În cadrul unei conferințe de presă, procurorii au oferit detalii despre ancheta ce ține de cazul „Gorbunțov și tentativa de asasinat asupra acestuia”. Procurorul Valeriu Bodean, a confirmat că au fost reținute două persoane.
 
La moment se efectuează percheziții și urmează a fi reținute în acest caz încă două persoane, cu vârsta de 33 și 40 de ani, dintre care una este „om de afaceri”.

Întrebat dacă în acest dosar va avea statut procesual și persoana care a comandat transmiterea banilor lui Proca, Bodean a spus ca cel mai probabil va avea un astfel de statut.

După cum afirmă Gorbunțov, Renato Usatîi este cel care a comandat transmiterea banilor lui Proca pentru ca acesta să-și schimbe declarația.

Vitalie Busuioc, procurorul de caz, a comunicat că, o persoană reținută a dorit să-l influențeze pe Vitalie Proca, pentru darea unor mărturii false cu privire la tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov. „Bănuitul a plecat în România, la penitenciarul unde este deținut Proca, l-a vizitat şi i-a transmis un dictofon pentru ca acesta să înregistreze declaraţii. Ulterior, bănuitul a plecat la Moscova unde s-a întâlnit cu beneficiarul acestor declaraţii mincinoase, cel care dorea să denatureze sensul anchetei. Pentru fapta respectivă el a primit suma de 100.000 de euro, bani din care o parte a utilizat pentru a-şi cumpăra anumite bunuri, o altă parte a fost transmisă familiei lui Proca. Respectiv, conform probelor administrate: înregistrărilor convorbirilor telefonice, documentelor ridicate, precum şi a imaginilor s-a stabilit că această sumă constituia un avans din suma de 600.000 de euro, care a fost negociată între aceste persoane. Reținuții recunosc aceste fapte.” a declarat Busuioc.

Anchetatorii spun că cele două persoane reţinute, colaborează cu ancheta şi şi-au recunoscut vina.

Ruslan Petrusenco, şef de secţie în cadrul direcției operaţiuni speciale a Inspectoratului Național de Investigatii din cadrul MAI, a precizat că: „Întradevăr este efectuată o schemă prin care ar urma să fie efectuată o infracţiune. În cadrul pencheziţiilor au fost depistate telefoane, înregistrări audio ale negocierilor. Au fost depistate și bunurile care au fost procurate recent, inclusiv şi maşini de lux.”

Bodean, a confirmat deplasarea unui grup de procurori în Marea Britanie. „A fost o vizită oficială. O parte din grupul de reper al organelor de drept care s-au deplasat în Marea Britanie, s-au întâlnit cu grupul de detectivi care investighează nemijlocit cazul Gorbunţov la Londra. Anchetatorii noştri au avut şi o discuţie cu domnul Gorbunţov."

Ce ține de acuzațiile aduse de Gorbunțov referitor la banca furată de Usatîi, procurorul a precizat că, există o anchetă.

„Noi nu facem politică, noi investigăm o faptă penală, noi nu comentăm declarațiile lui Gorbunțov făcute presei sau în public”, a declarat procurorul Valeriu Bodean.

Mai multe detalii vor fi oferite la finalul anchetei, acțiunile de investigație fiind în plină desfășurare.

Persoanele care vor fi găsite vinovate, riscă între 15 și 20 de ani de detenție, în dependenţă de implicarea fiecăruia.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii