT-lui, figurează acelaşi executor judecătoresc, George Boţan. Acesta, cu încălcarea legislaţiei, fără a organiza o licitaţie, i-a vândut lui Mihail Aizin acţiunile mele la un preţ derizoriu. Acest Boţan mi-a sechestrat automobilul în contul datoriilor, fără a perfecta actele necesare. Apoi a fost surprins cum se plimba cu acest automobil prin Chişinău. Renato Usatîi a fost implicat, la fel ca şi în atacul raider de la Universlbank. Eram în Israel când am aflat că am fost deposedat de avere. Aici este implicat şi Mihail Aizin, care gestionează din culise o parte din acţiunile ELAT-lui. Sau să-l luăm pe Andrei Gargalîc, căruia i-am vândut terenurile din spatele ELAT-lui, iar acesta nu mi-a dat banii nici în ziua de azi. Nu este un secret, că Gargalîc reprezintă mai multe afaceri de ale lui Grigore Caramalac în Moldova. Ei sunt prieteni foarte buni de mulţi ani. Sau cum au procedat cu Roman Gudcov, de la care Ion Vânaga a luat cele 49 la sută din acţiuni. De fapt, acestea erau acţiunile mele, eu i le-am lăsat gaj, deoarece luasem de la acesta un împrumut pentru dezvoltarea afacerii. Potrivit contractului, Gudcov primea dividendele pentru acest pachet de acţiuni, deoarece eu mă foloseam de banii lui. Din păcate, eu am fost acela care i-am făcut cunoştinţă lui Gudcov cu Vânaga. Ultimul avea sediu pe teritoriul Mitropoliei Moldovei. Roman este un om profund credincios, a sponsorizat construcţia mai multor biserici în Rusia. Astfel a căzut uşor în capcana lui Vânaga, care a fost ajutat de Mitropolitul Vladimir şi a semnat pe numele lui Ion procura generală. Vânaga, în mai puţin de o lună, a transferat pachetul de acţiuni pe numele şoferului său. Cu cinci mii de lei a cumpărat ceia ce costă 50 de milioane de euro. Ei au procedat aşa cu mine pentru că au crezut că voi muri. Însă le-am înşelat aşteptările”, ne-a relatat Volneanschi. 

Întrebat de către CrimeMoldova dacă recunoaşte datoriile pe care le invocă unele persoane fizice, Volneanschi a spus că de fapt aceştia sunt prieteni de ai săi şi îi pare rău că până în prezent nu le-au fost restituiţi banii: „Nu am avut niciun interes ca să-i înşel. I-am rugat în repetate rânduri pe cei care mi-au furat acţiunile să aibă cel puţin bunul simţ şi să achite aceste datori, deoarece bani au fost investiţi tot în ELAT. De exemplu, cu Larisa Nefiodkina am fost la Gargalîc şi l-am rugat să-i dea ei banii din datoria rămasă de la procurarea terenurilor. A promis, dar nu s-a ţinut de cuvânt. Am semnat pe numele Larisei o procură, prin care i-am încredinţat gestionarea celor 13 procente din acţiuni care mi-au rămas oficial la ELAT. Dar nici n-au vrut să audă. Anume nu m-am aşteptat din partea lor că vor proceda astfel cu Larisa. Ştim că soţul ei a fost regretatul Valeri Rotari, care era foarte bun prieten cu Aizin. Dar şi alţii din culisele ELAT-lui l-au stimat pe Rotari. Sper că acest furt de proporţii va fi elucidat de organele de drept, lucrurile vor reveni în albia lor şi voi avea posibilitatea să le restitui oamenilor banii”. 

Leonid Volneanschi a promis că va oferi în timpul apropiat un interviu exclusiv pentru CrimeMoldova, în care va oferi detalii privind atacul raider asupra ELAT-lui, dar şi despre cei care conduc întreprinderea din culise.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

ABC

24:67 21.03.2017

Nu mai scrieti "MOLDOVA"!! Republica Moldova NU E MOLDOVA.

Ответить