De aproape 4 ani, în una dintre cele mai aglomerate zone ale Chișinăului, lângă Piața Centrală, funcționează ilegal o altă piață de mărfuri industriale. Gestionarii acesteia, care sunt membri activi ai Partidului Nostru, formațiunea condusă de Renato Usatîi, nu dispun de autorizație sanitară sau de funcționare, nu au niciun drept asupra terenului și nu achită impozite. Chiar dacă poliția și procurorii cunosc despre aceste ilegalități, chiar dacă există decizii judecătorești privind evacuare pieței și dosare penale pe numele beneficiarilor, unul aflându-se de aproape 6 luni în arest, afaceriștii își desfășoară nestingherit activitatea și încasează în fiecare lună în jur de jumătate de milion de lei.

Piața Curcubeu este amplasată pe un teren de 26 de ari, la intersecția străzilor Columna și Tighina, vizavi de Gara Auto Centru. Această piață a fost deschisă în vara anului 2011 de către Întreprinderea Individuală Cosovan-Dalesgrup. Fondatorul și administratorul întreprinderii este Serghei Cosovan, un activist al Partidului Nostru, care în urma alegerilor din vara anului 2015 ajunge consilier local în orășelul Codru.

curcubeu.jpg 

Deși nu figurează oficial, în spatele afacerii „Curcubeu” se mai află încă un activist al PPPN, Olesi Grincu, fratele lui Felix Grincu, condamnat la finele anului trecut la 7 ani cu executare pentru denunț fals. După condamnare, Felix Grincu renunță la partidul pe care l-a sponsorizat și care i-a adus mandatul de consilier în orășelul Vatra, suburbie a capitalei.

Grincu

Olesi Grincu

Cei care cunosc despre ilegalitățile de la piața Curcubeu susțin că afacerea ar fi protejată de către unii funcționari de la Primăria Chișinău, dar și de către procurori.

„Schema Grincu” sau cum afaceriștii au pus mâna pe terenul de pe strada Columna

În iulie 2008, SRL Nali a procurat un teren cu suprafața de 0,211 ha pe strada Columna.

Tot în 2008, firma ia în arendă, pe un termen de 10 ani, un teren de 0,054 ha de la Primăria Chișinău.

Fondator și administrator al SRL Nali este cunoscutul medic oncolog, Natalia Godoroja, pe atunci directoarea Clinicii de Mamologie din cadrul Institutului Oncologic.  

Natalia Godoroja susține că terenul, de la intersecţia străzilor Columna şi Tighina, a fost procurat cu scopul de a construi un Centru de Oncoprevenţie pentru femei. În scurt timp, întreprinderea a obținut autorizație și a demarat lucrările de construcție a viitoarei clinici.

În 2010, Nataliei Godoroja i-a decedat soțul, medic și el, iar din cauza stresului, femeia s-a îmbolnăvit și a suspendat lucrările de construcție. 

constructie.png

În acest timp, și-a făcut apariția Serghei Cosovan, care a convins-o pe doctoreasă să-i ofere terenul în arendă pentru activități comerciale.

La 1 mai, 2011, Natalia Godoroja a semnat cu Serghei Cosovan un contract prin care îi oferă în arendă pe un termen de 3 ani terenul de pe strada Columna.

Contractul nu se referea și la cei 5 ari din proprietatea municipalității.

La momentul semnării contractului, directorul Cosovan-Dalesgrup a acceptat taxa de arendă de 8 mii de euro lunar, însă niciodată nu a plătit această sumă. Serghei Cosovan a convins-o pe Godoroja să-i achite la începutul demarării afacerii 4 mii de euro lunar, iar peste câteva luni reduce taxa de arendă până la 1500 de euro pe lună.

În aceste condiții, Natalia Godoroja îl anunță pe Cosovan că reziliază contractul și-i cere să elibereze terenul.

Directoarea SRL Nali a depus mai multe cereri la poliție și Procuratură, însă fără succes. Unica șansă care îi rămâne femeii este să aștepte ziua expirării contractului, 1 mai, 2014.

Afaceriștii prezintă însă copia unuiacord adițional la contractul din 1 mai, 2011, autentificată notarial, în care se arată că terenul respectiv a fost dat în arendă Întreprinderii Individuale Cosovan-Dalesgrup pe un termen de 48 de ani. 

Natalia Godoroja susține că nu a semnat niciodată acest document.

Femeia a solicitat organelor de drept să dispună expertiza grafologică a semnăturii de pe document, însă acest lucru a fost imposibil de făcut, deoarece legislația permite efectuarea expertizei doar de pe documentele originale.

Mai mulți avocați susțin că aici este vorba de „Schema Grincu”, pe care cei doi frați au folosit-o nu o sigură dată. Conform schemei, se elaborează un act juridic, se aplică semnăturile și ștampilele, apoi se fac copii care se legalizează la notar. Notarul nu este obligat  să verifice veridicitatea semnăturilor atunci când legalizează copia unui document. Apoi, nimicesc documentul original și păstrează doar copiile autentificate notarial, pe care le prezintă la cadastru, în instanța de judecată sau administrația locală.

Astfel, în baza xerocopiei, Cosovan a reușit să înregistreze la cadastru dreptul de a gestiona terenul de pe strada Columna până în anul 2059.

Deși Godoroja a obținut în instanță rezilierea contractului, Cosovan și Grincu nu s-au conformat deciziei și au dat ordin paznicilor să nu-i permită accesul pe teritoriul pieței.

обьявление.png

Cum se fac bani grei din afacerea „Curcubeu”

Mai mulți comercianți ne-au dezvăluit cum funcționează schema afacerii „Curcubeu”.

Inițial, Serghei Cosovan a instalat din contul său peste 200 de gherete. Apoi le-a cerut vânzătorilor sume de până la 3 mii de euro pentru gheretă, promițându-le că acestea vor trece în proprietatea lor. Mai mult, de la comercianți au mai fost solicitate diferite sume pentru „amenajarea pieței”. Ulterior, de la așa zișii proprietari ai gheretelor, Cosovan și Grincu încasau câte 3 mii de lei lunar pentru arenda teritoriului. 

În ultimul timp, de colectarea banilor se ocupă soția lui Serghei Cosovan, Elena. 

Elena și Serghei Cosovan.png

Elena și Serghei Cosovan. Sursa: facebook.com

Din 2014, de la fiecare „proprietar” de gheretă se încasează suplimentar o taxă de 300 de lei „pentru rezolvarea problemelor” sau pentru ca „să poată lucra”.

Unii dintre comercianții pieței Curcubeu, care au cerut perfectarea contractelor și eliberarea bonurilor de plată după achitarea taxelor de arendă, au fost alungați, iar „proprietățile” de acolo le-au fost sigilate sau oferite altor vânzători.  

ghereteinchise.png

Începând cu luna ianuarie a anului curent, cei care dețin gherete la piață, transferă taxele pentru arendă pe un cont bancar. În acest scop, a fost creată o întreprindere nouă, Piața Curcubeu, al cărei fondator este Elena Cosovan, iar administrator, mama acesteia, Tatiana Obuh.

După introducerea acestor „facilități”, a sporit și taxa pentru arendă.

фактура.png

Bani pentru campaniile electorale

Serghei Cosovan, membru și activist al formațiunii lui Renato Usatîi, în urma alegerilor din 2015 devine unicul consilier PPPN în Primăria orășelului Codru. În 2016, îl găsim pe Cosovan în lista sponsorilor campaniei electorale a lui Dmitri Ciubașenco. Cosovan a donat 74 de mii de lei pentru candidatul PPPN la prezidențiale.

Mai mult, Cosovan i-a organizat lui Ciubașenco întâlniri cu alegătorii chiar pe teritoriul pieței. 

Și Olesi Grincu s-a remarcat în diferite manifestări organizate de către PPPN. 

olesea.png

Dosare penale pe numele lui Grincu și Cosovan

În urma plângerilor depuse de mai mulți „proprietari” de gherete, pe numele lui Cosovan a fost intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și evaziune fiscală, care la moment se află în gestiunea Judecătoriei Chișinău. Începând cu 26 septembrie, 2017, Cosovan este deținut în arest preventiv. După reținerea sa, mai mulți fruntași ai PPPN au lansat acuzații în adresa guvernării că ar fi o răfuială politică.

Precizăm că, alesul locuitorilor din orășelul Codru nu se află la prima abatere:


olesea si politistii.png

În cazul pieței Curcubeu, pe numele lui Cosovan a mai fost intentat un dosar penal pentru samavolnicie și fals în acte publice. În acest dosar este învinuit și Olesi Grincu, care se află sub control judiciar

Piața fără administrație

Încercările de a contacta pe cineva din administrația pieței Curcubeu nu s-au soldat cu succes. La sediul administrației, echipa CrimeMoldova a fost întâmpinată de către un bărbat care s-a dat drept paznic. Acesta ne-a spus că nu este nimeni dintre șefi și că administratoarea, Tatiana Obuh, va fi după-amiază. La timpul indicat, Obuh nu a fost de găsit. Bărbatul a refuzat să ne dea cel puțin un număr de telefon al șefilor săi.

Nu s-a soldat cu succes nici tentativa de a discuta cu cei care vând în piață. Deși câțiva vânzători au vrut să vorbească cu reporterii noștri, aceștia au fost convinși de colegii lor să tacă. Mai mult, în timp ce echipa CrimeMoldova se afla pe teritoriul pieței, mai mulți comercianți și-au închis gheretele.


Investigații, Partidul Nostru, Renato Usatîi
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

MATASARU

24:67 17.03.2018

Ответить