Mai mulți magistrați moldoveni ar urma să se aleagă cu titlul onorific de veterani din partea președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. O propunere în acest sens va fi examinată mâine de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Totuși, unii dintre judecători sunt implicați în diverse scandaluri din cauza dosarelor pe care le-au examinat, iar alții sunt vizați în investigații jurnalistice nu tocmai pozitive.

În lista lui Mihai Poalelungi se regăsesc Petru Ursache, Iulia Sârcu, Ala Cobăneanu și Valentina Clevadî, toți angajați ai Curții Supreme de Justiție.

În aprilie 2013, Ziarul de Gardă a scris că Petru Ursache, judecător la CSJ din anul 2005, deține în proprietate o casă de lux într-un cartier de elită din sectorul Telecentru, din municipiul Chișinău. Potrivit investigației, prețul pe piața a unei asemenea locuințe este de aproximativ 4 milioane de lei. Conform unor calcule s-a ajuns la concluzia că Ursache, doar cu salariul de judecător, ar trebui să lucreze 35 de ani pentru a-și procura un asemenea imobil. 

Mai mult ca atât, Ursache este unul dintre judecătorii, care la 30 iunie 2015 a votat ca fostul ministru Gheorghe Papuc să fie declarat nevinovat în dosarul 7 aprilie, după un proces care a durat 6 ani.

Iulia Sârcu s-a aflat până acum în mijlocul scandalului legat de dosarul Stadionului Republican. La 22 aprilie curent, Sârcu a fost sancționată cu mustrare de către CSJ, după ce Ministerul Finanţelor a solicitat de la CSM tragerea la răspundere a judecătorilor „responsabili de prejudicierea în proporţii deosebit de mari a bugetului de stat”. Este vorba despre o hotărâre din aprilie 2015,  prin care Curtea Supremă de Justiţie obliga Guvernul să achite companiei de construcţii Basconslux SRL- 14 milioane de lei, costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007. Asta chiar dacă, potrivit reprezentanţilor statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitaţii publice, iar termenul de prescripţie pentru chemare în judecată a expirat. 

Cât despre Ala Cobăneanu s-a scris că ar deține, din anul 2014 o casă și un teren pentru construcții în orașul Cricova, din municipiul Chișinău. Judecătoarea spune că ar fi luat un credit în sumă de 1,65 de milioane de lei pentru aceste achiziții. Totodată Cobăneanu ar mai deține și un automobil  ”Mitsubishi” de aproximativ 400 de mii de lei. 

În același timp, magistrata este unul dintre judecătorii, în potriva căreia au fost depuse 26 de sesizări din partea cetățenilor, totuși 22 dintre acestea au fost respinse. 

Valentina Clevadî este magistrată din 1991, iar din 2006 lucrează la CSJ. În 2003, pe când activa la Curtea de Apel Chișinău, magistrata împreună cu soțul ei și-au finisat construcția unei case cu o suprafață de 238 metri pătrați, din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. Imobilul, care are trei nivele este construit pe un teren de aproximativ 1500 de m.p. 

În același timp, Clevadî face parte din grupul de judecători  de la Curtea Supremă de Justiție, care au decis că statul trebuie să plătească o datorie privată de peste patru milioane de lei. Despre decizia ilegală luată de Clevadî și colegii săi s-a expus însăși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Astfel Bugetul Republicii Moldova a scăpat de un prejudiciu de peste patru milioane de lei. Asta după ce în mai anul trecut, CEDO a emis verdictul în care un avocat moldovean, sub paravanul încălcării mai multor drepturi în instanţele naţionale, pretindea de la stat suma de peste patru milioane de lei, cât i-ar datora firma letonă "Aroma Floris". Magistraţii CEDO i-au respins în unanimitate cererea pe care au catalogat-o ca fiind "inadmisibilă". 

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii