Membrii a două grupări criminale vor fi judecați pentru spălare de bani, pseudoactivitate de întreprinzător şi evaziune fiscală în sumă de circa 300 milioane lei. O declarație în acest sens a fost făcută luni, 14 noiembrie, de către procurorul, Vitalie Busuioc, în cadrul unei conferințe de presă. 

Potrivit procurorului, membrii grupărilor criminale sunt învinuiţi că, începând cu anul 2015 până în luna mai 2016, pe numele mai multor persoane social-vulnerabile, au înregistrat șapte firme. „Suspecții creau întreprinderi fără intenţia de a desfăşura activitatea de întreprinzător, urmărind scopul eschivării de la plata impozitelor pentru firmele pe care le gestionau şi pentru alte întreprinderi. În cadrul activității, aceștia se ocupau de legalizarea mărfurilor introduse anterior prin contrabandă”, a specificat Busuioc.

Astfel, administratorii numiţi conform documentelor de constituire, de facto nu gestionau activitatea firmelor, fiind înregistraţi fictiv în toate documentele, inclusiv cele contabile. În realitate, toate tranzacţiile economice ale acestor întreprinderi, erau efectuate de către învinuiţi.

„Ulterior, prin includerea în documentele contabile, fiscale şi financiare a datelor denaturate privind veniturile şi cheltuielile, care nu au avut la bază operaţiuni reale, ambele grupări criminale s-au eschivat de la achitarea impozitelor în sumă de 292 milioane lei”, a menționat Busuioc.

Oamenii legii au stabilit că membrii acestor grupări criminale, sunt acuzaţi că gestionând activitatea întreprinderilor delicvente, au legalizat mijloace băneşti obţinute ilicit în urma vânzărilor mărfurilor şi prestarea serviciilor, nereflectate în evidenţa contabilă a mai multor agenţi economici în sumă de aproximativ 389 milioane lei.

Grupările erau formate din câte cinci persoane fizice şi nouă persoane juridice. În prezent, învinuiţii se află în stare de arest.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune, pe bunurile identificate ale învinuiţilor au fost aplicate sechestre, şi anume pe mijloace de transport, bunuri imobile (20 mln lei) şi pe mijloacele financiare de pe un cont bancar. În cadrul urmăririi penale, a fost deja transferată la bugetul de stat suma de jumătate de milion de lei. 

O parte dintre învinuiţi şi-au recunoscut vina şi au făcut declaraţii referitor la circumstanţele cauzei. 
Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă de la 3 la 19 ani de închisoare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii